Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΟΤΑΝ Η κα ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ




Σήμερα, 19/12/2014, το ΥΠΠΟ εξέδωσε μια ανακοίνωση λόγω των διαφόρων φημών που κυκλοφόρησαν περί δήθεν στοιχείων που προέκυψαν από το οστεολογικό υλικό του σκελετού του τάφου της Αμφίπολης :

«Επειδή, χτες και σήμερα, διακινούνται στο διαδίκτυο ανυπόστατες “πληροφορίες” και εικασίες, σχετικά με το οστεολογικό υλικό, που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ανακοινώνονται τα εξής:

Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.

Τα αποτελέσματα-όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα-της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών»


Παρά την παταγώδη διάψευση όλων των δήθεν αποκαλύψεων που εγίνοντο από γνωστές πηγές παραπληροφόρησης του διαδικτύου ως προερχόμενες από εσωτερική πληροφόρηση κατά την διάρκεια της ανασκαφής, δυστυχώς συνεχίζεται ακόμα αυτή η πρακτική, προφανώς για τόνωση της επισκεψιμότητας τους μιας και το ενδιαφέρον του κόσμου για το θέμα της Αμφίπολης έχει ατονίσει  λόγω μη ύπαρξης  νέων στοιχείων.

Εμείς θα βασιστούμε σε αυτά τα οποία αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι ανασκαφείς.

Συγκεκριμένα, η κα Περιστέρη σε μια εκ βαθέων συνέντευξη της στο Ράδιο Σέρρες τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν την ανεύρεση του σκελετού, μας αποκάλυψε πολύ σημαντικά στοιχεία, τα οποία συνδυαζόμενα και με τις μετέπειτα παρουσιάσεις της, τόσο στην Αθήνα (βλέπε :  "ΑΝ ΣΩΖΟΤΑΝ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ" ) όσο και στο Παρίσι (βλέπε :  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ) μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι αναμένεται να ανακοινωθεί (και να επιβεβαιωθεί) μετά τις αναλύσεις του σκελετικού υλικού κατά πρώτον και της γεωφυσικής διασκόπησης όπως και της στρωματογραφίας του τάφου κατά δεύτερον.

Ας απολαύσουμε την κυρία Περιστέρη στην «χαλαρή» συνέντευξη της…..

Ακούστε την προσεκτικά ==>  Συνέντευξη Περιστέρη στο Ράδιο Σέρρες

Τα βασικά σημεία τα οποία αξίζει να προσέξουμε κατά την γνώμη μου είναι τα εξής (σε παρένθεση το χρονικό σημείο της συνέντευξης όπου παρατίθενται τα αναγραφόμενα) :

1) Ο Αρχιτέκτονας είναι ο Δεινοκράτης, αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου  και ίσως να έχουν εμπλακεί  και αγαπημένοι ζωγράφοι και γλύπτες του Αλεξάνδρου (05:55)

2) Δεν ξέρουμε που έχει καταλήξει η σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου (06:37)

3) Σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μεγάλη προσωπικότητα, στρατηλάτης, και βασιλικό άτομο. (06:55)

4) Πολύ ακριβή Κατασκευή- Μένουμε στο ότι ήταν βασιλιάς (09:00)

5) Σφράγισμα σε όλη την διάρκεια της κατασκευής και μετά, δεν ξέρουμε πόσο υστερότερα έγιναν οι τοίχοι σφράγισης. Σίγουρα δεν είναι η εποχή του Κασσάνδρου, ο Κάσσανδρος είναι μετά. Έπειτα έχουμε τους Ρωμαίους. Οι τελευταίοι Μακεδόνες θα προσπάθησαν να καλύψουν τα μνημεία τους (10:08)

6)Δεν αποκλείεται να έχει γίνει κατά παραγγελία ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την όλη ιστορία.(11:55)

7) Βρήκαμε ζωγραφιστό διάκοσμο (23:08)

