Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ



Το Σάββατο 6/12/2014 η κα Περιστέρη παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά στην Γαλλική Σχολή Κλασσικής Αρχαιολογίας (Société française d’archéologie classique) στο Παρίσι.


Από τα tweets κάποιου που παρευρέθη στην παρουσίαση συνάγουμε τα εξής :

-Η κα Περιστέρη εμφανίσθηκε με τον συνηθισμένο μπερέ της και παρουσίασε τα αποτελέσματα της τριετούς (2012-2014) ανασκαφής της στον Τύμβο Καστά σε άπταιστα γαλλικά.

- Η παρουσίαση δεν προσέφερε τίποτε το καινούργιο σε σχέση με αυτή που έγινε στην Αθήνα.

- Η κα Περιστέρη παρουσίασε το σύνολο του μνημείου, τον τύμβο, τον περίβολο, τον τάφο και τους διαφορετικούς θαλάμους.

- Ανεφέρθη στον περίβολο που έχει περιφέρεια 500 μέτρα περίπου ότι κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα, αποδομήθηκε από τους Ρωμαίους και το 1912 από τους Βρετανούς για να φτιαχθεί μια γέφυρα στον Στρυμώνα, όπως επίσης και στο φράγμα στην λίμνη Κερκίνη.

- Το 1971 ο SG Miller  ανακάλυψε μέσα στην λίμνη πολλά μέρη της περιβόλου στα οποία υπάρχουν επιγραφές.  Άλλα τμήματα του περιβόλου ανεκαλύφθησαν τον προηγούμενο Νοέμβριο που και αυτά φέρουν επιγραφές που είναι αναμφίβολα  μεταγενέστερες.

- Μια σημαντική σημείωση : ο τάφος ήταν συλημένος , αλλά από την αρχαιότητα, σε μια εποχή που ήταν ανοικτός και επισκέψιμος από όλους.

-Έχουν χαθεί όλα τα κτερίσματα και τα έπιπλα που συνόδευαν τον νεκρό.

- Μετά την σύληση κατασκεύασαν τους τοίχους : έναν μπροστά στην είσοδο των Σφιγγών, έναν  δεύτερο   μπροστά στην θύρα των Καρυατίδων και τέλος  σφράγισαν την πρόσβαση (εδώ υπονοείται η επιχωμάτωση).

-Το φέρετρο ευρέθη άθιχτο.

Για την ταυτότητα του νεκρού η κα Περιστέρη δεν τοποθετήθηκε. Ανέφερε τα ονόματα  του Λαομέδωντα, του Νεάρχου, του Κασσάνδρου, ακόμα και του Αλεξάνδρου, χωρίς να αποκλείσει ο νεκρός να είναι γυναίκα. απλώς μην κάνοντας  αναφορά σε γυναίκα (αν καταλαβαίνω καλά από το tweet).
 
- Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις όπως αναφέρεται στο tweet ήταν απογοητευτικές (με την έννοια ότι δεν απεκάλυψαν τίποτα συγκεκριμένο. 

- Ανέφερε ότι βρέθηκαν νομίσματα και κεραμική  αλλά ελέχθη ότι υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει και  ότι περιμένουν τις αναλύσεις….


ΑΝ Η ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΕΧΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ τότε αξίζει να γίνουν οι εξής παρατηρήσεις :

-    Αναφέροντας τους πιθανούς υποψήφιους για ταύτιση του νεκρού η κα Περιστέρη αναφέρθηκε μόνο σε άνδρες (άρα φαίνεται ότι το φύλο του νεκρού είναι ήδη γνωστό)  και δεν απέκλεισε  την περίπτωση ο νεκρός να είναι ο Αλέξανδρος.

-    Γίνεται αναφορά ότι το φέρετρο παρέμεινε άθικτο. Αν η συγκεκριμένη αναφορά δεν μεταφέρει λάθος τα λεχθέντα (ίσως να έγινε αναφορά σε σκελετό και να μεταφέρεται στο tweet ως φέρετρο) τότε τίθεται σοβαρό θέμα μιας και από όσο γνωρίζουμε δεν διεσώθη κανένα τμήμα του φερέτρου.  
       Ξαναδιαβάζοντας όμως  την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ της 12/11/2014  συνειδητοποιούμε ότι δεν γίνεται αναφορά αν βρέθηκε ή όχι το φέρετρο, απλώς αναφέρεται ότι βρέθηκαν καρφιά και διακοσμητικά στοιχεία.  Η μη αναφορά στο φέρετρο δεν σημαίνει κατ'ανάγκην ότι δεν βρέθηκε.

-       Εξακολουθεί και πάλι να προβληματίζει η αναφορά περί επισκεψιμότητας του χώρου, σύλησης του και μετέπειτα σφράγισης.
     
       Αν ο νεκρός ήταν σπουδαίος τότε δεν θα αφήνετο να λεηλατηθεί ο τάφος αλλά θα  προστατεύετο. Αλλωστε ο Λεφαντζής είπε ότι η πρόσβαση στον τάφο ήταν ελεγχόμενη.
    Αφού όμως επετράπη η  σύληση, δηλαδή αμέλησαν να τον προστατέψουν, τότε αυτό σημαίνει ότι ο νεκρός δεν ήταν και τόσο σπουδαίος, όπως παρουσιάζεται
        
       Και το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει, ποιος, πότε  και γιατί σφράγισε τον τάφο;
  
       Αν αυτός που σφράγισε τον τάφο το έκανε για να προστατέψει τον νεκρό, τότε γιατί άφησε τον νεκρό σε τέτοια κατάσταση και δεν τον έθαψε κανονικά πριν επιχωματώσει τον τάφο; Και σε αυτήν την περίπτωση πως βρέθηκε το ένα θυρόφυλλο σπασμένο πάνω σε 1,5 μέτρο χώμα στον δεύτερο θάλαμο και το άλλο θυρόφυλλο μέσα στο όρυγμα του τρίτου θαλάμου καλυμμένο από χώμα και από πάνω το κεφάλι της Σφίγγας;
          
      Όπως επίσης πως βρεθηκε το κρανίο και η κάτω γνάθος έξω από το όρυγμα ενώ ο υπόλοιπος σκελετός βρέθηκε θαμένος μέσα στο όρυγμα; Σίγουρα οι υποτιθέμενοι τυμβωρύχοι δεν θα μπάζωσαν το όρυγμα. Μήπως αυτό σημαίνει ότι τηρήθηκε το έθιμο που υπήρχε παλαιότερα στην περίπτωση δευτερογενούς ταφής και δεν αποτελεί πράξη τυμβωρυχίας; (Δηλαδή επανενταφιασμός του νεκρού μετά από μεταφορά του από το αρχικό σημείο πρώτης ταφής).
      
      Είναι απίθανο έως αδύνατο να έκανε κάποιος άλλος, πέραν αυτού που νοιαζόταν για τον νεκρό,  την σφράγιση.

   Αν όντως ισχύει το προαναφερθέν σενάριο, ίσως η απουσία κτερισμάτων και επίπλων εξηγείται με το ότι  όταν πάρθηκε η απόφαση να σφραγιστεί ο τάφος απέσυραν όλα τα κτερίσματα και τα έπιπλα και τα πήγαν σε άλλο χώρο μέσα στον τύμβο οπότε έτσι εξηγείται και η μη εύρεση τους. Αλλωστε, το ότι τα κτερίσματα μπορεί να είναι σε άλλο χώρομέσα στον τύμβο αναφέρθηκε και στην παρουσίαση στο ΥΠΠΟ. Αν όμως ισχύει αυτό, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η περίπτωση σύλησης.

    Τα νομίσματα δε που ευρέθησαν δεν διευκρινίζεται (στην παρουσίαση της Αθήνας) ποιά από αυτά και  που ευρέθησαν, αν δηλαδή ευρέθησαν εντός του τάφου (ειδικά αυτά του 3ου αι.) ή στον περίβολο, δηλαδή έξω από τον τάφο. Άλλωστε η αναφορά της κας Περιστέρη στην παρουσίαση  της Αθήνας ότι οι τελευταίοι Μακεδόνες απεφάσισαν την σφράγιση του τάφου, αποκλείει την περίπτωση τα  νομίσματα του 3ου  αι. να βρέθηκαν μέσα στον τάφο.

Το συμπέρασμα συνεπώς που προκύπτει είναι ότι η εξήγηση που δίνεται δεν είναι   καθόλου πειστική και δημιουργεί περισσότερες απορίες και συνεπώς το θέμα          επισκέψιμος τάφος -  σύληση - σφράγιση παραμένει ανοικτό μέχρις ότου οι         αναλύσεις και η στρωματογραφία της ανασκαφής αποφανθούν.

448 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 448   Νεότερο›   Νεότερο»
13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@ Αρης
Με όλο τον σεβασμό και τη ν εκτίμηση που σε διαίπει μιας και με έχεις υποστηρίξει στο παρελθόν απο ανεγκέφαλες επιθέσεις συνσχολιαστών, μου αρέσει η θεωρία αυτή που μας παραθέτεις με μόνο μία ένσταση.
"Δεν βρήκαν όμως το χρυσό που περιμένανε και αφαίρεσαν ότι γλυπτό μπορούσαν να μεταφέρουν καθώς και τις κεφαλές των σφηκών που κοσμούσαν την είσοδο του τάφου. ¨
Δεν έχει βρεθεί το ένα απο τα δυο κεφάλια των σφιγγών καθώς και ο λαιμός της δεύτερης μέσα στον τάφο αφου δεν κατάφεραν να τα μεταφέρουν όπως με τα γλυπτά;

Unknown είπε...

Θα απαντήσω εγω για τον Άρη στο ερώτημα σου.το κεφάλι που βρεθηκε ειναι προτομή της θεάς Αρτεμης η της Ολυμπιάδας.δεν ειναι κεφαλή σφιγγας

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Επισης να συμπληρώσω και κατι αλλο.οταν βρεθηκαν οι μαινάδες-καρυάτιδες μετα απο λιγο βρεθηκαν και τα επιστηλια για τα οποία τοτε το υππο ουτε λογο εκανε και ξαφνικά πριν μια βδομάδα αναφέρθηκαν σ αυτα.παραλληλα με τα επιστηλια βρεθηκαν και πλακες με επιγραφες.το υππο τοτε το διέψευσε οι επιγραφες ομως υπάρχουν και σύμφωνα με πολυ δικό μου άτομο οποιος θελει το πιστεύει οποιος παλι δεν θελει ας θεωρήσει οτι εχω γράψει προϊόν επιστημονικής φαντασίας οι επιγραφες ξαναλέω ανέφεραν το εξεις.αλεξανδρος Γ Φιλίππου.τι είπες τωρα εεε!!!!!

Dazbaw είπε...

@Bill bill

είμαι ένα βήμα πριν πεισθώ για το ότι, οι σφίγγες είναι γρύπες...εκείνα τα σημάδια μπροστά στο στήθος με αποθαρρύνουν...αν είναι γρύπες δεν μπορώ να εξηγήσω τι ακριβώς έγινε σε εκείνα τα σημεία των αγαλμάτων...επίσης έχω μια μεγάλη απορία για το τι έγιναν οι ουρές...δεν μας έδειξαν φωτογραφίες από τις περιοχές στις οποίες θα περιμέναμε ουρές ή απομεινάρια ουρών, υπό φυσιολογικές συνθήκες...

μήπως η προτομή βρισκόταν σε κάποια ορθομαρμάρωση;

λέω εγώ τώρα...

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@ Bill Bill
Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου.
Εύχομαι και εσύ να δικαιωθείς για τα όσα μας μεταφέρεις. Εσύ ο Καιρής και ο Vagkalf07 είσαστε η φώνη μας που απαιτούμε γιατί δικαιούμαστε να ξέρουμε τα πάντα περι της ανασκαφής και τα παρασκήνια της.

Unknown είπε...

Χαίρομαι που σκεφτεσαι ετσι και οχι κουτοπόνηρα.πραγματικα όσα αναγράφω το κανω γιατι θελω να ξερει όλος ο κοσμος οτι δεν πρεπει να περιμένει επίσημες ανακοινώσεις για να πειστεί για το οτιδηποτε.πρεπει ολοι μας να ψαχνόμαστε στο καθε τι και να αμφισβητούμε.μονο αν αμφισβητούμε και παράλληλα ψάχνουνε μπορουμε να τοποθετούμαστε.ειμαι τυχερός που εχω δει μερικά απίθανα πράγματα κατασκευάσματα των αρχαίων προγόνων μας. ειλικρινα ειναι ν απορείς με το πνεύμα τους.επανερχομαι στο θέμα μας και προσθέτω στον φιλο dazbaw προτομή σε ορθομαρμαρωση πολυ σωστα σκεφτεσαι απο αυτο που βλεπεις!!!!!

Unknown είπε...

Bill Bill,

http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2014/antiquities-n09236/lot.28.html

fterotos psychonoos είπε...

κάποτε ξεκίνησε τόσο όμορφα. Φαινόταν ένα σπίτι στο δάσος, όπου μπορούσε κανείς να βρει βιβλία γνώσης, να υποδεχτεί τη διαφορά του άλλου, να τη γνωρίσει, να την καλοδεχτεί. Να την αγαπήσει. Σπουδαίο και δύσκολο πράγμα η ανοχή στη διαφορά.
Σημαντικό και σπάνιο. Και η νουθεσία, ο περιορισμός, σπουδαία κι αυτά, αρκεί να γίνονται με μέτρο, με χάρη, κι όχι στη χάρη της ομοφωνίας και της υποταγής, αλλά για χάρη του σεβασμού ενός συνταξιδιώτη και της αποκατάστασης της τάξης, του σεβασμού στον άλλον. Αλλά εδώ αυτό δεν το είδαμε. Είδαμε να "παρεμβαίνει ο νόμος" για να αποκαταστήσει όχι την τάξη και να βάλει στη θέση του κάποιους που επιτέθηκαν, αλλά για να φιμώσει όσους διαφώνησαν.

fterotos psychonoos είπε...

Αφιερωμένο εκεί που ανήκει το παρακάτω απόσπασμα από το βραβευμένο βιβλίο του Laurent Gaudé, Η στερνή του συνοδεία, εκδ. Μεταίχμιο, 2013, σε μετάφραση Κ. Νεβέ, Ε. Στούγγαρη:
«Ο Αλέξανδρος περιμένει ακίνητος. Αφουγκράζεται το σώμα του. Νιώθει ότι κάτι συντελείται μέσα του αυτήν τη στιγμή, αλλά δεν θέλει να το σκέφτεται. Δεν θέλει να σκέφτεται άλλο τον αγγελιαφόρο που έφτασε το ίδιο πρωί κατευθείαν από τις Αιγές, για να του μεταφέρει τα λόγια της μητέρας του, της Ολυμπιάδας. Του έστελνε χαιρετισμό γεμάτο αγάπη. Εδώ και έντεκα χρόνια δεν είχε δει τον γιο της και παραπονιόταν τρυφερά γι’ αυτό. Αλλά ήταν κι εκείνη η ερώτηση, στο τέλος του μακροσκελούς μηνύματος, εκείνη η ερώτηση που τον κυνηγάει από τότε: ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ; Είναι η Ολυμπιάδα, η ίδια του η μητέρα που έθεσε το ερώτημα αυτό μέσω της φωνής του αγγελιαφόρου, και οι λέξεις αντηχούν ακόμη στ’ αυτιά του. Καταλαβαίνει ότι είναι ανίκανος να δώσει απάντηση. Σε ποιον ανήκει; Στη Μακεδονία, στο όνομα της οποίας έκαψε την Περσέπολη, κι ας μην το ήθελε; Ή μήπως στη δυναστεία των Αχαιμενιδών, της οποίας φοράει τώρα τα εμβλήματα; Σε ποιον;…»
«Έχει ανάγκη τη μουσική για να σκορπίσει τις ερωτήσεις της Ολυμπιάδας. Έχει ανάγκη τη μουσική για να ξεχάσει την ταραχή και τον πόνο του. Έχει τώρα την εντύπωση πως η μητέρα του στέκει μπροστά του. Ακούει αυτά που δεν λέει, αυτά που δεν είναι ανάγκη να του πει αλλά που κρύβει μέσα της η ερώτησή της: τον κατηγορεί για τη δολοφονία του Κλείτου. Τον κατηγορεί για τον γάμο του με τη Ρωξάνη. Την ακούει και χρειάζεται τη μουσική για να τα διώξει όλα. Σε ποιον ανήκεις Αλέξανδρε; Τον κατηγορεί για την εξέγερση των φαλαγγιτών στην Ώπη, των πιο παλιών του στρατιωτών, των πιστών παλαίμαχων της εκστρατείας του, που ξεσηκώθηκαν κι εκείνος τους κατέστειλε βίαια, ναι, σκοτώνει Έλληνες τώρα, πρέπει να έρθει η μουσική και να τα καλύψει όλα, πιάνεται από το τραπέζι, είναι μεθυσμένος, ένας από τους δυο γιους του Αντίπατρου, ο Ιόλας ίσως, εκτός κι αν είναι ο άλλος, συνεχώς τους μπερδεύει, έρχεται κοντά του για να τον υποβαστάξει. Εκείνος τον κοιτάζει αγριεμένος και ο νεαρός, χλωμός σαν το πανί, κάνει πίσω. Όλοι τον φοβούνται. Σε ποιον ανήκεις Αλέξανδρε;
Δεν με περιμένεις, όμως εγώ έρχομαι, είμαι όλο και πιο κοντά. Έχω ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Που να φανταστείς, Αλέξανδρε … Θα εκπλαγείς όταν θα με δεις, θα τα χάσεις. Δεν το ξέρεις ακόμη, αλλά ο χρόνος μας είναι μετρημένος. Θέλω να σε δω ξανά, έχω τόσα να σου πω, Αλέξανδρε. Όταν θα με δεις, θα κλονιστείς»

Χαιρετώ σας

Unknown είπε...

Μοιάζει με την ταυροπολο Αρτεμη η μου φαινεται;;;

Dazbaw είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δωδωναίος είπε...

@Σουλτάνα

Για τον ταύρο, αλλά και το στεφάνη από βελανιδιά
http://i.imgur.com/oJV4fGs.jpg

Μέρος Μακεδονικής ασπίδας....
http://i.imgur.com/F9FLAix.jpg

Τον τρίποδα τον έχουμε, τι λέτε?
http://i.imgur.com/XPGmzBy.jpg

Αρης είπε...

