Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Ο Φιλόσοφος ασχολείται με τάξεις θεών. Μόνο για την παράθεση παραδειγμάτων αναφέρεται σε συγκεκριμένες θεότητες.

Ο Φιλόσοφος χρησιμοποιεί φιλοσοφικές έννοιες για να περιγράψει την φιλοσοφική του σκέψη. Ετσι βλέπουμε τον Πλάτωνα στους διαλόγους του να χρησιμοποιεί έννοιες που είναι καθαρά φιλοσοφικές και επιστημονικές ( π.χ πέρας, άπειρον, μικτόν ) και μόνο για χάριν παραδείγματος αναφέρεται σε Ελληνες θεούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι διάλογοι Φίληβος, Παρμενίδης και Τίμαιος.

Ο Θεολόγος αναφέρεται σε συγκεκριμένες θεότητες, δεν ασχολείται δε να τις εντάξει σε φιλοσοφικές τάξεις θεών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ορφέας.


"Μήπως δεν λεμε πολλά για τον δημιουργο και για τους υπολοίπους θεούς και για το ιδιο το ένα ? Ίσως μιλαμε για αυτά ( περί αυτών ), αλλά δεν λεμε τι είναι καθενα από αυτά ( αυτό δε έκαστον ), και μπορουμε να μιλαμε επιστημονικα, οχι όμως νοερά. Γιατι αυτό το τελευταιο είναι η ευρεση, όπως ειπαμε προηγουμενως. Αν όμως, η ευρεση είναι εργο της ψυχής που σωπαινει, πως θα μπορεσει ο λόγος που ρέει από το στόμα να φέρει στο φως τι είναι αυτό που βρεθηκε ? "

Πρόκλος - Σχόλια στον Τίμαιο B’ 303

1 σχόλιο:

Πανδιων είπε...

Εξαιρετικα χρησιμη αναρτηση ειδικα γι αυτους που διαβαζοντας τα φιλοσοφικα κειμενα επιφανειακα καταλληγουν να θεωρησουν πως οι φιλοσοφοι δεν μιλαγαν για τους Θεους γιατι ηταν "αθεοι" η "μονοθειστες".
Επισης φαινεται απο την παραθεση του Προκλου και η πρωτοκαθεδρια του θεολογικου "πνευματος" ( νοερα ) απο το φιλοσοφικο ( επιστημονικο ) στα περι Θεων. Διαχωρισμος που δειχνει πολυ καλα και ποια η θεση και το αντικειμενο της εκαστης λειτουργιας. Ζητημα που τα τελευταια χρονια εχει αναθερμανθει και απασχολει μεγαλη μεριδα πανεπιστημιακων ( επιστημονων και θεολογων ) , στο "βαρβαρο" εξωτερικο φυσικα εδω....

ΥΓ: Αν όμως, η ευρεση είναι εργο της ψυχής που σωπαινει, πως θα μπορεσει ο λόγος που ρέει από το στόμα να φέρει στο φως τι είναι αυτό που βρεθηκε ?

Το τονιζω γιατι υπογραμμιζει σιωπηλα την Πραξη ανευ της οποιας καθε πληροφορια χανει το νοημα της.

Ευγε Εμπεδοτιμε