8) Οι προηγούμενοι ανασκαφείς δεν είχαν βρει τον περίβολο. Ο περίβολος βρέθηκε περίπου 10 μέτρα κάτω από τον υπάρχοντα αγροτικό δρόμο. (25:00)

9) Λογικά πρέπει να είναι ο μοναδικός τάφος για αυτόν τον τύμβο, πράγμα που ενισχύει την υπόθεση ότι είναι πολύ μεγάλη προσωπικότητα. (26:28)

10) Και γιατί όχι να μην είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ; Έχουμε τον αρχιτέκτονα του και ίσως και κάποιους άλλους από τους καλλιτέχνες του, κάποιους από τους γλύπτες του….Ο καλλιτέχνης του ψηφιδωτού είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες  (28:18)

---------

Από την παραπάνω «εξομολόγηση» της κας Περιστέρη είναι αφ’ένός μεν προφανές  ποια πιθανόν να είναι η ταυτότητα του νεκρού, την οποία βεβαίως θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν οι αναλύσεις του σκελετικού υλικού  και αφ’ετέρου δίδεται η εντύπωση ότι πολύ πιθανόν να έχουν βρεθεί «υπογραφές» των καλλιτεχνών πάνω στα έργα τους (π.χ. Καρυάτιδες, ψηφιδωτό- πράγμα βεβαίως που εσυνηθίζετο ), και που πολύ πιθανόν να ταυτοποιούνται με γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής του  Μεγάλου Αλεξάνδρου που κατά την γνώμη μου, εντέχνως αφήνει να υπονοηθεί η κα Περιστέρη. 

Ειδικά η επιμονή της για αναφορά σε γλύπτες ίσως να κρύβει κάτι πολύ ουσιαστικό …..

Είναι σαφές ότι η έκδοση των αποτελεσμάτων των σχετικών αναλύσεων και μετρήσεων είναι αυτό που αναμένει το ΥΠΠΟ για να κάνει μια πιο εμπεριστατωμένη και εκτενέστερη παρουσίαση των ευρημάτων στο σύνολο τους.

Άλλωστε μόνο η μελέτη των μετρήσεων και των αναλύσεων θα μας δώσει ασφαλή συμπεράσματα, για αυτό και πρέπει να κάνουμε υπομονή…..


144 σχόλια:

vagkalf07 είπε...

@ Empedotimos

Καλωσοριζουμε την αναρτηση σου...που θα δωσει τροφη για συζητηση.Δεν ξερω τι λεει η Περιστερη ,εγω ξερω αυτο απο χθες το βραδυ.
"18 Δεκεμβρίου 2014 - 11:45 μ.μ.

@ ΣΙΓΟΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!

ΣΙΓΟΥΡΑ 4-5 ΔΩΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΟΝΩΝΟΥΝ ΟΛΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

ΤΟ ΟΡΥΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΑΚΟΜΗ....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΝΕΑ !!!!!!!!!!"

Οποιος θελει μπορει να επαληθευσει η να διαψευσει την πληροφορια...





giannis_ είπε...

Στις 29/11 γιατί δεν μας είπε τα ίδια και δέχτηκε το καπέλωμα της γ.γ.; Δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη λογοκρισία που της επεβλήθη.
Ας αποδεχόταν τις γεωσκοπήσεις που είχαν γίνει για την τότε καθ'ύλη αρμόδια υπηρεσία της Καβάλας, υποβάλλοντας πλήρη φάκελο για την ανασκαφή, προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα αποκλειστικής δημοσίευσης,χωρίς την παρουσία των κων Μενδώνη και Παναγιωταρέα.

Unknown είπε...

Όσοι και όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεν παίζει η ραδιοφωνική συνέντευξη της κ. Περιστέρη μπορούν αντί για το https://clyp.it/nevc3fzx

μπορούν να επιλέξουν αυτό το λινκ:

https://clyp.it/nevc3fzx.mp3

George Papadopoulos είπε...