13 ιουνιου 323,ευχαριστω για την εκτιμηση..
το σεναριο δεν ειναι δικο μου,μου το στειλανε το βρηκα ενδιαφερον και το παραθεσα για σχολιασμο..
συμφωνω μαζι σου στο συγκρεκριμενο σημειο,οντως το κεφαλι της σφιγγας,ειναι ενα μυστηριο ,το που βρεθηκε..γενικα ολα τα σεναρια εχουν καποια σημεια αδυνατα..
ισως φανταζουν και τραβηγμενα..
το συγκεκριμενο εξηγει με ορθο τροπο την επιχωση..η οποια ειναι μεγαλο μυστηριο,ειδικα απο τη στιγμη που μας ανακοινωσανε την χρονικη περιοδο που συνεβει..
σιγουρα αυτο το εργο,της επιχωσης,δεν θα μπορουσε να γινει στα κρυφα..εγινε υπο την αιγιδα της διοικησης που υπηρχε οταν εγινε..
αυτο το σεναριο λοιπον δινει μια αρτια εξηγηση,που δεν σημαινει ομως οτι ειναι και σωστη..
ολα κατα τη γνωμη μου σχετικα με τον τυμβο ειναι προς συζητηση..
στο μονο που ειμαι σιγουρος,ειναι οτι κατα τη γνωμη μου δεν θα ηταν δυνατον αυτος ο τυμβος να ειχε γινει φανερα για τον ΜΑ καθως σιγουρα θα υπηρχαν αναφορες..
ειναι ιερο ναος,σαν προκαλυψη και κρυφος ταφος,πολυ πιθανον του ΜΑ..
εχω την αισθηση και την ελπιδα πως συντομα θα ξεκαθαρισουν τα πραγματα..

Δωδωναίος είπε...

@Σουλτάνα

Επίσης όσο αφορά την Αφροδίτη.
Υπάρχει και στην Δωδώνη ναός της Θεάς.
http://i.imgur.com/RW1MVHY.png

Σε σχέση με το περιστέρι
http://i.imgur.com/6Q5fdNJ.jpg

Αλλά και Δίδραχμο με τον Αλέξανδρο
http://i.imgur.com/WV8iPXI.png

Unknown είπε...


Για να ολοκληρώσω τη μελέτη μου που αναρτήθηκε στο προηγούμενο άρθρο που περιείχε τα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ στοιχεία, παραθέτω και το κομμάτι που περιέχει τα ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ στοιχεία, δηλαδή την άποψή μου πάνω σε αυτή, που τώρα ολοκλήρωσα.


ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ

Η πιθανότητα παρουσίας την έλλειψης (ελλειπτική τροχιά ενός σωματιδίου γύρω από δύο σταθερά κέντρα) όπως περιγράφτηκε και σχεδιάστηκε,
http://empedotimos.blogspot.gr/2014/12/blog-post_9.html
έχει επιπροσθέτως και συμβολική σημασία.

Σχέση έλλειψης κορυφής τύμβου Καστά, με την ελλειπτική τροχιά ενός σωματιδίου γύρω από δύο σταθερά κέντρα έλξης:

Παρατηρώντας το πιθανό σχέδιο της έλλειψης (ελλειπτικής τροχιάς) στην κορυφή του τύμβου,
https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2QzJObmZyaGZ1SGc/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2QmlSUzdNUDZhQmc/view?usp=sharing
βλέπουμε ότι, έχει την κάτοψη της ελλειπτικής τροχιάς που διαγράφει ένα σωματίδιο γύρω από δύο σταθερά κέντρα (σταθερούς πόλους έλξης), η οποία είναι αέναη, αν το επιτρέπουν οι λοιπές συνθήκες.
https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2S0ttX1FudFU5eXc/view?usp=sharing
Στο σχήμα φαίνεται η αέναη αυτή τροχιά (εικόνα 1,2), ενώ ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει το σωματίδιο από αυτή την ελλειπτική τροχιά, είναι, αν και όταν βρεθεί χωρίς ταχύτητα, ακριβώς στο σημείο της κάθετης διχοτόμου της ελλειπτικής τροχιάς που διαγράφει (εικόνα 3). Τότε, η έλξη των δύο σταθερών κέντρων θα το μεταφέρει πάνω στο γεωμετρικό κέντρο της ελλειπτικής αυτής τροχιάς (εικόνα 4), όπου και θα ακινητοποιηθεί. Επιπροσθέτως, αν ένα τρίτο κέντρο (τρίτος πόλος έλξης), μεγαλύτερης ελκτικής δύναμης, βρεθεί σε κατάλληλη απόσταση από το σωματίδιο, τότε το σωματίδιο θα φύγει εκτός των ορίων της ελλειπτικής τροχιάς που διέγραφε (εικόνα 5).

(συνεχίζεται...)

Unknown είπε...


Συμβολισμός πιθανής έλλειψης (ελλειπτικής τροχιάς) κορυφής τύμβου Καστά:

Η έλλειψη αυτή (ελλειπτική τροχιά) μπορεί να παραλληλιστεί με την αέναη κίνηση ενός σωματιδίου (ψυχής), γύρω από δύο σταθερά κέντρα έλξης (νόμος αντιθέτων, ζωή και θάνατος, κύκλος αναγεννήσεων).
Βλέπουμε ότι, από τον κάθετο άξονα της έλλειψης αυτής, περνάνε πέντε (5) ευθείες.

Η μία (πράσινη στις 135 μοίρες με αρχή τον λέοντα στην κορυφή του τύμβου) συναντά στην πορεία την Έφεσο, όπου συμβολίζει την γέννηση του μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς ο ναός της Εφέσου κάηκε την ημέρα που εκείνος γεννήθηκε.

Άλλη μία (κόκκινη στις 120 μοίρες) συναντά στην πορεία της την Τροία, και γνωρίζουμε ότι ο Μ Αλέξανδρος ταύτιζε τον εαυτό του με τον Αχιλλέα από τα διηγήματα του Όμηρου, άρα έχουμε ένα βασικό σημείο του χαρακτήρα του και της ζωής του. Η κάθετη στη πορεία αυτή συναντά τον τάφο που ανασκάφτηκε, και πιθανόν φιλοξενούσε (ή θα φιλοξενούσε) το σώμα του Μ Αλεξάνδρου.

Μία άλλη ευθεία (μοβ στις 112,5 μοίρες) συναντά στην πορεία της την Βαβυλώνα, όπου εκεί πέθανε ο Μ Αλέξανδρος. Επίσης η κάθετη ως προς αυτή (στις 22,5 μοίρες, και λοξή κάθετη διχοτόμος της ελλειπτικής τροχιάς) συναντά το ιερό του Άμμωνα Δία στην Χαλκιδική (όπου εκεί παλιά σε σπήλαιο τον 8ο αιώνα πχ λατρευόταν ο Διόνυσος) και τους Δελφούς. Δηλαδή έχουμε δύο τοποθεσίες που ταυτίζονται με τη σύνδεση του άνω και του κάτω κόσμου με τους Θεούς, σε συνδυασμό με την τοποθεσία θανάτου (μετάβασης) της ψυχής. Από αυτό μπορούμε να υποθέσουμε και να συμπεράνουμε, ότι η ψυχή αυτή, βρέθηκε στην θέση του σωματιδίου στην εικόνα 4, και έπαψε τον κύκλο των αναγεννήσεων.

Επιπροσθέτως, οι δύο τελευταίες ευθείες (κίτρινες, στις 150 και 90 μοίρες) περικλείουν στο εσωτερικό τους τα εδάφη που κατέκτησε ο Μ Αλέξανδρος. Ενώ η μία (150 μοίρες) συναντά στην πορεία της τις Πυραμίδες της Αιγύπτου και την Μέμφιδα, δύο πολύ σημαντικές τοποθεσίες στη ζωή του Μ Αλεξάνδρου.


Συμπεράσματα

Βλέπουμε ότι η έλλειψη στην κορυφή του τύμβου Καστά, συμβολίζει τις αλλεπάλληλες αναγεννήσεις μιας ψυχής.
Η ψυχή αυτή είχε γεννηθεί την ημέρα που κάηκε ο ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο, και πέθανε στην Βαβυλώνα. Στην ζωή της η ψυχή αυτή, επηρεάστηκε από τα γεγονότα και τους ήρωες της Τροίας, ενώ την αφορούν άμεσα περιοχές που εκτείνονται Νότιο Ανατολικά της Αμφίπολης, που αντιστοιχούν στις κατακτήσεις του Μ Αλεξάνδρου. Επίσης, η ψυχή αυτή, σχετίζεται με την ουδέτερη κατάσταση μεταξύ των αναγεννησιακών κύκλων, συνεπώς έχει αποθεωθεί.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η μόνη ψυχή που γνωρίζουμε, και που συνδυάζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι η ψυχή του Μ Αλεξάνδρου.

Poly Katri

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Συνεχισε vag....
Πολυ ωραια η συλλογιστικη σου...

vagkalf07 είπε...


@ ο τυμβος για να γινει πρεπει να υπηρχε τεχνογνωσια μπαζωσης...εστω και αν μεγαλο μερος ειναι φυσικες υποδομες ηταν παντα δυσκολο..ηθελε χερια και πολυ δουλεια.Χωρις βεβαια να υπονοω οτι ηταν και κατι πρωτοποριακο για την εποχη να κανεις "εναν τεχνητο λοφο".Αν καποιος ομως ηθελε να τοποθετησει λεοντα στην κορυφη επρεπε να εφευρει τεχνολογια.Αρα η "αρχικη" δημιουργια του τυμβου ειναι σε μια χρονικη εμβελεια χρονου της δημιουργιας και των υπολοιπων τυμβων της μακεδονιας.Η τοποθετηση του λεοντος ηταν η "υπερβολη" του παραγγελιοδοχου.Το ορυγμα στην κορυφη..για την σταθεροποιηση του αγαλματος,οπως ειπε και ο Λεφαντζης,και τον εμπιστευομαι απολυτα,ειναι νεα τεχνολογια και για μενα θυμιζει υστερους χρονους ρωμαικους.Υπαρχει απολυτη επιρροη απο τις Αιγες στην αρχικη συλληψη του ντεκορατερ .Μονο που καποιος καλλιτεχνης που τον συγκινησε το θεμα της αρπαγης της περσεφονης στους ταφους των Αιγων ακολουθησε το πνευμα της παραγγελιας του χρηματοδοτη.Ξεπερασε τους!!Οι καλλιτεχνες της εποχης ηξεραν οτι τα χρωματα ξεφτιζουν και μαλιστα γρηγορα.Ετσι ο κατασκευαστης μετα απο την εμπειρια του αυτη θελησε το θεμα να υπαρχει στον ταφο,αλλα ανεξιτηλο!!!και το βοτσαλο ειναι ανεξιτηλο!!ετσι η επιλογη του κορυφαιου πινακα της εποχης που ειδαν καποιοι κοντα στην ελιτ της εποχης στις αιγες κατασκευαστηκε σαν ψηφιδωτο.Για καποιον ματαιοδοξο ..η κανεις ενα θεμα διαφορεικο η κανεις το ιδιο αλλα με εναν διαφορετικο τροπο και με το πλεονεκτημα του ανεξιτηλου.Η ορθωμαρμαρωση ιδια στον περιβολο ιδια στον ταφο εγινε ταυτοχρονα!ειναι το μοναδικο για μενα κατασκευαστικο στοιχειο που εγινε ταυτοχρονα!Το ποτε εγινε ειναι αναποδεικτο ακομη...

vagkalf07 είπε...

@ και κατι ακομη...

επειδη τα λευτα δεν περισσευουν,το κυριαρχο ειναι η εξασφαλιση της συνεχειας της ανασκαφης και οχι προς το παρον το που θα ανατεθει η μελετη του σκελετου...δεν ειναι μειοδοτικη η καθυστερηση της αποφασης,,αλλωστε και γι'αυτο θα δημοσιευτουν τα αποτελεσματα των γαιοσκοπησεων.Για να κρατηθει η ανασκαφη ψηλα...Βεβαια αν τα μεχρι τωρα ευρηματα ηταν συντριπτικα για την ταυτοτητα του σκελετου ,πιστευω οτι θα ειχε γινει κιολας..αρα...

Planet είπε...

Μιας και κάποιοι συζητάμε για τις κορυφές του Καστά, ορίστε κάποιες φωτο απο την κορυφή στο κέντρο του:

http://amfipolinews.blogspot.de/2013/05/blog-post_10.html

Επίσης, μια ερώτηση: σε μια απο τις πολλές αναζητήσεις, έπεσα σε αυτό το παλιο άρθρο από το 2010:

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/27842

Η φωτό είναι απο το ανεσκαμμένο παραλληλεπίδο τμήμα στην κορυφή του λόφου; Δεν έχω καταφέρει να ταυτίσω αυτη τη φωτό με κάποια απο άλλες ανασκαφές.

G.E είπε...

@Bill Bill
Mε ολο το σεβασμο σε ολους μας και στον εαυτο μου, θελω να επισημανω οτι αυτα που γραφει ο Bill περι τεριχευτων, φονευσης Αλεξανδρου αλλα και της επιγραφης που μαλιστα μου ανεφεραν για χρυση επιγραφη, βαρους αρκετων κιλων που κουβαλησαν στα χερια απο τον Θ2! θαλαμο, τα εχω ακουσει κι εγω. Αν μου εξιστορισαν φαντασιες επιπληξτε με, αλλα οι πηγες μου ειναι μια καθηγητρια φιλοσοφιας ακαδημαικος και συναδελφος που ο πατερας του ειναι μονιμος κατοικος Αμφιπολης.
Αυτα... τα ειπα και μου φυγε ενα βαρος!

Αν θυμαμαι καλα ο Αρριανος αναφερει για τους ταριχευτες.

Unknown είπε...

Planet,
αυτη η φωτο ειναι απο την αμφιπολη αλλα ειναι ακριβως διπλα στα τοιχωω και εφαπτεται στην εθνικη οδο.ειναι περιπου 1 χλμ απο τον Καστα....

Μαρία Γ. είπε...

@ Planet
Ανασκαφή της αρχαίας γέφυρας από τον Δ.Λαζαρίδη
http://www.xronometro.com/amfipolis-gefyra/

gtroza είπε...

Blogger Ο/Η Planet είπε...

Μιας και κάποιοι συζητάμε για τις κορυφές του Καστά, ορίστε κάποιες φωτο απο την κορυφή στο κέντρο του:

http://amfipolinews.blogspot.de/2013/05/blog-post_10.html

Επίσης, μια ερώτηση: σε μια απο τις πολλές αναζητήσεις, έπεσα σε αυτό το παλιο άρθρο από το 2010:

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/27842

Η φωτό είναι απο το ανεσκαμμένο παραλληλεπίδο τμήμα στην κορυφή του λόφου; Δεν έχω καταφέρει να ταυτίσω αυτη τη φωτό με κάποια απο άλλες ανασκαφές.

14 Δεκεμβρίου 2014 - 12:16 π.μ.

μάλλον είναι η γέφυρα και όχι ο λόφος

ευχαριστούμε Planet

Planet είπε...

Σωστά - είναι η γέρφυρα. Ευχαριστώ και τους δύο για τη διευκρίνιση.

Μήπως ξέρει κανεις σας τις ειναι αυτο που έχουν ανασκάψει στην κορυφή (ή μήπως απλώς πρόκειται για μια αποτυχημένη τομή);

Unknown είπε...

vag,
Γιατι πιστευεις οτι ο λεοντας εναι μεταγενεστερος του τυμβου?
Και για ποτε τον υπολογιζεις;
Και επισης το ψηφιδωτο νηπως ειναι η συνεχεια του μυθου τγς παραστασης των αιγων κι οχι η ιδια παρασταση;
Τι λες;;;

Unknown είπε...

Όπως πόσταρα προ ολίγου στο fb group...

Εγώ το καθήκον μου το έπραξα. Αφού μελέτησα ΟΛΑ τα ενδεχόμενα αν είναι το ένα ή το άλλο και με τη βοήθεια των υπολοίπων που με τροφοδοτούσαν με πηγές και ιδέες, ξεκίνησα από την αρχή. Έχω φτάσει εδώ. Κάθε γραμμή που ήταν να ταβηχτεί (όσο επιτρέπει και η ανάλυση της εικόνας), τραβήχτηκε. Κάποια σημεία τα υποβοήθησα σύμφωνα με τη δική μου αντίληψη (δεν σημαίνει ότι είναι έτσι). Τώρα χρειαζόμαστε έναν αρχαιολόγο να μας πει τι βλέπουμε.

Δείτε την παράσταση εδώ
http://bit.ly/13kRty3

ή εδώ στο fb group
http://on.fb.me/1INx3Oi

333 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Δεν πρόκειται για αποτυχημένη τομή η για τυχαία τομή.υπαρχει παρα μα παρα πολυ μεγαλη πιθανότητα η είσοδος για το εσωτερικό του ναού να βρίσκεται κάπου στην κορυφή που βρισκόταν ο Λέοντας.εγω ειμαι πεπεισμένος βέβαια πως η σωστη είσοδος βρίσκεται κάπου εκει.και λέω σωστη διότι υπάρχει κατι σαν λαβύρινθος στα ενδότερα του λόφου.ειναι ολοκληρο Υπογειο οικοδόμημα πολυ δύσκολο στην πρόσβαση και Ο μόνος που θα μπορούσε να μπει και να κατευθυνθεί σωστα ηταν κάποιος μυημένος η ο ιδιος ο Δεινοκράτης.ο Λαζαριδης ειχε κανει κάποιες τομές στην κορυφή του λόφου έχοντας καταληφθεί απο μανία και πίστη οτι θα βρει την μυστική δίοδο απο την κορυφή του λεοντα.

Μαρία Γ. είπε...

@Σουλτάνα Καραβιτάκη
Έχεις κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά.
Θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση σχετικά με τον ταύρο του οποίου η απεικόνιση δεν μου φαίνεται ρεαλιστική.Δεν είμαι ειδική βέβαια αλλά αυτός ο όρθιος και λεπτός λαιμός του ζώου είναι παράξενος.Το κεφάλι του ταύρου θα έπρεπε να βρίσκεται σε ευθεία με την πλάτη κι εμείς να μην μπορούμε να διακρίνουμε το λαιμό του.

Unknown είπε...

Επισης φιλε Γιώργο σωστα πληροφορηθηκες απο τις πηγές σου.ολα αυτα ειναι αληθειες.το εγγυώμαι 100 τοις 100.

Μαρία Γ. είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη
Χίλια συγνώμη για την λανθασμένη γραφή του επωνύμου...

art ant είπε...

@ Μαρία Γ.

Για δες πάρα κάτω, τα νεαρά ζώα μοιάζουν πολύ με το εικονιζόμενο προς θυσία...

Εικόνα νεαρού ταύρου
http://websourc.es/image/shutterstock-photo-159146603

Εικόνα ταύρου-Άλκη
http://gr.onlyimage.com/stock-photo/bull-moose-portrait-213024

&...ο μόσχος Άλκη
http://gr.depositphotos.com/5170158/stock-photo-bull-cow-and-calf-moose.html

vagkalf07 είπε...

@ κωνσταντινε...