@gianni
Κατευθυνομενη ειναι και αυτη, πρεπει να λεει οτι της λενε.Μη κοιτατε που της εχουνε ξεφυγει τοσο σημαντικες λεπτομερειες, εννοω ολα αυτα που αναφερει ο Εμπεδοτιμος.Εχει δειξει στιγμες ενθουσιασμου. Σκεφτειτε απλα, και μακρυα απο τον αποσυμβολισμο και τα αλλα... τα εξης: μονιμη αστυνομικη φυλαξη εξαρχης, εκπροσωπος τυπου, επισκεψη πρωθυπουργου, αποπροσανατολισμος κλπ.
Φως φαναρι να το πουμε απλα. Δεν ειναι ευκολο να διαχειριστει το κρατος μια τετοια αποκαλυψη, γιατι καταρχην εκτος των αλλων που θα ανακαλυφθουν, θα υπαρχει και πολυ χρυσαφι ε; Τι λετε να φυλαει η αστυνομια εκει με παθος; Μηπως μπουμε και παρουμε τις πετρες;

george είπε...

I applaud your effort to condemn "unsubstantiated rumors".

"Myths" seem to be engrained in Greeks' DNA; although there's a grain of truth in every rumor, no matter how small that grain might be.

In this framework, and if you listen carefully to Peristeri's chat, she talks about "beliefs" (she makes "IKASIES"). She doesn't supply hard core facts. And as long as she doesn't supply facts - I will consider her to be wrong.

And I don't have to prove her wrong, she needs to prove herself "right" by supplying proof in the form of facts. As long as she doesn't, people won't take her seriously. And hiding facts from us (as was the case with the coins and pottery etc.) won't gain her any credibility.

ΔΕΛΦΙΚΗ είπε...

Εγώ πάλι γιατί νομίζω ότι με το αποθεωμένος νεκρός, μας το έχουν ήδη ανακοινώσει;;;

giannis_ είπε...

@george
Συμφωνώ για την αξιοπιστία των λόγων της και όχι φυσικά από εμπάθεια, αλλά γιατί αυτοαναιρείται μόνη της.

george είπε...

@giannis

NAI, EXEI ANAIRESEI TON EAYTON THS POLLES FORES.

TO SXOLIO MOY APEYQYNONTAN STON EMBEDOTIMO KAI THN ANARTHSH TOY GIA THN PERISTERH.

Δημήτρης είπε...

Λυπάμαι που θα κάνω και εγώ το συνήγορο του διαβόλου , αλλά υπάρχουν ζητήματα που με προβληματίζουν.Για να φθάσει η Περιστέρη να πει αυτά που είπε ραδιοφωνικά , θα πρέπει να έχει στα χέρια της συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία .Προσωπικά δεν με ενοχλεί το γεγονός ότι δεν μας τα παρουσίασαν ακόμη , αλλά στην απευκταία περίπτωση που δεν τα έχει και είναι όπως λεει και ο george "εικασίες" κινδυνεύει και η ίδια με παγκόσμια κατακραυγή και πλήρη απαξίωση.
Είναι παρα πολύ λεπτό το ζήτημα για να παρασύρεται κάποιος αρχαιολόγος ,όσο ενθουσιασμένος και αν είναι.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ Empedotimos

Αυτες οι πηγες παραπληροφορησης του διαδικτυου (αλλα και της τηλεορασης θα ελεγα εγω - με διαφορους λεκακηδες και βελοπουλους και δεν συμμαζευεται)
ειναι γνωστες σε ολους ,και μας προξενουν αηδια.

Χιλιες φορες περισσοτερο εμπιστευομαι καποια παιδια εδω μεσα, σαν τον βαγκα και τον καιρη που οι προθεσεις τους ειναι ΑΓΝΕΣ.

" Εμεις θα βασιστουμε σε αυτα που αποκαλυπτουν οι ανασκαφεις "....

Καλα κανεις εφοσον δεν εχουμε κατι πιο χειροπιαστο να στηριχτουμε και να σχολιασουμε. Ομως δεν κρατιεμαι να μην προσθεσω

" Τωωωωωρα...σωθηκες !! "

amfipolis1 είπε...

Επαναφέρω ανακοίνωσή μου, από την προηγούμενη ανάρτηση.

Προτεινω όσοι βρίσκεστε στη Β. Ελλάδα και κυρίως στις περιοχές Σερρών, Καβάλας, Δράμας και θέλετε, να έχουμε μια κατ΄ αρχην επικοινωνία.

Αλλά και όσοι φίλοι δεν ειστε εγγεγραμμένοι στο μπλογκ του Εμπεδότιμου, και παρακολουθείτε κι εσεις από περιοχή της Β. Ελλάδος, μπορείτε να στείλετε ένα ιμειλ για περαιτέρω συννενοήσεις, στο

amfipolis1 παπακι τζι μειλ τελεια κομ

ώστε να οργανώσουμε μία συνάντηση μεταξύ μας.

Τόσο η πορεία των ανασκαφών, όσο και η πορεία των πραγμάτων, όπως αυτά εξελισσονται, θεωρώ πως υποχρεώνουν κι εμάς να προσαρμοστούμε.
Ας βρεθούμε, ας ανταλλάξουμε απόψεις και ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να μας οδηγήσει.
ΤΙ ΛΕΤΕ;

Με εκτίμηση
Κατερίνα

Δημήτρης είπε...

Θα δικαιολογήσω και τις ασάφειες και τις αυτοαναιρέσεις σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το "εσωτερικό" μέρος του μνημείου , και την ελλειπή ενημέρωση ,ακόμη και την απόκρυψη μέχρι να είναι απόλυτα σίγουροι για να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις και παρουσιάσεις .
Γι αυτόν τον έρημο τον Δεινοκράτη όμως , που ακούσαμε μετά βεβαιότητας το όνομά του ,πριν καν φύγει ο πρωτος λίθος από την είσοδο , γιατί μεταπέσαμε από την σιγουριά στο ίσως ?
Από τις επίσημες δηλώσεις ,από τις παρουσιάσεις , ακόμη και από την πρόσφατη εγκύκλιο ,είναι εμφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια όχι απλά να πέσουν οι τόνοι ,αλλά να "μαζέψουν" και όσα έχουν ειπωθεί ιδίως από την Περιστέρη. Γιατί ?
Δεν θεωρούν σωστή τη χρονική συγκυρία ,περιμένουν τη συνέχεια που προμηνύεται συγκλονιστική , ή μήπως δεν συμφωνούν με τα ως τώρα συμπεράσματα της αρχ.ομαδας?
Εύχομαι να ισχύει το πρώτο , γιατί το δεύτερο ειλικρινά με τρομάζει σαν πιθανότητα.

vagkalf07 είπε...

@ Η Περιστερη ΔΕΝ επιτρεπεται να λεει οτι θελει στις συνεντευξεις της.Αν ηταν σοβαρη θα περιμενε την τελικη εκβαση της ανασκαφης και ας εκανε τις επισημες ανακοινωσεις.Στην τελικη αφου τα λεγομενα της χαιρουν εκτιμησης να μην ξεχασουμε οτι εχει επισης πει οτι δεν την πιεσε κανεις... Αρα δεν την πιεσε κανεις.Αφου λοιπον σκορπα δεξια κι αριστερα "εκτιμησεις"(καμμια αποδειξη των λεγομενων της δεν εχουμε δει κι ας βγει καποιος να με διαψευσει)..θα κανουμε κι εμεις τις δικες μας εκτιμησεις.

Unknown είπε...

"Σφράγισμα σε όλη την διάρκεια της κατασκευής και μετά, δεν ξέρουμε πόσο υστερότερα έγιναν οι τοίχοι σφράγισης. Σίγουρα δεν είναι η εποχή του Κασσάνδρου, ο Κάσσανδρος είναι μετά. Έπειτα έχουμε τους Ρωμαίους."