δεν βλεπω συνεχεια στον μυθο,αλλα αναπαραγωγη του μυθου.Για τον Λεοντα το σκευτομαι λογω τεχνολογικης δυνατοτητας,,αν καποιος νομιζει οτι μακδονες η αλλοι μηχανικοι ειχαν την δυνατοτητα τοποθετησης και στηριξης τα χρονια του 325-300 πχ. να το δεχτω.Μιας και το πιασαμε ,ναι μπορει να εργαστηκαν οπως πολλες φορες αναφερθηκε εδω,ειδικοι απο αλλου,οπως πχ απο την αιγυπτο.Εχω την αισθηση οτι οι τυμβοι επιτελουσαν σκοπο αποκρυψης μνημειων -ταφων και η παρουσια του λεοντα δεν ταιριαζει σε κατι τετοιο.

Unknown είπε...

Καλημέρα!
Αφαίρεσα τα πολλά υδατογραφήματα και ανέβασα την παράσταση πάλι.

Θα τη βρείτε εδώ

http://bit.ly/1uFWAiB

Επίσης, ήθελα να σας δείξω κάτι που προέκυψε σε ένα πείραγμα που έκανα με αντιστροφή χρωμάτων και gradients.
Το απέρριψα ως πρόσωπο γιατί δεν ταίριαζε με τις αναλογίες του σώματος (πολύ μεγάλο). Επειδή όμως ποτέ δεν ξέρεις, το ανεβάζω και αυτό.
http://bit.ly/1uDaaCu

Unknown είπε...


Καλημέρα σε όλους

@ Planet
Για της κορυφές, κατά τη γνώμη μου έχουμε τα εξής προβλήματα:
Ο λόφος έτσι και αλλιώς μέσα στα 2300 χρόνια έχει φθορές και έχει αλλάξει σχήμα, και το ότι ένα μέρος είναι τεχνητό και ένα άλλο φυσικό, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα γιατί αποκλείει ομοιομορφία στη φθορά.
Επίσης πάνω στο λόφο έπεφταν οβίδες κατά τον πόλεμο, και άλλαξαν περαιτέρω το σχήμα.
Και σα να μη μας έφταναν αυτά, έχουμε και της ανασκαφές από την εποχή Λαζαρίδη και μετά, πάνω στη κορυφή του λόφου.
Τα πιο παλιά στοιχεία που έχω δει εγώ για το λόφο συνολικά, είναι η αεροφωτογραφία Δωδωναίου του 2004, και το τοπογραφικό Πολυμενάκου (1998 αν δεν κάνω λάθος).
Επίσης κατά τη γνώμη μου, ο Λεφατζής, προφανώς έχει και άλλα στοιχεία από μελέτες που εμείς δεν ξέρουμε, και έτσι πιο εύκολα έχει βγάλει τα συμπεράσματα του.
Εμείς ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να καταλήξουμε σε κάτι που θα είμαστε σίγουροι ότι είναι αδιαμφισβήτητα σωστό...

@ Antigoni
Αμήν να την παρουσιάσουν!!! Εύχομαι μετά την Τετάρτη, γιατί μέχρι τότε θα ξεκουράζομαι... (θα λείψω για λίγο)!!!

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Φωτογραφίες απο την καλοδιατηρημένη μούμια 1000 ετών που βρέθηκε σε ανασκαφή στο Περού:

http://www.gazzetta.gr/plus/article/680674/arhaiologoi-anakalypsan-moymia-1000-eton-pics

art ant είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη

Το reconstructed δεν είναι το ίδιο, που ανέβασες & χθες το βράδυ;
Να σου πω την αλήθεια, δεν αντιλαμβάνομαι, τί αντιπροσωπεύουν όλα αυτά τα σημεία σε γαλάζια απόχρωση, εκτός από κάτι σαν βράχο /βωμό, που είχε προτείνει κάποιος παλαιότερα, ότι πιθανόν να βρίσκεται πίσω από τον ταύρο, ανάμεσα στα πόδια του.
Το κίτρινο, ανάμεσα στην γυναίκα & ταύρο, εννοείται ως τρίποδας; Δεν θεωρώ, πως εκεί ακριβώς, τόσο κολλητά στα πόδια του ταύρου, μπορεί να βρίσκεται κάτι τέτοιο. Αν, δε, το εννοείς πιο πίσω, τότε η βάση των ποδιών του τριπόδου θα έπρεπε να μην φτάνει τόσο χαμηλά (ίσα με τα πόδια ταύρου), αλλά να σταματά ψηλότερα. Όπως & νά `χει, δεν νομίζω, πως υπάρχει πολύς χώρος για να στριμώξει ο καλλιτέχνης κάτι εκεί μέσα.

Δεξιά της ανδρικής κεφαλής διακρίνω την πολυσυζητημένη κεφαλή του αλόγου; Ξαναλέω, πως εγώ δεν την ``βλέπω`` & κυρίως, διότι ο τρόπος του πιθανού σχεδιασμού της (το στυλ) δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο (στυλ σχεδιασμού). Θα έλεγα, πως θυμίζει το κεφάλι από το ...αποκριάτικο ``γαιδουράκι`` των παιδικών μας χρόνων (χα, χα, όσοι το προφτάσαν).
Μήπως, θα μπορούσες, να ανεβάσεις μια εκδοχή με σκιτσαρισμένα τα αντικείμενα, που βλέπεις, δίπλα απ` αυτή την εικόνα, ώστε να ξεχωρίζουν πιο ξεκάθαρα;

Σχετικά με την δεύτερη εικόνα του προσώπου, έχεις δίκιο. Αντί του στραμμένου προσώπου, που μας έδειξε το ΥΠΠΟ, προς άνω & αριστερά, εδώ θα είχαμε ένα πρόσωπο, που κοιτά τον ταύρο & σε μεγαλύτερη κλίμακα των υπολοίπων.


Καλό κουράγιο & καλή συνέχεια.

Unknown είπε...

@art ant

εδώ μπορείτε να το δείτε και σε ασπρόμαυρο

http://bit.ly/1BKl1TM

art ant είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη

Ωραία, επάνω στο ασπρόμαυρο, δεν θα μπορούσες να βάλεις έντονο περίγραμμα στα αντικείμενα, που θεωρείς πως υπάρχουν (μόνο σε αυτά);
Ξέρω, ζητάω πολλά, αλλά μόνο τότε θα τα δούμε όλοι, όπως τα βλέπεις εσύ.

Unknown είπε...

κι επειδή σήμερα είπα στον εαυτό μου ότι θα ανεβάσω ό,τι έχω και δεν έχω, δείτε και τους ρόδακες

http://bit.ly/1zkZYDN

http://bit.ly/1z9uPED

art ant είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη

Ευχαριστούμε, πολύυυ όμορφα.
Αυτό στα πόδια από Κόρες δεν το είχα δει.
Ο χώρος είναι γεμάτος με ρόδακες παντού.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Όλους
Με αφορμή το σχόλιο της Σουλτάνας στις 14 Δεκεμβρίου 2014 - 12:50 μ.μ. σας παραθέτω ένα λίνκ με την μελέτη για τα πόδια των Καρυάτιδων.


http://www.hellasforce.com/blog/kariatides-tis-amfipolis-apokaliptoun-tin-katagogi-tous-klinontas-stomata/

Unknown είπε...

Παιδια στα επιστηλια δεν ειναι ταύρος αυτο που φαινεται αλλα κατσίκα η οποία συνδέεται με την διονυσιακή λατρεία.....!!!!ψαξτε το

Δωδωναίος είπε...

@Planet
@gtroza

Καλησπέρα!
Οι 2 φωτό είναι από την κορυφή του λόφου, και μας δείχνουν το ίδιο σημείο, από διαφορετική γωνία.
http://i.imgur.com/ALnkVA4.png

Η ομάδα που κάνει της ανασκαφές, προφανώς έχει κάνει ένα καθάρισμα, στα σημεία που είχε ανασκάψει ο κ.Λαζαρίδης, για να έχει μια άποψη του τι είχε γίνει παλιότερα.
Πήρε δηλαδή τα φυτικά από τις ήδη ανασκαμμένες περιοχές του Τύμβου. Δεν έγινε γενικό καθάρισμα όλης της επιφάνειας, και σωστά δεν έγινε, παρά μόνο στα σημεία που είχε γίνει επέμβαση!

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Όλους
Νεκροταφείο και οικισμός 4.000 ετών αποκαλύφθηκαν στον Πλαταμώνα

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231370942

Στις φώτο δείχνει και το ¨διάσημο βέλος" σε έναν απο τους τάφους.

giannis_ είπε...

@art ant
Ο κάποιος είχε πει
giannis_ είπε...

@Σουλτανα Κοριβατακη
Αν ξεχάσεις για λίγο την ιδέα της ασπίδας και αποχρωματίσεις το σημείο και μετά δεις τις γραμμές που έχεις χαράξει, οι οποίες προεκτείνονται έως κάτω, ανάμεσα στα πίσω πόδια του ταύρου θα διαπιστώσεις την ύπαρξη βράχου-βωμού όμοιου με αυτό
http://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Samothraki_rock_altar.jpg στη Σαμοθράκη

art ant είπε...

@ τους φώτο-ειδικούς

Έτσι για να ανάψουν λίγο τα αίματα...

http://iplani.blogspot.gr/2014/12/o-tafos-tis-amfipolis-anoikei-ston-mega-aleksandro.html

για ελέγξτε λίγο, εσείς οι ειδικοί της φωτογραφίας, από που είναι η φωτογραφία του άρθρου;

art ant είπε...

@ Ο/Η giannis_

Συγγνώμη, Γιάννη, που δεν θυμόμουν το ποιός, θυμόμουν, όμως, το τί είχες πει.
Ευχαριστώ, για την υπενθύμιση του σχολίου σου.

giannis_ είπε...

@Αρτ αντ
Από αίγυπτο σε μια ανάρτηση την είχε ο empedotimos

Δωδωναίος είπε...

@art ant

Η φωτό αυτή έχει ξανά ανέβει πριν αρκετό καιρό, μάλλον από Πυραμίδες είναι.

Ο σχολιασμός αφορούσε αν θυμάμαι καλά, το πως θα μπορούσε να είναι η διαδρομή μετά από τον Θ3, εκεί που λέγανε πως υπάρχει χαμηλή είσοδος!
Τελικά ήταν αποκόλληση της ορθομαρμάρωσης σε εκείνο το σημείο.....έτσι είπαν, και ...έζησαν αυτοί καλά, και εμείς.....

giannis_ είπε...

@artant
Με δόση χιούμορ το έγραψα το προηγοουμενο..

Δημήτρης είπε...

@art ant
Ελεος πια με τους μυθομανείς !η φωτό είναι προ μηνών και εδώ δημοσιευμένη ,όταν περιμέναμε το θύρωμα του Θ3 ,και είναι από την πυραπίδα του Χέοπα αν θυμάμαι καλά .

art ant είπε...

@ giannis_ &
@ Δωδωναίος

Παιδιά, ευχαριστώ.
Έχετε δίκιο, το είχα δει.
Πωπω, πόσο φτωχή είναι η μνήμη μου!
Να γιατί εκτίθεμαι με τα ...κάποιος ή κάπου, κάποτε, χο, χο.

Χαίρομαι, Γιάννη, που έχεις χιούμορ, ίδιον των ευφυών Ελλήνων (ΕΛΛΗ = δήλα / φανερά διπλοφωτισμένοι, ΝΕΣ = Νόες) Ανθρώπων, άλλωστε.
Συχνά, τρομάζω με τους ...παρεξηγιάρηδες & σπεύδω, να ζητώ συγγνώμη.

art ant είπε...

@ Δημήτρης

Το ξέρω, πως επρόκειτο περί μυθομανίας, γι` αυτό ζήτησα βοήθεια.
Δεν θυμόμουν, πάλι, πού το είχα δει κατά το ...κάποιος, κάπου, κάποτε.

Ευχαριστώ.

giannis_ είπε...

@Σουλτανα κιριβατακη
Αν κάνεις τον κόπο να κάνεις την ίδια φωτοαντίθεση στη φωτό με τη νίκη (πάνω από τα φτερά) θα δεις περισσότερα από ροδακες

Dazbaw είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη

μπορείς να μου πεις την ακριβή επεξεργασία, αν είναι δυνατόν, διότι προσπαθώ να φτάσω στο ίδιο αποτέλεσμα και δεν τα καταφέρνω...

Dazbaw είπε...

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/naoi/Erechtheio/erectheio4.htm

μελετήστε το καλά ;)

θα βρείτε τα ιωνικά κυμάτια και τους ρόδακες στο επιστύλιο των καρυάτιδων...


Μαρία Γ. είπε...

@ art ant
Στις φωτογραφίες των ταύρων που έχεις επισυνάψει βλέπουμε
ότι τα μάτια τους όταν κοιτάζουν μπροστά είναι στην ίδια ευθεία με τη ράχη τους ή έλάχιστα ψηλότερα.
Δες τις πάλι αν θέλεις

Εικόνα νεαρού ταύρου
http://websourc.es/image/shutterstock-photo-159146603
Εικόνα ταύρου-Άλκη
http://gr.onlyimage.com/stock-photo/bull-moose-portrait-213024

Οι ταύροι αλλά ούτε και οι αγελάδες έχουν ψηλό και λεπτό λαιμό σαν αυτόν που βλέπουμε στο επιστήλιο και αν προσπαθήσουν να σηκώσουν το κεφάλι τους σηκώνεται μόνο η μουσούδα τους.

gtroza είπε...

Blogger Ο/Η Μαρία Γ. είπε...

@ art ant
Στις φωτογραφίες των ταύρων που έχεις επισυνάψει βλέπουμε
ότι τα μάτια τους όταν κοιτάζουν μπροστά είναι στην ίδια ευθεία με τη ράχη τους ή έλάχιστα ψηλότερα.
Δες τις πάλι αν θέλεις

Εικόνα νεαρού ταύρου
http://websourc.es/image/shutterstock-photo-159146603
Εικόνα ταύρου-Άλκη
http://gr.onlyimage.com/stock-photo/bull-moose-portrait-213024

Οι ταύροι αλλά ούτε και οι αγελάδες έχουν ψηλό και λεπτό λαιμό σαν αυτόν που βλέπουμε στο επιστήλιο και αν προσπαθήσουν να σηκώσουν το κεφάλι τους σηκώνεται μόνο η μουσούδα τους.

14 Δεκεμβρίου 2014 - 5:41 μ.μ.


έχω την εντύπωση ότι ο καλλιτέχνης κοιτάζει το θέμα από χαμηλά

το ίδιο μου φαίνεται και για το ψηφιδωτό αλλά και το παρόμοιο ζωγραφικό θέμα

Unknown είπε...

Κατσίκα ειναι ρε παιδια γιατι ντέ και καλα να ειναι ταύρος δε μπορω να το καταλάβω.η κατσίκα το ξαναλέω σχετίζεται με την λατρεία του Διονύσου.επισης αυτο που θα πρέπε να μας ενδιαφέρει ειναι αύρα που μας κρύβουν ολοι αυτοι του υππο και για ποιο λογο.αυτο δεν σας ανησυχεί καθόλου.ελεος.σας ανέφερα για επιγραφες και κανενας δεν ασχολήθηκε.βαλτε λυτούς και δεμένους να μάθετε παρασκήνιο.πρεπει το υππο να πάρει το μηνυμα οτι δεν ειμαστε άβουλα όντα μην πω τιποτα αλλο.στο εσωτερικό υπαρχει τόσος χρυσός και αυτοι σκοπεύουν πως να τον βγάλουν και πως να τον δώσουν στα φιλαράκια τους.τι νομίζετε οτι κόπτονται για το αν θα βρουν τον μέγιστο η την Βασιλική οικογένεια. ;;;προέχει γι αυτούς το χρήμα.αν ηταν καθαροί θα λέγανε απ την αρχη στον ελληνικό λαό τι παίζει στην αμφιπολη.αυτοι ξέρουν εχουν βρει παρα πολλα απλα ολο αυτο το διάστημα μαγειρεύουν.ξερουν αυτοι τι κάνουν.το Βατικανο τους στέλνει χαιρετίσματα. ξερουν αυτοι.!!!!!

πνα είπε...

θέλω να πληροφορήσω αυτούς που αδημονούν για το πότε θα βγει ο πακτωλός χρυσού που υπάρχει στο τύμβο ότι άδικα περιμένουν.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μου από ΕΥΠ, ΣΙΑ και ΑΝΕΛ (αυτοί έχουν ειδικότητα σε αυτά τα θέματα) το χρυσάφι ήδη έχει βγεί εκτός τύμβου σε συνεργασία τούρκων και σκοπιανών πρακτόρων και θα χρησιμοποηθεί για την σχεδιαζόμενη άλωση της Ελλάδος με σκοπό να να πάρουν ζωή τα όνειρα του Κίσσινγκερ.

Τι άλλο θα διαβάσουμε.

gtroza είπε...

Τι άλλο θα διαβάσουμε.

αυτό

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82_%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%9C%CE%AC%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_2010

Unknown είπε...

Και οπως καταλάβατε όσοι διαβάσατε τα ανωτέρω δεν υπαρχει περιπτωση να ξυπνήσουμε μονο αν μας πουν τα δελτία ειδήσεων η το υππο μονο τοτε γιατι ο Έλληνας εκτος των άλλων θελει επίσημες ανακοινώσεις τρομάρα μας.οτιδηποτε αλλο το κοροϊδεύουμε.ΑΑΑΑ και κατι αλλο στον Πλαταμώνα μας δείξανε κατευθείαν τι βρήκανε στην αμφιπολη οχι.καληνυχτα ελαδα με ενα λ.εχει σημασια.!!!

gtroza είπε...

Blogger Ο/Η Bill Bill είπε...

Και οπως καταλάβατε όσοι διαβάσατε τα ανωτέρω δεν υπαρχει περιπτωση να ξυπνήσουμε μονο αν μας πουν τα δελτία ειδήσεων η το υππο μονο τοτε γιατι ο Έλληνας εκτος των άλλων θελει επίσημες ανακοινώσεις τρομάρα μας.οτιδηποτε αλλο το κοροϊδεύουμε.ΑΑΑΑ και κατι αλλο στον Πλαταμώνα μας δείξανε κατευθείαν τι βρήκανε στην αμφιπολη οχι.καληνυχτα ελαδα με ενα λ.εχει σημασια.!!!

14 Δεκεμβρίου 2014 - 7:36 μ.μ.

το ότι εδώ ασχολούμαστε με τα ιωνικά κυμάτια και τον λαιμό του ταύρου
δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι κοιμόμαστε

αυτό είναι το θέμα εδώ

gtroza είπε...

@Antigoni

http://postimg.org/image/9d3lfvp6x/

οπότε
ένα θέμα λύθηκε
μάλλον

vagkalf07 είπε...