Συγγνωμη παιδια αλλα τι χρηση ελληνικης γλωσσας ειναι αυτη απο μια επιστημονα; ῾..ο Κασσανδρος ειναι μετα" Μετα απο τι; Συνταξη και λογος μαλλον αμορφωτου ψαρα παρα καποιου με υψηλες σπουδες και πτυχεια εντος κι εκτος Ελλαδας.

Ανεξαρτητα τι πιστευτε, ο τροπος που ενας επιστημονας ἠ δημοσιο προπωπο χειριζεται το λογο ωστε να εκφρασει τις σκεψεις του ειναι συχνα δειγμα του επιπεδου της σκεψης πισω απο τα λογια.

Οι εκφρασεις της κ. Περιστερη ειναι του ιδιου επιπεδου με παιδι 6ης δημοτικου. Εχω αρχισει και χανω σεβασμο στην αξιοπιστια των λογων της.



ΖΗΝΩΝ είπε...

Ας είμαστε λίγο πιο ψύχραιμοι και επιεικείς με την Κατερίνα Περιστέρη.
Βλέπω πως εύκολα ξεχνάμε την προσφορά της και είμαστε έτοιμοι να την λιθοβολήσουμε!
Ας θυμηθούμε λοιπόν: Ποιός επέμεινε να συνεχισθεί η ανασκαφή παρ όλα τα εμπόδια, ποιος προσπάθησε με νύχια και με δόντια να εξασφαλίσει προβολή και χρηματοδότηση, ποιος ζήτησε τη φύλαξη της ανασκαφής, ποιος έφερε στο φως όλα αυτά τα λαμπρά ευρήματα και τον σκελετό του νεκρού και ας δείξουμε ανοχή στον ενθουσιασμό και την παρορμητικότητά της.
Ίσως να είπε κάποια λόγια παραπάνω ή παρακάτω, ίσως να μην έχει το ανάστημα του Μανώλη Ανδρόνικου, ίσως άφησε να την καπελώσει η πολιτική ηγεσία, όμως τίποτε από αυτά δεν υποβαθμίζει το έργο και την συνεισφορά της στην ελληνική αρχαιολογία!
Τέλος ποιοι είμαστε εμείς που χωρίς επαρκή στοιχεία και το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο μπορούμε να την κρίνουμε δείχνοντας το λιγότερο ασυγχώρητη επιπολαιότητα.
Υπενθυμίζοντας παλαιότερο post μου, επισημαίνω τον κίνδυνο να μεταλλαχθούμε σε “ultracrepidarians”…

Unknown είπε...

Τα υπόλοιπα επιστηλια ποτέ θα μας τα δείξουν; τα υπόλοιπα αντικείμενα που βρέθηκαν ποτέ θα μας τ α παρουσιάσουν; τα αποτελέσματα των ερευνών για τους χώρους,DNA κτλ ποτέ θα τα μάθουμε; Για κάποιο λόγο το καθυστερούν... κι ας μην είναι ο Μ.Αλ...

Unknown είπε...

@ΖΗΝΩΝ,

δε διαφωνω με τη θεση σου, οποτε θα σε ρωτησω μονο ενα: απο το 'σιγουρα Δεινοκρατης' στο 'ισως'; Ποιος την "καπελωσε" σ' αυτο το σημειο;

Υποστηριζω τη θυσια και παθος της στην ανασκαφη τα τελευταια 2 χρονια, αλλα οσο περισσοτερο εκτιθεμαι στα λεγομενα της, τοσο περισσοτερες σκεψεις μπαινουν στο μυαλο μου για τη σκοπιμοτητα (παρα την εγκυροτητα) οσων εχει πει ως τωρα.

Που σημαινει οτι καταληγουμε στο ιδιο σημειο. Πλεον δεν μπορω να εμπιστευτω κανεναν κοντα στην ανασκαφη, ΟΥΤΕ και την κ. Περιστερη.


giannis_ είπε...

Έτσι ξεκίνησε η ανασκαφή το 2010
http://www.sfotiadis.gr/%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%B7-%CF%84%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-25-08-2010/

vagkalf07 είπε...

@ ΖΗΝΩΝΑ...