@ ηρεμειστε....

αυριο μεθαυριο ερχονται τα καλυτερα...

Unknown είπε...

Καλησπέρα σε όλους.
Εδώ το λινκ από έναν μακεδονικό τάφο στη Θράκη που μου έκανε εντύπωση http://www.entopiseto.gr/sights.php?sightID=16

Το μνημείο ανήκει στο μακεδονικό τύπο τάφου, αλλά παρουσιάζει ορισμένα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως όλοι οι σύγχρονοί του κτιστοί τάφοι της Θράκης. Καλύπτεται από τύμβο κατασκευασμένο με αμμοχάλικο και χώμα και εσωτερικά είναι κτισμένος από λαξευμένους γωνιόλιθους, σύμφωνα με το ψευδοϊσόδομο σύστημα τοιχοποιίας, από μαλακό πωρόλιθο της περιοχής Μεταξάδων Έβρου. Αποτελείται από δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο. Ο δρόμος έχει διάστασεις 2,70 x 1,24 μ. Ο προθάλαμος και ο θάλαμος είναι τετράπλευροι, διαστάσεων 1,20 x 1,40 x 10,2μ. και 2,55 x 2,40 x 1,02 μ. αντίστοιχα. Ο δρόμος και ο προθάλαμος καλύπτονται με οροφή σχήματος κόλουρης πυραμίδας, κτισμένης με το εκφορικό σύστημα, ενώ ο θάλαμος στεγάζεται με ημικυλινδρική καμάρα. Στον προθάλαμο και στο θάλαμο τα δάπεδα είναι στρωμένα με πλάκες, και οι είσοδοι σχηματίζονται με μονολιθικές παραστάδες, υπέρθυρο και κατώφλι. Στο βάθος του θαλάμου υπάρχει κιβωτιόσχημη κλίνη κατασκευασμένη από δύο οριζόντιες πλάκες που στηρίζονται σε τρεις γωνιόλιθους. Κάτω από το δάπεδο, μπροστά από την κλίνη, υπάρχει κιβωτιόσχημος τάφος, που σκεπαζόταν με τις πλάκες του δαπέδου.
Δεν ανήκει σε κάποιο αρχαίο οικισμό, αλλά εντάσσεται στο πλέγμα των τάφων του βορείου τμήματος του Νομού Έβρου, οι οποίοι καλύπτονται με μνημειακούς τύμβους και σχετίζονται με αγροκτήματα. Η χρονολόγησή του είναι δύσκολη. Ο Γ. Μπακαλάκης τον τοποθέτησε στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. με βάση την επέκταση του κύκλου της καμάρας του κυρίως θαλάμου, και αυτή η χρονολόγηση, στο τέλος του 4ου - αρχές 3ου αι. π.Χ. είναι σήμερα γενικά αποδεκτή.

Κι εδώ βλέπουμε πως φυλλάσονται οι αρχαιολογικοί μας χώροι. θυμιζει κοτετσι https://www.youtube.com/watch?v=-KEgGucE_ME

schumi44 είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=Kgm9yxJQDTw

Unknown είπε...


@ Εμπεδιτομος

Συγχαρητήρια για το 1 000 000 προβολές του blog σου!!!!
Εύχομαι να τα χιλιάσεις τα εκατομμύρια!!! Το αξίζεις και με το παραπάνω!!!!

Dazbaw είπε...

Εν αναμονή λοιπόν, όπως μας προτρέπει και ο φίλος μας ανταποκριτής εκ Αμφιπόλεως, των σπουδαίων να δώσω ένα σύντομο κείμενο με σημαντικές πληροφορίες...ίσως να δούμε με διαφορετικό μάτι την σημασία του τύμβου και του περιεχομένου του...

http://www.sfeva.gr/dat/6DADBDD9/file.pdf

gtroza είπε...

Ο/Η Νιόβη Β. είπε...

Καλησπέρα σε όλους.
Εδώ το λινκ από έναν μακεδονικό τάφο στη Θράκη που μου έκανε εντύπωση http://www.entopiseto.gr/sights.php?sightID=16

μήπως κάποιο κάνεις λάθος;

Unknown είπε...

Οι δικες μου πληροροφοριες, απο εγκυρες πηγες κοντα στην ανασκαφη που δεν μπορω να κατ' ονομασω, μιλουν για πανω απο 150 κιλα χρυσο που εχει φυγαδευτει απο τους θαλαμους. Πανω απο $6 δισ δηλαδη.

Και σ' αυτο δεν υπολογιζουν κτερισματα που οι ανασκαφεις καταπιαν για να παρουν σπιτια τους.

vagkalf07 είπε...

@ Ioannis Karras

δεν προκειται κανενας να σε αναγκασει να κατονομασεις τις πηγες σου...μην αγχωνεσαι...

Unknown είπε...

Ειναι έγκυρες πηγές πάντως, και 100% αξιόπιστες. Φορτηγά ολοκληρα μετέφεραν κιβώτια με πολύτιμα μέταλλα στη μέση της νύχτας. Κι ακόμη δεν έχουν αρχισει την αποψίλωση στις κατακόμβες κάτω από τον Θ3...!!

Petros είπε...

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/12/12/ancient-greek-tomb-still-hoards-its-secrets.html

Unknown είπε...

Το οτι φεύγουν νυχτα και γινονται ολα αυτα ειναι γεγονός.υπαρχει κάποιος που πιστεύει οτι ολα ειναι ρόδινα και αυτα που καταμαρτυρούν οι κάτοικοι της περιοχής ειναι συνομοσιολογιες και προϊόντα εγκεφαλικής ανωμαλίας;;;Εμπεδοτιμε εσυ την γνωμη σου πανω σ αυτα τα θέματα δεν την είπες ακόμη.και μη μου απαντήσεις δε γνωριζω δε ξερω εμενα αλλη ειναι η δουλεια μου καθαρα θεωρητική κτλ κτλ.εχεις χρέος απο την στιγμή που δημοσιεύεις δημόσια βα κανεις και να πεις αυτη την στιγμή το κατι παραπάνω.αν γνωρίζεις πράγματα και καταστάσεις απο την ανασκαφή εχεις υποχρέωση να τα πεις και στους άλλους.εγω γνωριζω οι υπόλοιποι ομως που ειναι δύσπιστοι δεν θα πεισθούν απο μένα αλλα απο σενα.και στην ερώτηση κάποιου τι θα αλλάξει αν οντως συμβαίνουν αυτα η απάντηση μου ειναι πολλα στο μυαλό του καθενός πολλα θα αλλάξουν!!!!

Δημήτρης είπε...

@Bill Bill ,@ ioannis karras
προσωπικά προσπαθώ να μην απορρίπτω τίποτε αβασάνιστα ,όσο ακραίο και αν ακούγεται.Λύστε μου όμως μία απορία .Μιλάμε για μία ανασκαφή στην οποία εμπλέκονται άπειροι άνθρωποι .Από μέλη της αρχαιολογικής ομάδας ,συνεργαζόμενα πανεπιστήμια με τις ομάδες τους , σπηλαιολόγοι,Εγνατία ΑΕ,εργάτες , συντηρητές , φύλακες , οδηγοί φορτηγών , αστυνομία και ίσως και στρατός ,το υπουργείο ,η ίδια η κυβέρνηση.Επιπλέον κατοικοι της περιοχής και όχι μόνο με συγγενείς και φίλους μεσα στους παραπάνω .Αν αληθευουν επίσης οι πληροφορίες από φιλους υπαρχει on-line εικόνα του μνημείου τόσο στο Μουσείο της Αμφίπολης , όσο και στο Υπουργείο .Πόσο εύκολο είναι να συμβούν όσα ισχυρίζεστε και να μην μαθευτεί?Ενας δεν θα βρισκότανε από όλους τους παραπάνω να θελει να προστατεύσει την πολιτιστική μας κληρονομιά ?να βγάλει βρε παιδί μου μια φωτο ή να τραβήξει ένα βίντεάκι με το τηλέφωνό του και να το δώσει ανώνυμα προκαλώντας σεισμό ?να κανει επωνυμα ή ανώνυμα μια καταγγελία στις αρχές ή έστω στα μέσα ενημέρωσης ?
Πόσες περιπτώσεις δεν είχαμε ως τώρα διασποράς πληροφοριών που οι περισσότερες δεν δικαιώθηκαν ποτε ?
Να δεχθώ ειλικρινά ότι τα αναφέρετε γιατί έφθασαν στα αυτιά σας από "αξιόπιστες" για εσάς πηγές.Με όσα λέτε όμως ,επί της ουσίας δεν αποδεικνύετε απολύτως τίποτε .Αν το πιστεύετε καλά κανετε και το αναφέρετε και να συνεχίσετε , το να εμφανίζεστε βέβαιοι όμως χωρίς "αποδείξεις" δημιουργεί όμως θα πρεπει να παραδεχτείτε και εσείς, εύλογες απορίες και επιφυλάξεις και σε εμάς .

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Η καλη προαιρεση των ανθρωπων που εχουν ακουσει κατι, η εχουν πληροφοριες εκ των εσω, δεν αμφισβητείται από εμενα τουλάχιστον.
Παιδια όπως ο bill bill , karras ,vagkalf, kairis κλπ νομιζω με χαρα και καλοπροαίρετα σπευδουν να μοιραστουν μαζι μας ότι γνωριζουν και τους ευχαριστούμε!
Σιγουρα όμως πρεπει παντα να ειμαστε επιφυλακτικοι και να διασταυρώνουνε τις πληροφοριες (εάν είναι δυνατον) γιατι οπωσδήποτε κυκλοφορει και ραδιο-αρβυλα εσκεμμενα η όχι.
Σε κάθε περιπτωση δεν θα σταυρωσουμε κανεναν, αλλα βεβαια θα δουμε στο τελος -κανοντας μια σουμα- ποιος ηταν πιο γατα η ποιος ειχε τις καλυτερες πληροφοριες!

Στο τελος ξυριζουν τον γαμπρο !!

vagkalf07 είπε...

@ PM

ακριβως ετσι...παντως απο την πλευρα μου θα ηθελα να πω δυο πραγματα,καλα ειναι να μην αφηνουμε υπονειες για εθνικους μειοδοτες και κατι τετοια και οσον αφορα εμενα εχω μεταφερει δυο φορες πληροφοριες.Και στις δυο προσπαθησα με οποια μικρη επικοινωνιακη εμπειρια εχω να φιλτραρω την ουσια της αληθειας..υπαρχουν βλεπεις και φορες που ο "πληροφοριοδοτης" υπερβαλει η διαδιδει σκοπιμα καποια ειδηση για να φανει σημαντικος.Στις δυο αυτες φορες εχω κρατησει ολα τα ψηφιακα ντοκουμεντα που χρειαζονται για να ειμαι καλυμενος στο κομματι απο που και ποιος μου την εδωσε.

somis είπε...

.. θα παρακαλέσω τους Bill Bill και Karras, όταν γράφουν εδώ να σκέπτονται από πριν τι γράφουν δηλ. να σέβονται όλους εμάς που τους διαβάζουμε.. διαφορετικά, αν δεν μπορούν να ελέγξουν τη φαντασία τους, προτείνω στο διαχειριστή να κάνει το καθήκον του ..
@ PM οι κακοήθειες, απόλυτα στοχευμένες από μέρους σου (βρήκα την ευκαιρία και..), να ταυτίζεις τους παραπάνω με τους Kairis και VagKalf, δεν γίνονται αποδεκτές από εμένα και το σύνολο αυτών που παρακολουθούν το χώρο εδώ..αν δεν σου αρέσει, μην γράφεις εδώ ..και μην αρχίσεις τα περί σεβασμού της διαφορετικής γνώμης, γιατί το Blog έχει αποδείξει αν και πόσο σέβεται το διαφορετικό ..
@ Εμπεδότιμος Συγγνώμη, αν ανέλαβα, αυτόκλητα, αστυνομικά καθήκοντα, αλλά απ'τον Αύγουστο κατορθώσαμε να λειτουργούμε σ'αυτό το χώρο με κανόνες και οι ως άνω δείχνουν να μην τους σέβονται (καφενοβιακές συζητήσεις, προβολή μονομανιών κλπ, συγγνώμη και πάλι, αλλά με θυμώνουν)

somis είπε...

.. θα παρακαλέσω τους Bill Bill και Karras, όταν γράφουν εδώ να σκέπτονται από πριν τι γράφουν δηλ. να σέβονται όλους εμάς που τους διαβάζουμε.. διαφορετικά, αν δεν μπορούν να ελέγξουν τη φαντασία τους, προτείνω στο διαχειριστή να κάνει το καθήκον του ..
@ PM οι κακοήθειες, απόλυτα στοχευμένες από μέρους σου (βρήκα την ευκαιρία και..), να ταυτίζεις τους παραπάνω με τους Kairis και VagKalf, δεν γίνονται αποδεκτές από εμένα και το σύνολο αυτών που παρακολουθούν το χώρο εδώ..αν δεν σου αρέσει, μην γράφεις εδώ ..και μην αρχίσεις τα περί σεβασμού της διαφορετικής γνώμης, γιατί το Blog έχει αποδείξει αν και πόσο σέβεται το διαφορετικό ..
@ Εμπεδότιμος Συγγνώμη, αν ανέλαβα, αυτόκλητα, αστυνομικά καθήκοντα, αλλά απ'τον Αύγουστο κατορθώσαμε να λειτουργούμε σ'αυτό το χώρο με κανόνες και οι ως άνω δείχνουν να μην τους σέβονται (καφενοβιακές συζητήσεις, προβολή μονομανιών κλπ, συγγνώμη και πάλι, αλλά με θυμώνουν)

somis είπε...

.. θα παρακαλέσω τους Bill Bill και Karras, όταν γράφουν εδώ να σκέπτονται από πριν τι γράφουν δηλ. να σέβονται όλους εμάς που τους διαβάζουμε.. διαφορετικά, αν δεν μπορούν να ελέγξουν τη φαντασία τους, προτείνω στο διαχειριστή να κάνει το καθήκον του ..
@ PM οι κακοήθειες, απόλυτα στοχευμένες από μέρους σου (βρήκα την ευκαιρία και..), να ταυτίζεις τους παραπάνω με τους Kairis και VagKalf, δεν γίνονται αποδεκτές από εμένα και το σύνολο αυτών που παρακολουθούν το χώρο εδώ..αν δεν σου αρέσει, μην γράφεις εδώ ..και μην αρχίσεις τα περί σεβασμού της διαφορετικής γνώμης, γιατί το Blog έχει αποδείξει αν και πόσο σέβεται το διαφορετικό ..
@ Εμπεδότιμος Συγγνώμη, αν ανέλαβα, αυτόκλητα, αστυνομικά καθήκοντα, αλλά απ'τον Αύγουστο κατορθώσαμε να λειτουργούμε σ'αυτό το χώρο με κανόνες και οι ως άνω δείχνουν να μην τους σέβονται (καφενοβιακές συζητήσεις, προβολή μονομανιών κλπ, συγγνώμη και πάλι, αλλά με θυμώνουν)

somis είπε...

.. θα παρακαλέσω τους Bill Bill και Karras, όταν γράφουν εδώ να σκέπτονται από πριν τι γράφουν δηλ. να σέβονται όλους εμάς που τους διαβάζουμε.. διαφορετικά, αν δεν μπορούν να ελέγξουν τη φαντασία τους, προτείνω στο διαχειριστή να κάνει το καθήκον του ..
@ PM οι κακοήθειες, απόλυτα στοχευμένες από μέρους σου (βρήκα την ευκαιρία και..), να ταυτίζεις τους παραπάνω με τους Kairis και VagKalf, δεν γίνονται αποδεκτές από εμένα και το σύνολο αυτών που παρακολουθούν το χώρο εδώ..αν δεν σου αρέσει, μην γράφεις εδώ ..και μην αρχίσεις τα περί σεβασμού της διαφορετικής γνώμης, γιατί το Blog έχει αποδείξει αν και πόσο σέβεται το διαφορετικό ..
@ Εμπεδότιμος Συγγνώμη, αν ανέλαβα, αυτόκλητα, αστυνομικά καθήκοντα, αλλά απ'τον Αύγουστο κατορθώσαμε να λειτουργούμε σ'αυτό το χώρο με κανόνες και οι ως άνω δείχνουν να μην τους σέβονται (καφενοβιακές συζητήσεις, προβολή μονομανιών κλπ, συγγνώμη και πάλι, αλλά με θυμώνουν)

hylap-vn είπε...


Η εκπρόσωπος τάφου αναβαθμίστηκε σε "σύμβουλο επικοινωνίας" του ΥΠΠΟ. Το αμισθί μας τέλειωσε μάλλον. Ο τζάμπας πέθανε. Τα πήγε τόσο καλά με την Αμφίπολη που την αναβάθμισαν!

http://mignatiou.com/2014/12/mia-ke-dio-ke-tris-ke-exi-apo-to-ippo/

Unknown είπε...

Και μετα απ αυτα τα σχολια πηρα ξανα την απάντηση μου στα ερωτήματα που με βασανίζουν.για μια ακόμη φορα κατάλαβα οτι αν δεν μιλάς εκ μέρους κάποιου καναλιού δεν κανεις τιποτα.αυτοι που μας κυβερνούν δεν ειναι τυχαία εκει που ειναι.και στην τελική καλα μας κάνουν.οτι μας αξίζει έχουμε αλλα οχι κ ετσι εγω δεν ομοιαζω με σας.αποχωρω απ την συζήτηση και παω σε καφενείο γιατι ρίχνω και το επίπεδο.για τις επιγραφες δεν μίλησε κανενας.την αλήθεια που γνωριζω ηθελα να την μοιραστώ αλλα δεν ειστε για παρασκήνιο εσεις.εγω δεν έχασα παντως.απλα ξαναπήρα το μηνυμα αυτο που στέλνουν οι όμοιοι σας εδω και χρονια στην Ελλαδα μας.φτου ξελευτερια σε ολα τα θηρία με πρόβατα δεν γράφτηκε καμια ιστορια.ο χρόνος θα δείξει ποιος εχει δίκιο η οχι!!!!καληνυχτα

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ somis

Δεν καταλαβαινω ουτε το υφος σου, ουτε την ουσια αυτων που γραφεις.

Τα παιδια που ανεφερα πιο πανω δεν τα γνωριζω προσωπικα , αλλα σου δηλωνω οτι οι vagkalf και Kairis εχουν κερδισει την ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ εκτιμηση μου με το παθος τους και την επιθυμια τους να μοιραστουν μαζι μας αυτα που γνωριζουν.

Αν μερικες φορες κανω πλακα με το ιδιαιτερο και μοναδικο υφος (του καιρη) θα περιμενα να ενοχληθει ο ιδιος και οχι εσυ.
Φαινεται ομως οτι ο Κωσταντινος εχει την αυτοεκτιμηση του ψηλα,καθως και υψηλη αισθηση του χιουμορ.

Τωρα οσον αφορα τις συστασεις σου προς τον Εμπεδοτιμο "να πραξει το καθηκον του" πιστευω θα αξιολογηθουν αναλογα.

Τελος οι "κακοηθειες (;;;) που δεν γινονται αποδεκτες απο σενα" , ειναι μια φραση που σε εκφραζει προσωπικα, γιατι καθενας καταλαβαινει μεχρι εκει που τον βοηθα το μυαλο του.

Αλλα εκ μερους ποιων αλλων μιλας;;

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Bill Bill
Υπάρχουν αναγνώστες του ιστολόγιου που θέλουν να να διαβάσουν τα σχόλια σου. Οι περισσότεροι απο εδώ είναι του ευρύτερου επιστημονικού χώρου και έχουν μάθει να δουλεύουν με την απόδειξη, την τεκμηρίωση. Άλλοι λόγω καχυποψίας απο τα όσα ζούμε κάθε μέρα ζητούν τεκμηριωμένες απαντήσεις. Κανείς δεν μπορει να αμσφιβητήσει τα όσα λες. Όπως έχουν βγει θεωρίες είτε τεκμηριωμένες είτε ατεκμηρίωτες κατα καιρούς απο φίλους του ιστολόγιου έτσι και εσύ μας παραθέτεις την θεωρία σου απο τα παρασκήνια. Μένει να αποδεικτείς η να απποριφθείς.
Θα ήθελα προσωπικά να ακόυσω την άποψη σου για τις επιγραφές. Παραθέτω απόσπασμα απο το σχολιό σου:
"πλακες με επιγραφες.το υππο τοτε το διέψευσε οι επιγραφες ομως υπάρχουν και σύμφωνα με πολυ δικό μου άτομο οποιος θελει το πιστεύει οποιος παλι δεν θελει ας θεωρήσει οτι εχω γράψει προϊόν επιστημονικής φαντασίας οι επιγραφες ξαναλέω ανέφεραν το εξεις.αλεξανδρος Γ Φιλίππου.τι είπες τωρα εεε!!!!!"
Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Παύλος είπε...

Ioannis karras
1 κιλο χρυσο~30000€
150 κιλα επι 30000€=4.500.000€
1tn=30.000.000€.
Αρα με 400+ δις € χρεος δεν παμε πουθενα.Παντως οι δουλειες στην Ελλαδα νυχτα γινονται απο παραδοση.

Δημήτρης είπε...

@ Bill Bill
Είναι μέγα λάθος για μένα να πεις αποχωρώ γιατί δεν σου άρεσε 1 ή 2 σχόλια .Είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που σε σεβαστήκαμε και μπήκαμε σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί σου , αποδεχόμενοι ή προβληματιζόμενοι με όσα αναφέρεις .Αν θεωρείς ότι πρέπει κάποια στιγμή κάποιοι άνθρωποι να ξυπνήσουν ,οφείλεις να το προσπαθήσεις με τις δυνάμεις σου και αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το πετύχεις αποχωρώντας .
@somis
Oσο και αν μπορεί να μην συμφωνώ με τον Bill Bill η τον Karras , ο δικός σου τρόπος και ύφος με θλίβει περισσότερο ....

Nafsimaxos είπε...

Ερώτηση προς Bill Bill.

Αν, επαναλαμβάνω, αν υπήρξε αυτή η επιγραφή από ατόφιο χρυσάφι (!) θα έγραφε "Αλέξανδρος Γ΄ Φιλίππου" ή Αλέξανδρος Φιλίππου;

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Ας βρισκοταν μια τετοια επιγραφη κι ας ηταν και.....χαρτινη!

Το χρυσαφι το πραγματικο θα ηταν αυτη καθαυτη η επιγραφη και οχι το υλικο της.

Δημήτρης είπε...

Σωστός ο PM ! ας μην βρεθεί ούτε ένας κόκκος χρυσού αν είναι να βρεθουν αυτά που όλοι ονειρευόμαστε...

Nafsimaxos είπε...

Άλλο ρώτησα. Αν θα έγραφε "Αλέξανδρος Γ΄ Φιλίππου" ή Αλέξανδρος Φιλίππου.

Planet είπε...

hylap-vn, η κ. Παναγιωταρέα ανέλαβε τα γενικά καθήκοντα του συμβούλου εξ' αρχής. Αυτος είναι ο "αμισθί" ρόλος της. Δεν αφορά μονο την Αμφίπολη, τουλάχιστον θεωρητικά.

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/ipourgiki-apofasi.jpg

Δεν υπερασπίζομαι την κ. Παναγιωταρέα εδω, απλά ξεκαθαρίζω μια λεπτομέρια. Στην τελική, για μένα το "αμισθί" δεν είναι κάτι για το οποιο πρεπει να επικροτηθει. Το αντίθετο θα έλεγα...

Μήπως κάποιος βρήκε πληροφορίες απο τη σημερινή παρουσίαση της κ. Περιστέρη;

hylap-vn είπε...

@ Planet

Ευχαριστώ, δεν το ήξερα. Νόμιζα ότι ήταν μόνο για την Αμφίπολη.
Αν ξέρεις, πότε βγήκε αυτή η υπουργική απόφαση που ανέβασες? Έχει σημασία γιατί αν ήταν μετά τον Αύγουστο τότε βλέπεις που πάει το πράγμα. Αμισθί για την Αμφίπολη, μετά αμισθί για το ΥΠΠΟ, μετά καθηγήτρια που λέει ο λόγος, μετά κάτι άλλο. Έτσι. Σκαλοπατάκι σκαλοπατάκι. Είναι η λογική χώσου σιγά σιγά ,τσούκου τσούκου, λίγο από εδώ λίγο από εκεί, γνωριμίες, κονέ κτλ κτλ. Καταλαβαίνεις.

Παραδέχομαι ότι μου κάθεται στο λαιμό η κυρία γιατί της έχω άχτι από τότε που υποτίθεται έκανε δημοσιογραφία και μόνο αμερόληπτη δεν ήταν, ήταν "βαμμένη" σε ένα πολιτικό χώρο και το έδειχνε, και το ίδιο φυσικά ισχύει και τώρα που έτυχε να παρακολουθήσω λίγο τις αναρτήσεις της στο facebook (λόγω Αμφίπολης γιατί στην αρχή ανέβασε κάποιες φωτογραφίες που δεν είχε βάλει το ΥΠΠΟ στις ανακοινώσεις).

Αλλά εντάξει ας μην τα δαιμονοποιούμε όλα.

Απλά αναρωτιέμαι αν οι αμισθί ρόλοι έχουν έξοδα κίνησης! Γιατί την έχουμε δει στην Αλεξάνδρεια και τώρα στον Καναδά. Καλά περνάει ;-)

Και επίσης αναρωτιέμαι τι σχέση έχει η δημοσιογραφία με την επικοινωνιακή διαχείριση. Για σκέψου το, είναι ακριβώς αντίθετες έννοιες. Απλά στην Ελλάδα με τον τρόπο που γίνεται η δημοσιογραφία είναι ουσιαστικά επικοινωνιακή διαχείριση!

vagkalf07 είπε...

@ ηρεμια πριν την καταιγιδα......

Unknown είπε...

Αλεξανδρος Γ´ Φιλίππου.!!!!η επιγραφή αυτη έφυγε μαζι με τα επιστηλια τυλιγμένη σε πετσέτα μεσα σε μαύρη τσάντα!!!!υπο την αστυνομική συνοδεία έφτασε στο μουσείο της αμφιπολης το οποίο έμεινε φρουρούμενο για το Υπολοιπο της ημέρας καθώς και την διάρκεια της νυκτος!!!!τα λόγια που ακουσα σε συζήτηση που ειχα βουίζουν ακομα στο μυαλό μου.κυρια τάδε κάποιος μαλακας δημοσιογράφος απ το νόμο Σερρών που ηταν στο σημειο για να τραβήξει πλάνα εχει γράψει για τις επιγραφες και αυτο εχει διαδωθει στα τοπικά μεσα αλλα και πανελλαδικός.παρε τηλ τον τάδε να βγάλουν ανακοίνωση που να το διαψεύδει γιατι μετα δε μαζεύεται το πραγμα θα μας φάνε!!!η ερώτηση μου ηταν και τι έγραφαν και για ποιο λογο το κρυβουν.αναφερεται στον μεγα και το θέμα παει για κουκούλωμα και το ολο σκηνικό για υποβάθμιση.τι εννοείς ηταν γραμμένο πανω τους το ονομα του μεγιστου ;;;Αλεξανδρος Γ´ Φιλίππου Βασίλη μου.δηλαδη μεσα ειναι ο μεγιστος;;;το μνημείο επιχωματωθηκε και αυτο σημαινει οτι ο σκοπός εξετελεσθη.μιλαμε οχι για στάχτες αλλα για το ομοίωμα την μούμια δηλαδη του μεγιστου και κατα 90 τοις εκατο ειναι απο κάτω!!!οι επιγραφες το επιβεβαιώνουν.η αλλη επιγραφή τι έλεγε;άλλες δυο επιγραφες ηταν οι οποίες ανεγραφαν μια στιχομυθία την οποία δεν πρόλαβα να διακρίνω αλλα ακουσα οτι επρόκειτο για στιχομυθία εγω αυτο που διέκρινα ηταν για τον μέγιστο που βγάλε το μάτι!!!!αυτο για τους φίλους που ρωτούν!!!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Planet είπε...

hylap-vn: όχι, δεν ξέρω πότε βγήκε η υπουργική απόφαση, αλλά λίγη σημασία έχει. Η συμμετοχή της δηλώνεται ως αμισθί, δηλαδή χωρίς μισθο. Τα έξοδα κίνησης δεν ειναι μισθος, συνεπώς μπορούν να της τα καλύψουν χωρις να παραβιάζουν την υπουργική απόφαση. Λογικά τα καλύπτουν - τουλάχιστον το ταξίδι σε Καναδά κοστίζει πολύ και το σωστό θα είναι να καλύπτεται, αν η συμμετοχή σε αυτο κρινεται απαραίτητη. Δε θέλω να επεκταθώ σε πιο συγκεκριμένες απόψεις για την κ. Παναγιωταρέα (δεν ειναι και οι καλύτερες ή του παρόντος), προτιμώ να συζητάω για το αρχαιολογικο κομμάτι, αντε και να σχολιάζω και την ποιοτητα της ενημέρωσης απο το ΥΠΠΟΑ για το θέμα της Αμφίπολης (καθώς αυτη επηρεάζει και το επιπεδο της κουβέντας που γίνεται εδώ).

Unknown είπε...

Καλησπέρα σε ολους,
Παρατηρώ οτι τα όπλα μας τόσο του νου και της έμπνευσης όσο και των προβλέψεων βρίσκονται σε συντήρηση,κατι πολυ λογικό γιατι δεκάδες φίλοι εχουν υπερβάλλει εαυτό σόλα τα επίπεδα με εξαιρετικα ,ομολογώ,αποτελέσματα.
Το ,τεράστιων διαστάσεων,μυστηριώδες,σόλα τα επίπεδα μνημειο που είχαμε την σπάνια τύχη να συμμετέχουμε στην αποκάλυψη του ειναι ακομα στην αρχή του.
Και με την αρχή αυτη ασχολήθηκαν ενα εκατομμύριο κόσμος απολα τα μέρη του κοσμου.
αναλογίζομαι το βάρος της ευθύνης που ανέλαβε ο Εμπεδοτιμος και ένας πολυ σημαντικός λόγος που εχω σιγήσει τις επιθέσεις κυρίως ειναι γιατι δεν θελω να τον φέρω σε δύσκολη θεςη ,,συμπάσχοντας ετςι στην πολλή υπεύθυνη συλλογιστική του.
Η πληροφόρηση που μας μεταφέρουν οι δυναμικοί bill και karras ειναι ουσιώδης και αντανακλά την περιρρέουσα φημολογία που απο καιρό κυριαρχεί στην περιοχή.Προσωπικα την θεωρώ απαραίτητη βάση της άποψης που εχω εκφράσει οτι να μεταφέρουμε οτι ακούμε και να μην αφήνουμε να πέφτει τιποτε κατω αφού βεβαια το δια σταυρώνουμε και το λογικόποιουμε ,όποτε,τοτε το θέτουμε υπόψην όλων των φίλων.
Οι ενστάσεις Suomi ειναι δικαιολογημένες και θεμιτές στα πλαίσια και του ρόλου του κριτή εκτων έσω αλλα και του χαλινάριου που επισης τα θεωρώ απαραίτητα για την σωστή εμφάνιση των πληροφοριών ειδικά οταν γίνονται υπό καθεστώς αγανάκτησης και έντασης ,δίκαιολογημενων για μένα, με βάση αυτα που μας εχουν κάνει οι αρμόδιοι...
Για τα σπίτια εγινε μια αναφορά...
Πολυ σωστή εχω να πω.ξαφνικα επιστρέφονται πολλα απο ιδιώτες κι οχι μονο, της περιοχής.Γιατι τα κατείχαν αυτοι;και γιατι στα σπίτια τους;καταλαβαίνετε όλοι γιατι και για μένα αυτο ειναι αισχρό και προδοτικό!!!!!
Να το καταλάβουν οτι κάποιοι ,όσο και αν η αστυνομία Σέβεται τις συμφωνίες κύριων ,θα τον βρουν τελικα τον μπελά τους...
Μάθαμε πρόσφατα οτι συνεληφθει και καταδικάστηκε στέλεχος σπείρας,υπάλληλος υππο.Τα σχόλια για τις αμφιβολίες μας ειναι λοιπον περιττά.Μονοι τους εκτίθενται...
Το θέμα της αρχαιοκαπηλίας με εχει ανατριχιάσει προσωπικα!!!!
Επαναλαμβάνω:πόθεν εσχες και έλεγχοι ΣΔΟΕ και στο υππο και στην αρχαιολογική υπηρεσία.Ξερω πολυ καλα τι λεω!!!
Δέχθηκα σκληρή κριτική στο περι κατασφαξειν του ΜΕΓΑ.
.ηρθε η ωρα να απαντήσω:
Σλάβοι,Βούλγαροι,Τούρκοι,Ανατολίτες,και λοιποί συμφεροντολόγοι προσεύχονται να μην βγει απο τον ταφο τηςΑμφιπολης.Τους τακτοποίησε μια φορα και οταν ξαναβγεί θα τους τακτοποιήσει και πάλι...με μοντέρνο τροπο... Και θα το κάνει για μας ολους φίλοι μου...
ο νοών νοείτω...

Αρέθουσα είπε...

Καλημέρα εδώ και πολυ καιρό ο κ. Αντωνης Βασιλάκης στο fb ( Antonis.thomas.vassilakis ) έχει κανει 166 ανακοινωσεις για ότι αφορά τον τύμβο της Αμφίπολης.Ο ίδιος λεει στο fb ότι είναι ναός της Αρτέμιδος και όχι τάφος, έχει διαβάσει τα αρχαια ιερογλυφικά που έχουν γραψει οι αρχαίοι πάνω στην σπασμένη μαρμάρινη πόρτα, πάνω στο κεφάλι της σφήγκας, στους μαιανδρους , και σε άλλα σημεία ότι : εδω είναι θαμένη η μουμια του Μ.ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΥ, μερικά οστα της Ρωξάνης του Αλέξανδρου δ , και της Ολυμπιάδας. Αυτά δεν τα λέει ο ίδιος , αυτός απλός διαβάζει τα αρχαία ιερογλυφικά που έχου ν γράψει οι αρχαίοι.Επείσης πίσω από την σπασμένη μαρμάρινη πόρτα υπάρχει κατι σαν σχεδιάγραμμα πως είναι ο τάφος και που βρισκονται αυτοί που προανέφερα.Υπάρχουν ακόμα ποιο βαθια δωμάτια που είναι αφιερωμένα στις θεές που έκαναν τις θυσίες.Ο ιδιος λέει οτι γνωρίζει και μεταφράζει τις μινωικές γραφές .Αξίζει να δείτε στο φβ του τι γράφει για όλα αυτά.
Παρακολουθω από τον Οκτώβριο το μπλογκ όλα τα σχόλια ακόμα μαι όταν φτάσαν τα 2500.Ο καθένας από εσάς έχει προσφέρει εδώ και ένα μικρό λιθαράκι γνώσεις σε όλους εμάς που σας διαβάζουμε!
@ bill συνεχίστε να γράφετε !
@ P.M οι δοσεις χιουμορ σας ,μας κάνουν καλό
Α! και φυσικά πιστεύω με όλη μου την ψυχή ότι είναι θαμμένος ο Βασιλιάς Αλέξανδρος και θα τον αποκαλύψουν, ίσως όμως όχι όσο σύντομα θα θέλαμε εμείς

Unknown είπε...

ΠΕΡΙ ΑΘΙΚΤΟΥ ΦΕΡΕΤΡΟΥ.
Δεν ειναι τυχαία η δήλωση Περιστερη στο Παρίσι.
πληροφορήθηκα λοιπον την Παρασκευη οτι ΠΡΑΓΜΑΤΙ ,ευρεθεί το ενα τμήμα του
Ξύλινου φερέτρου και ειδικότερα,μακρύ και χαμηλό σε ύψος κομμάτι της πλευράς του φερέτρου άθικτο και βυθισμένο στο χώμα .
Η πληροφορία ειναι ακριβής και αληθής και εξαιρετικα σημαντική για την χρονολόγηση και την παραγωγή συμπερασμάτων και σύγκριση με άλλες δομές της εποχής!!!
Δεύτερη εξίσου σημαντική πληροφόρηση ειναι οτι υπαρχει η εντύπωση στο επιτελείο οτι πρόκειται για καταςκευη τάφου πανω απο προηγούμενο ταφο .
τα συμπεράσματα δικα σας..
Ως προς τις επιγραφές:
Ειμαι βέβαιος, και τεκμηρίωσα την παρουςια επιςτυλιων με. Επιγραφες που εχουν άμεση σχεση με τον ΜΕΓΑ.
τελος,πράγματι φορτηγά με βαρειά ευρηματα εχουν αναχωρήσει απο τον τυμβο.Τι εχουν μεςα;
πιθανότατα, τμήματα ορθομαρμαρωσεων με γραπτούς διακοσμούς και ανθρώπινες παραστασεις(υπαρχει ιππέας που πληγεί άλογο αντιπάλου σε σκηνή μάχης) αλλα και ατελείωτα ευρηματα διαφόρων τύπων...
Καληνύχτα σας...

vagkalf07 είπε...