προσυπογραφω το κειμενο σου μονο που το "αλλα"...που μπορει να προστεθει στις επισημανσεις σου ,το εβαλε η ιδια...

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

@ δηλ.βαζει στο καδρο της ανασκαφης καλλιτεχνες-δημιουργους που ηταν κοντα στον ΜΑ...χωρις γραφη???..αν εχει και δεν την δειχνει ,ας περιμενουμε να την δειξει στον νεο πρωθυπουργο που θα παει στην αμφιπολη,μηπως παρει νεα χρηματοδοτηση το εργο...

vagkalf07 είπε...

@ giannis_

ωραιο το ντοκουμεντο

giannis_ είπε...

@vagalf07
Επίσημο έγγραφο που αναγνωρίζει ότι έψαχναν τη Ρωξάνη και Αλέξανδρο Δ

Dazbaw είπε...

έχω την αίσθηση ότι η Ολυμπιάδα και στην ζωή και στον θάνατο ήταν ο φύλακας - προστάτης της οικογενείας της και του ελληνικού πολιτισμού...

έχω προαίσθημα για πολιτισμικό σοκ και δέος...

ΖΗΝΩΝ είπε...

@ Ioannis Karras και
@ vagkalf07,
Σίγουρα δεν έχω παρωπίδες και βλέπω κι εγώ τα όποια κακώς κείμενα, απλά λέω να μην πυροβολούμε τον πιανίστα...

ΥΓ: Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν θέλω κατ' ουδένα τρόπο να θεωρηθεί το σχόλιό μου σαν προσπάθεια φίμωσης.

Unknown είπε...

@giannis
Αγαπητέ gianni νομίζω πως κάνεις λάθος δεν ψάχνουν επισήμως για την Ρωξάνη και τον Αλέξανδρο Δ'.Αναφέρονται στην εκτίμηση του Λαζαρίδη και τονίζουν πως ανεξάρτητα από αυτήν την εκτίμηση πρόκειται για ταφικό συγκρότημα σημαντικού αξιωματούχου.Παραθέτω το συγκεκριμένο άρθρο από το link που πόσταρες.

Άρθρο 2

Περιεχόμενο και στόχος του Προγράμματος

Το έργο περιλαμβάνει: ανασκαφικές εργασίες στην Αρχαία Νεκρόπολη-Λόφος Καστά της Αμφίπολης και στόχος είναι η αποκάλυψη Μακεδονικού Τάφου.

Σύμφωνα με την άποψη του αείμνηστου καθηγητή Δημητρίου Λαζαρίδη πιθανόν να πρόκειται για τον τάφο της Ρωξάνης και του υιού του Μ. Αλεξάνδρου, Αλέξανδρου.

Ανεξάρτητα από την εκτίμηση αυτή τα στοιχεία συνηγορούν για την ύπαρξη ταφικού συγκροτήματος σημαντικού αξιωματούχου.

Το έργο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή σε συνδυασμό με τον ρόλο του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης.

vagkalf07 είπε...

@ Giannis

το θεμα ειναι οτι καταληξαμε στον δεινοκρατη και τον ΜΑ..με το μεγεθος του μνημειου και τα συμπερασματα για χρυσο του παππαθεοδωρου,,,αρχαιολογικα τιποτα μεχρι τωρα...(εκτος απο τον λεοντα στην κορυφη που μαλλον εχει δεθει, χωρις και εκει να ξερουμε το ποτε τοποθετηθηκε)

vagkalf07 είπε...

@ Ioannis Karagkiozis

να βαλω...τα ρεπορταζ της ΕΤ3 ???

vagkalf07 είπε...

@ και βεβαια δεν ειναι κακο να αλλαζεις υποθεσεις...η ανασκαφη παντα σε οδηγει,οπως και ο οικοδεσποτης μας εδω εχει επανεκτιμησει αποψεις,ποσο μαλλον οι ανασκαφεις,ηταν για ολους και γι'αυτους εκπληξη τα ευρηματα...αλλα να τσιμπαει υπουργειο σε επιτηδες φημες blog,δηλ.να κανει συνομιλητη του τα ανιδεα..ειναι καταντια.

giannis_ είπε...