@ δεν ξερω αν υπαρχει επιγραφη.Προς το παρον υπαρχει κατι πολυ χειροτερο.ΔΕΝ εμφανιστηκε καμμια μα καμμια αποδειξη ουτε ποτε κατασκευαστηκε ο περιβολος ,ποσο μαλλον ποτε κατασκευαστηκε η ορθομαρμαρωση του κτιριου,ποτε τοποθετηθηκε ο λεοντας στην κορυφη(μεχρι την διαλεξη του Λεφαντζη στην Αθηνα ηταν σε αμφιβολια ακομη και η τοποθεστηση του εκει),η αληθεια ειναι οτι η ανασκαφη ΔΕΝ τελειωσε ακομη και αρα προσμονω απο την ανασκαφικη ομαδα οταν θα ολοκληρωθει να εμφανιστουν ολα αυτα,ειδικα μαλιστα αν τα νεα ευρηματα που θα ερθουν οδηγησουν καθοριστικα προς χειροπιαστα συμπερασματα.

vagkalf07 είπε...

@ κωνσταντινε...θεωρω απιθανο να σωθηκε ξυλο ειδικα μεσα σε χωματα μετα απο τοσα χρονια...αλλα ισως καποιος ειδικος να μας διαφωτισει...

Unknown είπε...

Vag,
Σωθηκε γιατι ηταν σε χωμα με υγρασια ανω του 80 τις εκατο,συνθηκη που εξασφαλιζει την διατηρηση του....

Unknown είπε...

Ωραία όσα λέτε... αλλά πείτε με αφελή, έχουν επιγραφή και άλλα ευρήματα που δείχνουν ξεκάθαρα ΜΕΓΑ και το κρύβουν? Γιατί?

1. θέλουν να είναι 100% σίγουροι μην κάνουν πατάτα?
2. θέλουν να ελέγξουν οι ίδιοι το χρόνο αποκάλυψης?
3. Το χρησιμοποιούν για τη σύναψη πολιτικών συμφωνιών παρασκηνιακά?
4. Ζουν και ανθίζουν οικονομικά πολλές και σημαντικές οικογένειες από αρχαιοκαπηλία εδώ και χρόνια και θα αποκαλυφθούν πολλά και χρειάζεται χρόνος τακτοποίησης?
5. Πώς έχουν τη δύναμη να το κρατήσουν μυστικό?
6. Έχουν στα χέρια τους κάτι που θα μπορούσε να είναι αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να είναι?
7. Αγοράζουν την περιοχή πριν την ανακοίνωση και δεν θέλουν εμπόδια?

Για τα επιστύλια είχες δίκιο Κωνσταντίνε από την αρχή και είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν και άλλες παραστάσεις-στιγμιότυπα από τη θεοποίηση σαν αυτές που βγήκαν. Εγώ ελπίζω και σε μία Δήμητρα που απουσιάζει μέχρι στιγμής από τη σκηνή του ψηφιδωτού αλλά είμαι σίγουρη όχι από το χώρο. Η εύρεση της Δήμητρας θα μας δείξει πως να ¨διαβάσουμε¨ το χώρο.

Eβίτα είπε...

@Σουλτανα Κιριβιτακη
Συμφωνώ σε όσα γράψατε και ελπίζω σε καμμία περίπτωση να μην ισχύουν τα Νο. 3., 4., 7.
Όσον αφορά τη δύναμη να κρατηθεί μυστικό θυμίζω την παροιμια "μυστικό που το ξέρουν δύο το ξέρει ο κόσμος όλος".
Με την ευκαιρία, συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας !
@ όλους
Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, έτσι κι αλλιώς όλα θα κριθούν (ελπίζω) σύντομα.

Unknown είπε...

@εβίτα

ευχαριστώ εβίτα, πολύ

@bill bill
λες "εγω αυτο που διέκρινα ηταν για τον μέγιστο που βγάλε το μάτι!!!!"
πες μας πληζ καθαρά τι εννοείς, έχεις δει κάτι με τα μάτια σου?

Unknown είπε...

Αυτά τα λόγια ακομα βουίζουν στο μυαλό μου.ο άνθρωπος μου οταν τα είδε του βγήκαν τα μάτια τρόπος του λέγειν!!!σοκ και δέος με την κυριολεκτική σημασια των λέξεων!!!οι επιγραφες δεν βρίσκονται στο μουσείο της αμφιπολης.εχουν μεταφερθεί απο τις κυριες με αυστηρά μέτρα προστασίας σε "μεγαλο"σπιτι της πρωτεύουσας!!!!

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ kairis

Κωσταντινε ,άλλο να βρεθει ένα κομματι φερετρου , οσο μεγαλο και αν είναι , και εντελως άλλο να μας λενε ότι το φερετρο βρεθηκε ΑΘΙΚΤΟ!
Δεν νομιζεις; Γι αυτό λεω " καποιους λακκους εχει η φαβα"
Δηλαδη πολλους , όχι μονο έναν!

@ Σουλτανα

Κι εγω την ιδια απορια εχω, αν ο
Μπιλλ το ειδε με τα ματια του, αν το ακουσε με τα αυτια του από πρωτο χερι (δηλαδη από ανθρωπο ΜΕΣΑ από την ανασκαφη )η αν του το ειπε καποιος...που του το ειπε καποιος άλλος και παει λεγοντας.

Καταλαβαίνεις ότι οι πιθανότητες επαληθευσης είναι τελειως διαφορετικες σε κάθε περιπτωση.

Γενικα, ΑΚΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, κραταμε μικρο καλαθι και ...περιμενουμε!

Αν παντως επαληθευτουν καποιοι από εδώ μεσα ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ,καταλαβαίνεις ότι θα ακολουθησουν τα ΚΑΙΡΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
(δεν είναι δικος μου ορος, νομιζω της art ant) και μαλιστα χωρις ΕΛΕΟΣ!!

Και τοτε φοβάμαι ότι ακομα και ο Εμπεδοτιμος δεν θα είναι αρκετος για να τα ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΕΙ !!

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ bill

Δεν ειχα δει το μηνυμα σου.

Εντυπωσιακο παντως!

Και μενα θα μου πεταγόντουσαν τα ματια αν εβλεπα τέτοιες επιγραφες!

Ας ελπισουμε ο ανθρωπος σου να ηταν ξυπνητος και όχι κοιμισμένος.!

Πιστεψε με θα το θελαμε ολοι πολύ!

Unknown είπε...

Επισης αυτο που ανέφερε ο Κωνσταντίνος για ναό χτισμένο πανω σε ναό επιβεβαιώνεται και απο τις δικές μου πληροφορίες.η περιστερη το για την χρονολογία ανέφερε πολλες φορές την φράση τελευταίο τέταρτο του τέταρτου αιώνα και το είπε με σιγουριά καθώς η ανασκαφή απ την ομαδα της δεν ξεκίνησε φετος τον Αύγουστο που πήρε δημόσια έκταση το θέμα της αμφιπολης αλλα δυο χρονια πριν οταν και βρηκαν τον περίβολο.δεν βρηκαν μονο τον περίβολο στις αρχές αλλα μετα απο λιγο καιρο βρηκαν και την εισοδο την οποία εμεις είδαμε απο τα κανάλια τον περασμένο Αύγουστο.η συγκεκριμένη αρχαιολόγος βλέποντας με τα μάτια της καποια σημαντικά ευρήματα που την βοήθησαν στην χρονολόγηση καθώς επισης τι επρόκειτο να βρουν κίνησε τις διαδικασίες πηγαίνοντας η ίδια στον υπουργό πολιτισμού κσι σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του "έδειξε"τι παίζει στην αμφιπολη και πήρε το οκ για την ανάδειξη και συνέχιση των εργασιών εξασφαλίζοντας τα απαιτούμενα χρηματα.φτανουμε λοιπον στον περασμένο Αύγουστο και για το ευρύ κοινό ξεκινά ενα όμορφο ταξίδι.η περιστερη αρχικά πίστευε οτι θα βρει την Ολυμπιάδα την Ρωξάνη και τον Αλεξανδρο τον Δ´ γιο του μεγιστου.οι επιγραφες ομως τον Σεπτέμβριο συγκλόνισαν ολη την επιστημονική ομαδα και πλεον ειναι σίγουροι οτι ο ναος εχει στα ενδότερα του και αλλο ενα πρόσωπο αυτο του μεγιστου των ελληνων.γνωριζουν ήδη εδω και καιρο βάση της ας το πούμε ακτινογραφίας του τύμβου τι πρόκειται να συναντήσουν στο εσωτερικό του.απ το 2003 εχουν τα σχέδια.ο σκελετός που βρήκανε ειναι ας πούνε ενος ιερέα της εποχής.τωρα ξεκινά η ανασκαφή πριν γνώριζαν τα παντα εκτος απ τα σημεία που ηταν καλυμμένα με χώμα.γι αυτο και εκπλαγηκανε με το ψηφιδωτό.δε το περιμένανε.αν ρωτήσει κάποιος την περιστερη τετ α τετ και αυτη απαντήσει με ειλικρίνεια θα εκπλαγείτε ολη σας απ τις απαντήσεις.επισης εχει γίνει και έλεγχος για χρυσο και οι εκτιμήσεις σε ευρώ το ξαναλέω ειναι της τάξης των 300 δις και άνω.υπαρχει νομισματοκοπείο θησαυροφυλάκιο βιβλιοθηκη έκτης των άλλων.υπογεια σήραγγα που βγαζει στο διπλανό κωνοειδες βουνό.το ξαναλέω.ειναι σημαντικότατα ολα αυτα.

Αρέθουσα είπε...

@ bill
@ Κωνσταντινε
Τα λόγια σας σήμερα ηχουν χαρμόσυνα , όπως τα κουδουνάκια από τους ταράνδους του Αι Βασίλη.Σας ευχαριστώ.Υπομονή να έχουμε να περιμένουμε!Τα καλύτερα είναι σίγουρα μπροστα μας και θα τα ζήσουμε όλοι μαζί .Η μεγαλύτερη ανατροπή της ιστορίας θα ξεκινήσει από την Ελλάδα.
Ετσι ...για να έχουν κάτι να λένε πάλι για εμάς.....

giannis_ είπε...

Γιαυτό έγραφα για τη σπουδαιότητα της μη τήρησης των τύπων, διότι η γυναίκα του καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά και να δείχνει τίμια, διαφορετικά της καταλογίζουν τα μύρια όσα.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@BIll

Φιλε μπιλλ

Μηπως εισαι ο ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ μεταμφιεσμένος;; (αστειεύομαι)

Αν παντως , μου πεις και για υπογειο αεροδρομιο κατω από τον Θ3, τοτε είμαι ετοιμος να "σηκωθω από "καρεκλες , καναπέδες και.... μπαουλοντιβανα!!"

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Bill Bill
Χάρηκα που μας εξήγησες τα περί επιστυλίων. "οι επιγραφες δεν βρίσκονται στο μουσείο της αμφιπολης.εχουν μεταφερθεί απο τις κυριες με αυστηρά μέτρα προστασίας σε "μεγαλο"σπιτι της πρωτεύουσας!!!!"

Τι εννοείς με αυτό;;; Με το "μεγάλο σπίτι" Παέι σε ιδιωτική συλλογή;;; Εύχομαι πως όχι.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Bill Bill
..συγγνώμη...τα περί επιγραφών!!! Το χρυσάφι που έχει εκτιμηθεί σε 300 δις δεν με αγγίζει προσωπικά. Ας κρατήσουν κάποια ως διακοσμητικά στο μουσείο και τα οιπόλοιπα ας πάνε για την αποπληρωμή των χρεών. Ας ελπίσουμε να μην μπουν σε καμιά τσέπη. Για μένα τα 300δις είναι ο ίδιος ο Μ.Α.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Λοιποω οτι επειδη βλεπω οτι εχει πεσει
ησυχια στο φορουμ, θα επαναφερω ενα ερωτημα μου, που ειχα θεσει και παλαιοτερα ,αλλα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μου εδωσε μια εξηγηση.

Ανακοινωση ΥΠΠΟ 21-10 -2014 ΦΩΤΟ Νο 2

Ερωτημα. Ποιος ειναι ο τοιχος στα δεξια της φωτο, διπλα στην πορτα;

Εμενα παντως για ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΑ μου μοιαζει.

Δεν υπαρχει ενας ΒΑΡΒΑΤΟΣ (η βαρβατη) αρχιτεκτονας εδω μεσα να μου δωσει μιαν εξηγηση;

Δεν υπαρχει ενας ΒΑΡΒΑΤΟΣ (η βαρβατη)
πολιτικος μηχανικος εδω μεσα, να μου φωτισει το σκοταδι;;

Θα μου εξηγησει κανεις η να παω στον ...Λεφατζη;

Δημήτρης είπε...

@PM
Οπως βλέπεις από τις πολλές απαντήσεις που πήρες , να πας στον Λεφατζή .

Kratylos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Μπραβο

ωραιοι φιλοι εισαστε...

Δωδωναίος είπε...

@ΡΜ

Λέει η ανακοίνωση.....
Σήμερα, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου....

Άρα η φωτό είναι από τον 4ο χώρο-Θ3.

Αφού στην πόρτα βλέπουμε υποστυλώματα, άρα τα υποστυλώματα είναι στον 3ο χώρο-Θ2-ψηφιδωτό...
Άρα αυτός ο τοίχος είναι στον Θ3- νεκρικό θάλαμο, μόλις μπαίνεις αριστερά, η αν το προτειμάς προσανατολισμένο, στην Ν-ΝΔ πλευρά του χώρου αυτού
*........

Δωδωναίος είπε...

**Tα υποστυλώματα είναι στον Θ2, και η μαρμάρινη πλάκα στον Θ3

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ Δωδωναιος

Σιγουρα ειναι στον Θ3.

Ομως ειναι
1. ο δυτικος τοιχος του θαλαμου;

2. ο τριτος διαφραγματικος τοιχος;

3. η μηπως καποιο χωρισμα διπλα ακριβως στην δυτικη πλευρα της πορτας;

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Η εκκεντρη πορτα με πονηρευει....

Δωδωναίος είπε...

@art ant

Άσχετο!

Μην με αποπάρεις για τα ορθογραφικά λάθη που κάνω, τα βλέπω αφού τα δημοσιεύσω!

**Το μόνο που μπορεί να με σώσει, είναι το ότι ο γιός μου είναι στην πρώτη δημοτικού, και θέλοντας και μη, θα τα ξαναφρεσκάρω!

Δωδωναίος είπε...

@ΡΜ
Ο τρίτος διαφραγματικός, είναι κάτω από την μαρμάρινη πλάκα.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ Δωδωναιος

Τωρα με εμπλεξες

Τριτος διαφραγματικος ειναι ο τοιχος της πορτας του Θ3.

Κατω απο υην μαρμαρινη πλακα ειναι το σφραγιστικο δαπαδο του ορυγματος

Δωδωναίος είπε...

@PM
Καταλαβαίνω που το πας!

Χωρίς να είμαι ειδικός, αν καταλαβαίνω καλά τις σκιές από το παλιό σκανάρισμα του κ.Πολυμενάκου, κάπου εκεί, ΄΄η λίγο πριν ίσως υπάρχει κάτι!
Σε παλιότερο θέμα, είχα πιθανολογήσει, πως κάθοδο έχουμε, στον Θ2, κάτω ακριβώς από τον μεγάλο ρόδακα, της οριζόντιας πλάκας, ή αν το θέλεις καλύτερα, προς τα εκεί που οδηγεί ο Ερμής το άρμα με τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη!

Θεώρησα δηλαδή, πως αν την τρύπα στο ψηφιδωτό την άνοιξαν τυμβωρύχοι, έσκαψαν σε λάθος σημείο.

Δωδωναίος είπε...

@PM
*Δεν θυμάμαι να είχε διαφραγματικό τοίχο, μπροστά από την είσοδο του Θ3!
Διορθώστε με!

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Τριτο διαφραγματικο λεμε το χωρισμα Θ2- Θ3 πανω στο οποιο βρισκεται και η πορτα του Θ3.

Μπροστα απο αυτη την πορτα δεν υπηρχε αλλος τοιχος.

Οτι βλεπουμε στη φωτο που συζηταμε ειναι μεσα στον Θ3

Unknown είπε...

Ενδιαφέρουσα εκπομπή του Χαρδαβέλλα που αφορά στα Καβείρια Μυστήρια

https://www.youtube.com/watch?v=iHIn95b7Lpg


Venia

Δωδωναίος είπε...

@PM
Tο ίδιο πράγμα εννοούμε απλά εγώ το χάλασα λίγο με την ορολογία των τοίχων!


Ο/Η vagkalf07 είπε...
@ ηρεμια πριν την καταιγιδα.....

Υπερβολική ηρεμία θα έλεγα!

vagkalf07 είπε...

@ μιλατε για το ανοιγμα ψηλα στον θ3?

Δωδωναίος είπε...

@vagkalf07

Ο PM έχει υπόνοια, αμέσως αριστερά της εισόδου του Θ3, αν το αντιλήφθηκα σωστά.

Εγώ πάλι μιλάω για Θ2 κάτω ακριβώς από την πλάκα οροφής, την περιβόητη πλάκα.

Αν θυμάστε την είχα χαρακτηρίσει σαν μικρογραφία του Τάφου. Στο τελείωμα της, εκεί που πατάει στον διαφραγματικό τοίχο του 3ου θαλάμου, στην κάτω πλευρά της, είχε το τετράγωνο, με τους χρωματιστούς ρόδακες.
Κάθετα κάτω από αυτό το τετράγωνο, πιστεύω πως κάτι τρέχει. Καλπάζουσα φαντασία, θα μου πεις.....το ξέρω, αλλά, όλη η παράσταση του ψηφιδωτού κοιτάει προς εκείνη την πλευρά.
Άρα ή, η κάθοδος, είναι στο Θ2 κάτω ακριβώς από τον ρόδακα, η η κάθοδος ήταν στον Θ3 ο κιβωτιόσχημος, δηλαδή αποσυμβολίζοντας την πλάκα σαν όλο τον Τάφο, φτάνοντας στο τέρμα της, και στην κάτω πλευρά, ή φτάνοντας στο τέρμα του Τάφου, από κάτω!
*Ομολογώ, πως το πρώτο σενάριο, με τραβάει περισσότερο, ίσως γιατί, αν είναι εκεί κάθοδος, εγω δεν θα χάλαγα πότέ το ψηφιδωτό, άρα δεν θα έφτανα ποτέ στην αλήθεις, άρα ο κατασκευαστής, θα είχε πετύχει τον σκοπό του!

vagkalf07 είπε...

@ δεν νομιζω Δωδωναιε οτι εχει κατι εκει,,δυστυχως δεν ειχα χρονο να ασχοληθω με την περιφημη οπη..αλλα μια που επεσε νηνεμια...λεω απο αυριο να αρχισω...παντως υπαρχει μια υπονοια οτι ο θ3 επικοινωνει με αλλο κτισμα...αλλα μονο σαν υπονοια μπορω να το μεταφερω...γιατι κουβεντιαζεται σε "καποιους κυκλους".

art ant είπε...

@ Δωδωναίος

Επειδή, με προ-κάλεσες & προσ-κάλεσες & για να μην νομίζετε, πως είμαι απούσα, δηλώνω παρ-ΟΥΣΑ, επί της ΟΥΣΙΑς & σου βρήκα ένα μόνο λάθος (που το είδες).
``προτειμάς``, αντί ...προτιμάς.

ΠΡΟΤΙΜΩ = το ΠΥΡ ΤΙΜΩ (το πυρ, ως κοσμογονικό αίτιο)
Δηλ. η Π= από Πάνω, Πατρική δύναμις του Πυρός, με Ρ= Ροή υπερτάτου φωτισμού, προς Ο= χώρο περιωρισμένο, Τ= στερεώνει, διά Ι= συνεχούς ακτινοβολίας, την Μ= ορατή φύσιν, εδώ επί Ω= πλανήτου.
http://ramafa.gr/pinakas1.html

Όσο για τον γιό σου, έχε τον νου σου στο τί τους μαθαίνουν στο σχολειό, που ξεκινά, γιατί πολλά είναι διαστρεβλωμένα, πλέον.

Και για μια ωραία εισαγωγή, επί του Κώδικος του Έλληνος Λόγου & των Μύθων μας, επισυνάπτω...
https://www.youtube.com/watch?v=LJRWU6xVLT0

art ant είπε...

Ένα άρθρο, εκτός θέματος, αλλά & με αναφορά...

``Εκτός κι’ αν ξεπηδήσει ζωντανός ο Μεγαλέξανδρος από την Αμφίπολη και αναλάβει αυτός να καθαρίσει για πάρτη μας…``

Greece μαδιάμ
http://kostasxan.blogspot.gr/2014/12/greece.html

Χωρίς λόγια...
Όποιος θέλει, ας του ρίξει ματιά, αλλά, εδώ μέσα, δεν χρειάζεται συζήτηση επ` αυτού.

Unknown είπε...

schumi44,

ωραίος!
χτύπα και κανένα πείραγμα.
Πάει καιρός...

art ant είπε...

Dorothy King (1975) is a self-proclaimed American archaeologist and historian...defending the British retention of the Marbles against Greek...

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ Δωδωναίος, Vagkalf

Δωδωναιε σωστα το αντιληφθηκες.
Μιλω για ένα "περιεργο τοιχο ,μολις μπαινεις στον Θ3 αριστερα.
Φαινεται στη φωτο 2 της 21-10-2014 σαν να εφαπτεται στην πορτα.
Μπορει -θα πει καποιος- να είναι η μεσα πλευρα του τριτου διαφραγματικου τοιχου.
Εγω όμως κοιτωντας προσεκτικα την φωτο καθως και τις σκιες εκφραζω τις αμφιβολιες μου....

Peribol είπε...

@ ΡΜ

Μπράβο ΡΜ,

Στις φωτογραφίες 2 και 4 του ΥΠΠΟΑ της 21-10-2014 διακρίνονται δύο διαφορετικά θυρώματα. Στη φωτογραφία 2 υπάρχει θύρωμα πάνω αριστερά και στη φωτογραφία 4 αριστερά.
Παρότι και οι δύο φωτογραφίες είναι από τον Θ3, τα θυρώματα είναι διαφορετικά. Αλλά το μόνο θύρωμα που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει στον Θ3 είναι αυτό που οδηγεί από τον Θ2 στον Θ3, προφανώς αυτό της φωτογραφίας 4. Το άλλο θύρωμα της φωτογραφίας 2 με τον «περίεργο τοίχο» που οδηγεί;

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15242

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15244

Δωδωναίος είπε...

@art ant είπε...

Καλημέρα!
Τα αντιλαμβάνομαι τα λάθη μου, αλλά με διαφορά φάσματος!

karlito είπε...

ΚΑΛΉΜΕΡΑ, σε ντοκιμαντέρ
K α τ α π λ η κ τ ι κ ό !!!
για τον ΜΕΓΙΣΤΟ

https://www.youtube.com/watch?v=-ULlvyGYR5g

στο 47.08 και λίγο πιο πριν μιλάει για τη θυσία-προσφορά ενός ΤΑΥΡΟΥ στο θεό Ποσειδώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ( 1ο ΕΠΙΣΤΥΛΙΟ ???? Αμφιπόλεως )στον Ελλήσποντο στα σημερινά Δαρδανέλια, για τη σημαντικότερη στιγμή της πορείας του-ζωής του με το που πατάει το πόδι του στην ΑΣΙΑ, για να έρθουν οι ΝΙΚΕΣ στην Ασία (2ο ΕΠΙΣΤΥΛΙΟ με τον τρίποδα κλπ. στην Αμφίπολή μας...)

απλά Α Ν Α Τ Ρ Ι Χ Ι Λ Α και Δ Ε Ο Σ !!!
οι πέτρες μίλησαν...

Δεν στολίζουμε τυχαίου ονόματος λουλούδια τα σπίτια μας στις γιορτές,

αλλά ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΑ εκείνα τα κόκκινα ξέρετε...

Εύχομαι να βοήθησα, Καλά Χριστούγεννα σε όλους και με το καλό ο νέος χρόνος 2015 να είναι ΑΛΕΞΑΝΔΙΝΟΣ !!! και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ !!! με τα καλά τα νέα.

Ευχαριστώ το ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ και όλους τους μετέχοντας της _εμπεδότιμης_ παιδείας στο μπλογκ. ΟΨΩΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΛΙΠΟΥΣ

Αρέθουσα είπε...

@ Δωδωναίος

Μια συμβουλή από μια παλια καραβάνα μαμά με 3 παιδιά, το πρωί το πρωτάκι
πριν πάει σχολείο να γράφει μια φορά την ορθογραφία του.Κάνει θαύματα!

Συγνώμη για το άσχετο με το θέμα σχόλιο μου.

Δημήτρης είπε...

Παρατηρείται σε όλους μας , ή για να είμαι πιο δίκαιος στους περισσότερους ,ένα πάγωμα στη συμμετοχή , που οφείλεται πιστέυω ,όχι μόνο στην ανυπαρξία νέων ειδήσεων ,αλλά κυρίως στο γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό είχαμε αύξηση των ασαφειών και των θολών σημείων , επιτείνοντας την σύγχυση .
Το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος τροφοδοτείται από αυτούς που μας δίνουν αισιόδοξα μηνύματα εκ των έσω για τη συνέχιση της ανασκαφής , και από κάποιους αξιοθαύμαστους για την επιμονή τους να παλεύουν με τα λιγοστά στοιχεία . Αν δεν υπήρχαν οι παραπάνω , θα ήμασταν τελείως βαλτωμένοι ,απλά περιμένοντας .
Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα και κυρίαρχα στις περισσότερες από τις υποθέσεις μας , ξαφνικά δεν ανατράπηκαν , αλλά από ακλόνητα εμφανίζονται πάλι συζητήσιμα .Ο Δεινοκράτης για παράδειγμα.
Περιμέναμε να ξεκαθαρίσουν τουλάχιστον στοιχειώδεις απορίες , που βασίστηκε η αρχική βεβαιότητα για τον Δεινοκράτη και την χρονολόγηση , που βρέθηκαν τα νομίσματα ,η κεραμική , καποιες απαντήσεις για την στρωματογραφία της επίχωσης , μια ολοκληρωμένη εικόνα του Θ3 ,κτλ. για να μπορούμε να προχωρήσουμε κι εμείς τις σκέψεις μας περαιτέρω .
Και αντί για ξεκαθάρισμα , προέκυψαν όλο και περισσότερα ερωτηματικά .Ακόμη και για πράγματα που όφειλαν να είναι πλέον σαφή.Είχαν 2 σχεδόν χρόνια για να μας παρουσιάσουν μία τουλάχιστον μελέτη για τα ευρήματα και τις υποθέσεις τους που αφορούν τον εξωτερικό περίβολο , τη βάση του Λέοντα , τον ίδιο τον Λέοντα , τα ύψη ,τις διαστάσεις , τους προσανατολισμούς .
Στις 29/11/14 , ο Αμομφάρετος μας είχε μεταφέρει ότι ο Λεφατζής τους υποσχέθηκε (στο 3ο “πηγαδάκι” ) άμεση αποστολή της μελέτης του και των διαφανειών του.Ακόμη τα περιμένουμε...
Η μόνη λογική εξήγηση(και βολική για να είμαι ειλικρινής) που μπορώ να δώσω για τις ασάφειες ,τα πισωγυρίσματα και την ελλειπή ενημέρωση , είναι ότι το μνημείο αποδεικνύεται στην πορεία πολύ πιο περίπλοκο και μεγάλο από όσο και οι ίδιοι μπορούσαν να φανταστουν .Γι αυτό και μας φλομώνουν στην ασάφεια , γιατί και οι ίδιοι προφανώς δεν είναι απόλυτα σίγουροι για πολλά ζητήματα .
Ελπίζω το πρόβλημά τους (και το δικό μας) να είναι μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση του μνημείου , και όχι και η ίδια η επιστημονική τους επάρκεια , και η συνέχεια του μνημείου να είναι υπαρκτή και όσο ονειρευόμαστε εντυπωσιακή .

vagkalf07 είπε...

@ Δημητρη.......

αρχισαν τα οργανα.........

http://elefenet.blogspot.gr/2014/12/blog-post_196.html

art ant είπε...

@ Αρέθουσα &
@ Δωδωναίος

Ευχαριστώ & πάλι, για την πρόκληση, να μιλήσω για το αγαπημένο μου θέμα.

Αρέθουσα, το θέμα, περί την Ιερή μας Γλώσσα, είναι πάντοτε σχετικό, όταν ανταλλάσσουμε απόψεις σε έναν χώρο τόσο ευαισθητοποιημένο για τα ιστορικά θέματα, που αφορούν τους Έλληνες.

``...Στην ελληνιστική περίοδο (δηλαδή μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου) η προφορά της γλώσσας έχει απομακρυνθεί από αυτή της κλασικής περιόδου (5ος και 4ος αι. π.Χ.) σε βαθμό ώστε να κρίνεται απαραίτητο να συνταχθούν βοηθήματα για την ανάγνωση των αρχαίων κειμένων. Τότε λοιπόν εμφανίζονται τα πρώτα τονικά σύμβολα...``
``...Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η χρήση των τονικών σημείων αρχίζει στην Αλεξάνδρεια περί το τέλος του 200 π.Χ. Ο πρώτος γραμματικός που δημιουργεί και χρησιμοποιεί τονικά σύμβολα είναι ο Αριστοφάνης ο Βυζάντιος (τέλη 3ου και αρχές 2ου αι. π.Χ.). Τα πρώτα δείγματα τέτοιων συμβόλων που σώζονται βρίσκονται σε παπύρους του 2ου αι. π.Χ...``
``...Εκτός από τα τονικά σύμβολα, οι γραμματικοί της ελληνιστικής περιόδου χρησιμοποίησαν και πνεύματα, δηλαδή σύμβολα που διευκόλυναν τη διάκριση ανάμεσα σε δασείς και μη δασείς ('ψιλούς') φθόγγους. Τί σημαίνει όμως «δασύς» και τί «ψιλός» φθόγγος;..``

http://www.greek-language.gr/greekLang/studies/history/thema_09/index.html

Βλέπουμε, λοιπόν, για μιαν ακόμη φορά, πως η επίδραση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τις κατακτήσεις του & την επικράτηση του Ελληνισμού, που αυτός έφερε ως τα βάθη της Ασίας, έφερε & την ανάγκη για τον εμπλουτισμό της Γλώσσας μας με τόνους & πνεύματα.
Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε απαραίτητη από τους οι γραμματικούς της ελληνιστικής περιόδου, που καλούνταν να διευκολύνουν την διάδοση της Ελληνικής σε λαούς, που δεν την κατείχαν παλαιότερα.
Αυτή υπήρξε μια δημιουργική, πρακτική & χρήσιμη εξέλιξη, που οδήγησε την Γλώσσα μας στην εξάπλωση & επικράτηση στον τότε γνωστό κόσμο.
Στην πορεία του χρόνου & επί πολλούς αιώνες, κατέληξε να αντιμετωπίζεται ως η ``Κοινή`` γλώσσα, τουλάχιστον των μορφωμένων & πολιτισμένων ανθρώπων.
Σήμερα τον ρόλο αυτό παίζει η Αγγλική, που με την απλότητά της ``καλύπτει`` τις ανάγκες της ...Τεχνολογικής εποχής μας.
Ωστόσο, ας θυμηθούνε, πως η δική μας Ιερή Γλώσσα εξακολουθεί να τροφοδοτεί, σχεδόν όλες τις γλώσσες, με νέους όρους-λέξεις, όπου γεννάται η ανάγκη.
Ο ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ, ως δυναμικός, κυριο-λεκτικός, σαφής & ακριβής, δύναται να γονιμοποιεί αενάως εκείνες τις γλώσσες, που επιθυμούν να κυριολεκτούν.

Έτσι γεννήθηκαν λέξεις επιστημονικές, τεχνολογικές, αφηρημένης έννοιας..., όπως mikro-bio-logy, tele-phone, macro-economics, sym-pathetic, anthrop-ocentric...

http://www.bbc.co.uk/greek/answer15.shtml

Τὴ γλῶσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνική.
τὸ σπίτι φτωχικὸ στὶς ἀμμουδιὲς τοῦ Ὁμήρου...
Μονάχη ἔγνοια ἡ γλῶσσα μου στὶς ἀμμουδιὲς τοῦ Ὁμήρου...

Να θυμίσω, δεν είμαι φιλόλογος, ή εκπαιδευτικός. Απλώς, φιλώ (=αγαπώ) τον ΕΛΛΗΝΑ ΛΟΓΟ με πάθος / ``ψώνιο`` & ότι αγαπώ & μαθαίνω, επιθυμώ να το μεταβιβάζω & σε όσους εν-ΔΙΑ-φέρονται...
Υ.Γ. Ξέχασα, συχνά είμαι & ...πολυλογού

Unknown είπε...

Vag,
Πω πω τι εγκυκλιος ειναι αυτη!!!!!
Φαινεται η κοντρα ξεπερασε τα ορια!!!!

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ Peribol

Φιλε peribol με προκαλεις και φοβαμαι οτι θα ανοιξω και παλι το βρωμικο στομα μου χριστουγεννιατικα.

Ειπα να μην κατεβασω το επιπεδο του φορουμ αλλα ενω θελω να ΑΓΙΑΣΩ ο...Λεφατζης δεν με αφηνει.

Λοιπον ΠΡΑΓΜΑΤΙ η φωτο 4 της 21-10-2014 σε συνδιασμο με την 2 , δημιουργει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ερωτηματικα!

Τα θυρωματα ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ και θα διαφωνησω μαζι σου μονο στο οτι το θυρωμα Θ3 ειναι -κατα τη γνωμη μου- αυτο της φωτο 2.

Τοτε ποιο ειναι το θυρωμα της φωτο 4;;;;

Να το πω; Πιστευω οτι βρισκεται στον ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΙΧΟ του Θ3 ,που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΙΘΑΝΟ να συνεχιζεται και δυτικα.

Θυμαστε το δαπεδο που γλιστραγε;

Δειτε παλι τη φωτο 4 της 21-10-2014 σε συνδιασμο με το πρωτο σκιτσο Λεφαντζη (21-9-2014) που τοσο αγαπησαμε.

Το "γλιστριμενο" δαπεδο φαινεται στο σκιτσο του Λεφαντζη και ταιριαζει τοσο με αυτο της φωτο 4 21-10-2014 !!

Λες και ο Μιχαλης ειχε μπροστα του αυτη ακριβως τη φωτογραφια!!!! οταν ζωγραφιζε!

Υπαγε οπισω μου ΣΑΤΑΝΑ!!!!

Δημήτρης είπε...

@ vagkalf
@ kairis
Μόλις την διάβασα.H νέα εγκύκλιος προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού στους απανταχού Ελληνες και μη.Αποτελεί μνημείο δημοκρατίας , ελευθερίας λόγου και δυναμικής προώθησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ,ανατρέποντας αγκυλώσεις δεκαετιών.
Λέτε να σχετίζεται με την Αμφίπολη?δεν το νομίζω...

Peribol είπε...

@ ΡΜ

Χωρίς να θέλω να σε προκαλέσω πάλι, θεωρώ ότι το θύρωμα της φωτογραφίας 2 βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στην βορεινή πλευρά για δύο λόγους:

1) Ο τοίχος δεξιά του θυρώματος στη φωτογραφία 2 έχει την ίδια υφή με εκείνον της βορεινής πλευράς του Θ3 στο σχέδιο του Λεφαντζή, και

2) Το θύρωμα της φωτογραφίας 2 οδηγεί σε στενότερο τούνελ απ’ ότι οι προηγούμενοι θάλαμοι, πλάτους όσο και εκείνο του θυρώματος.

telbos είπε...

Το πράγμα αρχίζει και χοντραίνει.
Πλέον, κάποιοι έχουν ευθύνη, για όσα ξέρουν και δεν μαρτυρούν ή έχουν πληροφορίες για τα ευρηματα που φυγαδεύτηκαν εκτός Μουσείου Αμφίπολης προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η έκδοση της εγκυκλίου τη δεδομένη στιγμή μόνο αθώα δεν είναι.
Καλώς ή κακώς, κάποιοι από την τοπική κοινωνία πρέπει να βγουν μπροστά. Και αυτοί δεν θα είναι ούτε ο Σπανέλης, ούτε ο Ροδάκογλου.
Θα τολμήσει κανείς; Ή θα τρεφόμαστε με φήμες τα επομενα χρόνια;

schumi44 είπε...

http://papatzides.blogspot.gr/2014/12/ritz-carlton.html

Δημήτρης είπε...

@telbos
Σαφώς και δεν είναι αθώα.Το καλό σενάριο θα ήταν , όσο και αν αυτή η εγκύκλιος είναι απίστευτα οπισθοδρομική και αντανακλά και σε όλες τις υπόλοιπες ανασκαφές ,να βγήκε γιατί θεωρούν ότι η ανασκαφική ομάδα με τον τρόπο της και τις δηλώσεις της εκτέθηκε και η ίδια και η ανασκαφή της .Και προσπαθούν να προλάβουν καταστάσεις από αυτά που έρχονται .Το κακό σενάριο είναι να δικαιωθούν όλοι όσοι κρούουν τον κώδωνα καιρό τώρα και οι περισσότεροι τους θεωρούν συνωμοσιολογούντες .
@kairis
Μήπως πρέπει να σταματήσεις το γυάλισμα και τον καθαρισμό των όπλων και από "παρά πόδας" να προχωρήσεις σε θέση "παρουσιάστε" ?

Unknown είπε...

ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΛΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ.....

Unknown είπε...