@ionnis karagkiozis
http://amfipoli.blogspot.gr/2010/09/blog-post.html?m=1

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Ioannis Karras

Κατ'αρχήν πριν σχολιάσεις θα έπρεπε να ακούσεις τι είπε ακριβώς.

Αυτά που έχουν γραφεί είναι η δική μου "τηλεγραφική" αποτύπωση των λεγομένων της μιας και είναι σημεία όπου μιλούν και οι δύο. Δεν κάνω απομαγνητοφώνηση.

Είναι σαφές πόσο εμπαθής είσαι. Δεν την άκουσες καθόλου και κάνεις τον έξυπνο ότι δεν ξέρει να μιλήσει!

Εξυπνάκια...

@vagkalf07

Τις δήθεν πληροφορίες αυτές τις ακούω βερεσέ...

Εχω βαρεθεί να ακούω δήθεν εμπιστευτικές πληροφορίες που αποδείχτηκαν μούφα.

Από το άγαλμα της Νίκης, το ότι φόρεσαν το κεφάλι στην Σφίγγα και μόλις μπήκε όλοι δάκρυσαν (!) μέχρι και το ότι βρέθηκαν σκαλιά που κατέβαιναν κάτω (ΠΡΟΣΟΧΗ : Οχι υπόθεση, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ) και άλλα πολλά.

@giannis και george

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς ; Τι θα πει έχει αυτοαναιρεθεί ;

Κατά την διάρκεια της ανασκαφής τα δεδομένα επανεξετάζοντο και επανεκτιμώντο.
Λογικό και υποχρεωτικό θα έλεγα.

Οι βασικές υποθέσεις όμως παραμένουν οι ίδιες και δεν έχουν αλλάξει.

Είναι εύκολο να κάνουμε τον έξυπνο από τον καναπέ του σπιτιού μας, αλλά αυτή ήταν μέσα στην ανασκαφή.

Με βάση τα στοιχεία που έχει κάνει κάποιες εκτιμήσεις. Τα όποια στοιχεία έχει προφανώς και δεν θα τα πει σε κάποια συνέντευξη, για να ικανοποιήσει την περιέργεια την δική σου και την δική μου, αλλά στην επίσημη αποτύπωση της ανασκαφής που θα γίνει μετά από κάποιο διάστημα.




Unknown είπε...

@vagkalf07

Αν αναφέρεσαι στο ρεπορτάζ της κυρίας Παπαφωτίου όχι δεν χρειάζεται να το βάλεις.Στο link που παράθεσε ο giannis δεν αναφέρουν ότι ψάχνουν την Ρωξάνη και τον Αλέξανδρο Δ την εκτίμηση του Λαζαρίδη αναφέρουν και έτσι όπως διαβάζω το άρθρο 2 της σύμβασης μάλλον παίρνουν αποστάσεις από αυτή την εκτίμηση.Μην ξεχνάς επίσης πως υπάρχουν δύο μύθοι για την περιοχή,ένας που μιλάει για τον τάφο της Βασίλισσας και ένας άλλος που μιλάει ότι εκεί βρίσκεται θαμμένος ένας μεγάλος Βασιλιάς.
Δυστυχώς όπως πολλές φορές έχω αναφέρει η συγκεκριμένη ανασκαφή είχε και εξακολουθεί να έχει (και πάλι δυστυχώς) πολιτική διαχείρηση και πρέπει όλοι να είμαστε υπομονετικοί και να περιμένουμε μέχρι τα τέλη του Γενάρη.Δεν λέω πως αυτή η πολιτική διαχείρηση είναι σωστή αλλά είναι δυστυχώς μέσα στο παιχνίδι.
Επίσης να σου υπενθυμίσω,αφού επικαλείσαι το ρεπορτάζ της, την θετική απάντηση της κυρίας Παπαφωτίου σε ερώτηση μου αν υπάρχουν αδιάσειστα στοχεία τόσο για τον αρχιτέκτονα όσο και για την ταυτότητα του νεκρού,σε αυτό το blog.