....Μου κανει τρομερη εντυπωση η επαναπροβολη του ντοκυμαντερ:
ΟΙ ΤΥΜΒΩΡΥΓΧΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ,
σημερα ειδικα ,απο το κρατικο καναλι
Μετα την αποκαλυψη του σκανδαλου της εγκυκλιου του υππο.....

Unknown είπε...

....τοιχογραφιες ολοκληρες αγοραζε το γκετι...απο ανασκαφες του 19ου αιωνα....
Και τωρα πλεον στην Ελλαδα απογορευεται να αναφερεται δημοσιως ο αρχαιολογος στην ανακαλυψη του αλλα μονο στο υπηρεσιακο ιερατειο....
Τα συμπερασματα δικα σας...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σε όλους σας

ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΠΟ

Γιατί άραγε επιλέξατε να δώσετε στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα "τμήματα" των επιστυλίων?

Τμήματα που παραπέμπουν απευθείας στο Μέγα Αλέξανδρο….. αλλά δόθηκαν με «ΟΔΗΓΙΕΣ» προς ναυτιλομένους ?

«Δείτε εδώ που μάλλον φαίνεται ένας ταύρος και μια γυναικεία και αντρική φιγούρα» ...Μη δείτε όμως ελέφαντες και Ινδούς προς το παρών ……. θα σας πούμε εμείς πότε θα τους δείτε…….

«Δείτε λίγο και εδώ που μάλλον φαίνεται μια φτερωτή φιγούρα, μία υδρία και ένας τριποδικός λέβητας…». Μη δείτε όμως έναν αετό με ανοιγμένα φτερά να βουτάει προς τα κάτω, μη δείτε ταύρους και Λέοντες εναλλάξ στο ιωνικό κυμάτιο, μη δείτε δράκους να παρακολουθούν τους αετούς……

Και προς θεού μη δείτε μακεδονικά και βαρβαρικά όπλα(πολιορκία της Τύρου?????)

Θέλετε να πιστέψουμε ότι τόσους μήνες που επεξεργάζεστε τα επιστύλια δεν έχετε δει τίποτα από όλα αυτά?

Το άρμα του Αλέξανδρου που είναι ανάγλυφο ή σκαλιστό τόσο δυδιάκριτο είναι?

Πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα υπόλοιπα επιστύλια ?

Κα Περιστέρη

Έχετε κάνει τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη όλων των εποχών.

Σας παρακαλώ θερμά προστατεύεστε την!

Και όσον αφορά σε όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους το θέμα δεν προσφέρεται ούτε για «οικονομική» ούτε για «πολιτική» εκμετάλλευση.

Επιτέλους αποδώστε το σεβασμό που του πρέπει.



Unknown είπε...

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ :
ΠΟΣΟ ΑΡΑΓΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΑΨΟΥΜΕ ΕΡΩΤΩ;;;;

Unknown είπε...

....Και κατι που με απογοητευει:
ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ!!!!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΓΓΙΑ ΣΑΝ ΤΡΕΛΛΟΙ ΚΑΝΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ!!!
ΑΝΤΕ ΡΕ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ!!!!

vagkalf07 είπε...

@ αν δεν ανακοινωθει κατι μεχρι την Κυριακη θα τα μπουμπουνισω ολα εδω σε αποκλειστικοτητα...να το ξερουν μερικοι...και ειδικα κατι Blog της πλακας που εχουν ματια εδω μεσα...ειμαι πολυ εκνευρισμενος.

giannis_ είπε...

Η αντίδραση του ΣΕΑ στην εγκύκλιο
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231371825

telbos είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Ερχασιτενη 1, με τον Καίρη, με τον vagkalf07

@ κυρία Περιστέρη
ή προς συνεργάτες της με την παράκληση να της το μεταφέρουν.

Παρακαλώ κυρία Περιστέρη, προβείτε στις ανακοινώσεις που θέλετε.

Αν το κάνετε θα αναδειχθείτε σε μια απο τις μεγαλύτερες αρχαιολόγους όλων των εποχών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αξίζει αυτή η δόξα, να χαθεί;

Θα χαθείτε κι εσείς σε λίγο, δεν το βλέπετε; Μέσα στον τάφο αυτό θα χαθεί και η δική σας επαγγελματική αρτιότητα, φήμη, αποδοχή, αναγνώριση.

Αντιλειφθείτε πως στη συνείδηση του κόσμου κινδυνεύετε να καταχωρηθείτε ως μια "συμβιβαζόμενη" δημόσιος υπάλληλος. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτού και της "ηρωίδας" είναι πολύ μικρή.
Μιλήστε. Η δύναμή σας είναι η δημοσιοποίηση. Στο κάτω κάτω, καθιερώστε νέες πρακτικές στην επιστήμη σας.
Μεγάλα μυστικά άλλαξαν τον κόσμο, όταν έπαψαν να είναι μυστικά. Τολμείστε. Εκτός κι αν είστε τόσο "λίγη", όσο λένε ότι είστε κάποιοι εκπρόσωποι τάφων.

telbos είπε...

Άννα Ανδίρα
αυτή είναι κυρία που επωνύμως αντέδρασε σε αυτήν την πονηρή εγκύκλιο. Ας θυμόμαστε το όνομά της.

Ο giannis πιο πάνω ανέβασε την πρώτη αντίδραση από τον ΣΕΑ.

Η κ. Ανδίρα δίνει ωραία επιχειρήματα. Σημειώστε κυρίως αυτό που λέει ότι "ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η εγκύκλιος, δεν βασίζεται σε καμία διάταξη νόμου".

Ανώνυμος είπε...

@telbos

ΑΚΡΙΒΩΣ!!

(και αν δεν κάνει τις ανακοινώσεις που θέλει...τουλάχιστον να ΜΗΝ κάνει αυτές που δεν θέλει....)

virgi είπε...

http://ep.culture.gr/el/Pages/egyklioi.aspx

telbos είπε...

virgi

θες να πεις πως δεν υπάρχει τέτοια εγκύκλιος από το ΥΠΠΟ;

art ant είπε...

Και η πρωτότυπη εγκύκλιος του Σ.Ε.Α...

Αθήνα, 17/12/2014
Αρ. Πρωτ.: 548

http://www.sea.org.gr/details.php?id=347

giannis_ είπε...

Αρκετες Υπουργικές Αποφάσεις που έχω ψάξει για Αμφίπολη δεν υπάρχουν, πόσο μάλλον ένα υπηρεσιακό έγγραφο, όπως η εγκύκλιος.

virgi είπε...

Δεν υπάρχει από το Υπουργείο Πολιτισμού καμία τέτοια εγκύκλιος.
Ούτε και καμία εγκύκλιος του Υπουργείου έχει αρ.Πρ. τριψήφιο νούμερο.
Τώρα οι γνωστοί άγνωστοι αρχαιολόγοι δεν ξέρω τι λένε.Η είναι "εσωτερική" εγκύκλιος δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι τέτοιο η είναι Προβοκάτσια.

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
art ant είπε...


Ο αρ. πρωτ. του ΥΠΠΟ
317099/182394
Από 8/12/2014 ΕΠΕΙΓΟΝ

http://www.sea.org.gr/details.php?id=347

vagkalf07 είπε...

@ εχω βαλει την τυπογραφημενη εγκυκλιο στην ομαδα του facebook !!!Απο δω και περα μερικοι θα δυσκολευουτουν πολυ..

vagkalf07 είπε...

@ δυστυχως η ομαδα "αποσυμβολισμου του Τυμβου Καστα" στο facebook δεν επετρεψε την δημοσιευση της εγκυκλιου...να δουμε σε λιγο καιρο τι θα αποσυμβολιζετε..

vagkalf07 είπε...

@την εγκυκλιο την βρισκετε εδω...

https://www.facebook.com/vagelis.vagianos.9

Kratylos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δημήτρης είπε...

@vagkalf
Τι ακριβως εννοείς με το "δυστυχως η ομαδα "αποσυμβολισμου του Τυμβου Καστα" στο facebook δεν επετρεψε την δημοσιευση της εγκυκλιου" ?

Δημήτρης είπε...

@vagkalf
Αστο φίλε μου μην μπαίνεις στον κόπο ,το είδα με τα ματάκια μου, και θλίβομαι με το σκεπτικό .

vagkalf07 είπε...

@ Δημητρη ...

το σκεπτικο εχει την επιχειρηματολογια του,αλλα επειδη το προφανες περνιεται και για αφελες καμμια φορα ,μεταξυ ενηλικων λιγο σεβασμος.Πηξαμε απο καισαριτιδα...

Kratylos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

@ οσο και να στεγανοποιησουν την ανασκαφη θα μαζευουμε την διαρροη..ασε που μερικα στοματα θα αναγκαστουν να μιλησουν περαιτερω συντομα....

Unknown είπε...

Ειχα πει πριν καιρο οτι το θέμα αμφιπολη θα θαφτεί επιχωματωθεί εκ νεου για το ευρύ κοινό.και να λοιπον που δυστυχώς πέφτω παλι μεσα. Πλεον το παιχνιδι παιζεται μακριά απ τα φώτα της δημοσιότητας. Πραγμα που αποδεικνύει περίτρανα για αλλη μια φορα πως λειτουργούν τα πράγματα στην πατριδα μας.απο τα ΜΜεπηρεασμου και εξευτελισμού τα οποία άγονται και φέρονται βάση σχεδίου και βάση εντολών.γιατι κ περιστερη συναντηθηκες τρεις φορές με τον Σαμάρα και τασουλα μυστικά στην αθηνα;;;τι έδειξες τι εντολές πήρες;;απο που κ ως που Μενδώνη και Παναγιωταρέα να βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις το παρελθόν τους δε το γνωρίζετε;;;η συληση του πολιτισμού μας συνεχίζετε!!!!παιζεται πολυ βρωμικο παιχνιδι για πολλοστή φορα.τα στοιχεία που μας δείξανε σε σχεση με όσα γνωρίζουν ειναι ψίχουλα.μας κρύψανε τις επιγραφες μας κρύψανε τα ευρήματα του περιβόλου.μας κρύψανε κτερίσματα νομίσματα κτλ.μας είπανε καρυάτιδες τις μαινάδες-κλωδωνες.μας είπανε για αρπαγή της Περσεφόνης ενώ γνωρίζουν οτι πρόκειται για την αρπαγή της Ολυμπιάδας συμβολικά.μας είπανε οτι στο θ3 σταματά το πανηγύρι βρίσκοντας τον σκελετό δείχνοντας μας μετα απο μια βδομάδα και βαλε δυο αλλοιωμένες φωτογραφίες.αλλα βρίσκανε αλλιώς τα παρουσιαζανε μας αποκρυψανε επισης οτι υπαρχει συνεχεια κατηφορική απο τον θ3-4.ολα αυτα τα εχουν δει μάτια εχουν δουλέψει και ακομα μερικοί βρίσκονται στο μνημείο.η εγκύκλιος τρομοκράτησης εναν σκοπό εξυπηρετεί αυτόν της μυστικοπαθείας και του μαγειρέματος.οι επιγραφες ομως γατάκια του υππο θα σας ξεμπροστιάσουν σύντομα.ολη η σάπια παρέα του κατεστημένου θα ξηλωθεί!!!!κλεινω λέγοντας πως στην χώρα μας τα δικαιώματα των ανασκαφών ανήκουν σε ξένες αρχαιολογικές ομαδες.γαλλια Γερμανία Αγγλία Ιταλία.θα επιστρέψω σύντομα με φωτογραφίες!!!

Δημήτρης είπε...

@ vagkalf
Με συγχωρείς ,δεν είναι εδώ ο τόπος προφανώς για να το αναλύσουμε ,αλλά εκεί προσπάθησα να ανεβάσω σχόλιο και διαπίστωσα ότι η ανάρτηση κατέβηκε !Εδώ ναι , θεωρώ πως φιλοξενούμαι ,και νοιώθω άσχημα που κάνω αυτή την κουβέντα ,στην ομάδα όμως πίστευα πως υπήρχαν 366 συνοδοιπόροι και "φίλοι"εως τώρα που σέβεται ο ένας τον άλλο ,και όχι 2-3 "ιδιοκτήτες".Ποτέ μα ποτέ εκεί δεν προέκυψε το παραμικρό.Και ξαφνικά κάποιος να πετάει ένα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ! με υφος εκατό καρδιναλίων και σε αντίθεση με τους δεκάδες που το θεωρούσαν απόλυτα σχετικό με τη συζήτησή μας.

Kratylos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

@ Bill Bill

1)Ο ενταφιασμος της υποθεσης δεν προκειται να γινει,η ανασκαφη θα συνεχιστει
2)Η ανασκαφη επρεπε να ριξει τους επικοινωνιακους της ρυθμους ηταν too much,με βρισκει συμφωνο αυτο
3)H εγκυκλιος ειναι εξισσοροπηση στην δουλεια των αρχαιολογων του ΥΠΠΟ...εκλογες ερχονται(η αληθεια ειναι οτι υπηρξε αρχαιολογος που απο αντιδραση εβγαλε ευρηματα δικης της ανασκαφης στο facebook..σκεψου τι θα γινοταν σε προεκλογικη περιοδο αν και αλλοι αρχαιολογοι εκαναν κατι τετοιο..
4)Η καθυστερηση με την αναθεση του εργαστηριου για τον σκελετο εχει να κανει με το οτι ειναι αντρας(αν ηταν γυναικα θα γινοταν αμεσα για προφανεις λογους) και κυριως γιατι και αγραμματος με γνωσεις ιατροδικαστικης καταλαβαινει κατι που δεν ηθελαν να φανει...αυτο το κραταω για μερικες μερες ακομη αν οντως ολα σιγησουν
5)Υπαρχουν πολιτικες ισορροπιες οπως σε ολα τα Υπουργεια..
6)Ξεροντας οτι πολλα πραγματα θα πανε πισω,για λογους οικονομικους,τα πιο πολλα λευτα χρειαζονται τωρα ,απο την ανοιξη,και με σχεδον ολα τα δεδομενα αρχαιολογικα και ιστορικα ανοικτα ,μιας και ο ταφος δημιουργησε πολυ περισσοτερα ερωτηματα απο απαντησεις,σε ολα τα αρχαιολογικα θεματα,ειναι εκπληξη για ολους,γι'αυτο θα πεσουν οι τονοι.Μεινε μακρια απο συνομοσιολογιες που μας πανε σε λαθος δρομο,ηδη υπηρξε μια μεγαλη,και μαλιστα απεναντι στον ιδιο τον Σαμαρα.

vagkalf07 είπε...

@ Δημητρης

εκει δεν ειναι για μας ...εκει ειναι για τα κολλεγια

Βασιλική Σιάπκα είπε...

@ vagkalf07
μέχρι στιγμής έχω κοιτάξει στο διαδίκτυο τα μουσεία Βερολίνου, Μονάχου, Καϊρου, Ρώμης, Λούβρου και Βρεττανικό δεν έχω δει να έχουν αρχαίο τάλαντο έστω χάλκινο.. άραγε μόνον στο ελληνικό νομισματικό μουσείο υπάρχει μόνον;!

δεν έχει βρεθεί κανένα χρυσό τάλαντο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.....

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=272952&p=6325514#p6325514

Unknown είπε...

Vag,
Bill,
Δημητρη,
Κρατυλοφ,
Αφηστε τα αυτα για fb και χαζα...
Γιατι τους βουλωσανε τα στοματα;;;
Γιατι ο Παπαχρηστου ηξερε για τα κοκκαλα πριν την συνεντευξη τυπου;;;
Γιατι η Περιστερη ειναι ακομα στη Γαλλια;;;
Γιατι ειναι αθικτο το φερετρο;;;
Γιατι ο λεφατζης μειδιαζει για τους αλλους χωρους;;;
Γιατι δουλευουν στην κορυφη;;;
Εχει επιγραφη με το ονομα του μεγα ή μονογραμμα αυτου;;;
Ετσι και αλλιως δεν μας ελεγαν και τιποτε.Ηξεις αφιξεις ηταν .και τι εγινε που τους το ραψανε...
Ή ΜΗΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΓΚΕΛΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΑΛΙΣΤΑ;;;;;

vagkalf07 είπε...

@ καληνυχτα

http://www.angelfire.com/tx5/meredithaggie05/

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

@ Βασιλικη
δυσκολη ωρα...μεχρι την κυριακη..μπορει..μακαρι να εχω νεα και γι'αυτο που θετεις,..τωρα το καταλαβα,περασμενη ωρα :) απλα η λογοκρισια δεν θα περασει

Zibi είπε...

@vagkalf07

Σαφώς και το γκρουπ στο facebook είναι για όλους και όχι μόνο για τα "κολλεγια", όπως έγραψες χαρακτηριστικά!

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας εκ των διαχειριστών της ομάδας έκρινε, λάθος κατά την άποψή μου, ότι η ανάρτηση της Ελένης, αποτελούσε "πολιτικό" σχόλιο και ως εκ τούτου θα έπρεπε να διαγραφεί, γιατί παραβίαζε τους κανόνες της λειτουργίας της ομάδας.

Ωστόσο η συγκεκριμένη ανάρτηση ανέβηκε εκ νέου, χωρίς, όμως, δυστυχώς, να υπάρχουν τα σχόλια από την προηγούμενη που διαγράφηκε, καθώς κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να γίνει.

@Δημήτρη

πολύ εύστοχα παρατήρησες "ποτέ μα ποτέ εκεί δεν προέκυψε το παραμικρό", ωστόσο συνέβη το συγκεκριμένο και ήταν λάθος, το ξαναλέω, κατά την άποψή μου! Οπότε, κάποιος / κάποια οφείλει μια συγνώμη, για όλο αυτό!

Εγώ προσωπικά είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την ομάδα που έχουμε στο facebook και η οποία κάνει καταπληκτική δουλειά, πραγματικά, όπως και είμαι δέκα φορές περισσότερο υπερήφανος για όλους εμάς εδώ στο μπλογκ, που δίνουμε ψυχή, καρδιά και αφιερώνουμε ατελείωτες ώρες και κοπιάζουμε καθημερινά για τον κοινό σκοπό μας!

Unknown είπε...

Vag,
Τι εννοει η Βασιλικη;;;;

vagkalf07 είπε...

@Κωνσταντινε....

εκλογες ερχονται...κατσε να δουμε αν η Περιστερη και ο λεφαντζης θα συνεχισουν στην ανασκαφη...για τον δευτερο το ευχομαι..

Unknown είπε...

Vag,
Το πιασα!!!!

vagkalf07 είπε...

@ Κωνσταντινε...

οπως ειδες ημουν πιστος στο ραντεβου της προηγουμενης παρασκευης...θα ειμαι πιστος και στο ραντεβου της Κυριακης που ερχεται...τα τηρω τα ραντεβου :)

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 448   Νεότερο› Νεότερο»