Unknown είπε...

.

Unknown είπε...

@giannis

Παραθέτεις ξανά μια δήλωση της κυρίας Περιστέρη που επαναλαμβάνει την πεποίθηση του αείμνηστου Λαζαρίδη και συμπλήρωνει ότι ίσως να είναι και ενός αξιωματούχου.Αυτή η δήλωση είναι πριν καν ξεκινήσει την ανασκαφή.
Αν διαβάσεις προσεκτικά το άρθρο 2 της σύμβασης που παρέθεσες σε προήγουμενο σχόλιο σου θα καταλάβεις ότι δεν ισχύει αυτό που είπες ότι επισήμως ψάχνουν την Ρωξάνη και τον Αλέξανδρο Δ'.

vagkalf07 είπε...

@ Ioannis Karagkiozis

επειδη scripta manent...η απαντηση της μυλαιδης δωθηκε σε δικη μου ερωτηση,και δεν σου κρυβω οτι ειναι και ενας απο τους λογους που ειμαι εκνευρισμενος,ενα περασμα μαλλον απεγνωσμενο εκανε,για να ρουφηξει λιγο απο την δημοσιοτητα του BLOG..ας βγει και να τα πει τα "συντριπτικα" στοιχεια!!Εδω ολοκληρο ΥΠΠΟ απαντησε σε blog,ας απαντησει η Αριαδνη στους ταξιδιωτες του εμπεδοτιμου.Προσωπικα πιστευω οτι το μονο συντριπτικο δεν ειναι αρχαιολογικο αλλα η εκθεση του Παππαφωτιου,..ο οποιος περιμενει να μιλησει μονο οταν ο δασκαλος του Τσοκας επιβεβαιωσει η οχι τις μετρησεις του.

vagkalf07 είπε...

@ συγγνωμη...μπερδεψα τα "Παπα.."

giannis_ είπε...

@ioannis karagkiozis
..... αλλά ελπίζουμε, σύμφωνα και με το πιστεύω του κ. Λαζαρίδη, που είχε εργαστεί εκεί και είχε σκάψει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του τύμβου, να βρούμε τον τάφο αυτών των δύο προσώπων”, ανέφερε στη “Μ” η κ. Περιστέρη.

Unknown είπε...

@vagkalf07

Δεν νομίζω ότι το μόνο αδιάσειστο στοιχείο που έχουν είναι η μέτρηση του κυρίου Παπαθεοδώρου,αλλά αυτή είναι η προσωπική μου πεποίθηση και αν θες η δική μου προσέγγιση σε ότι αφορά την ανασκαφή λαμβάνωντας υπόψιν και την πολιτική χροιά της ανασκαφής.
Παρόλες τις διαφωνίες που μπορεί, και σίγουρα έχουμε σε όσα διαβάζουμε,τόσο εδώ όσο και σε άλλα sites,οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι από αυτήν την ανασκαφή γίναμε όλοι μας λίγο "σοφότεροι" σε σχέση με την Ιστορία μας.

Unknown είπε...

@giannis

Φίλε gianni δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να κουράζουμε τους αγαπητούς συνταξιδιώτες μας.Προφανώς η κατανόηση του άρθρου 2 της σύμβασης που παρέθεσες είναι διαφορετική σε εμένα και διαφορετική σε εσένα.Άλλωστε αυτή η διαφορετικότητα στην κατανόηση των πραγμάτων μας έχει οδηγήσει σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα αυτού του blog,και θα πρέπει για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσουμε τον οικοδεσπότη μας τον αγαπητό Εμπεδότιμο.

vagkalf07 είπε...

@ Γιαννη

και σοφοτεροι και πιο "ωραιοι"...αλλα ενα θα σου πω επικοινωνιακα αλλα δυστυχως και κοινωνικα,,,Περιστερη,Μενδωνη,Παναγιωταρεα,Αριαδνη Παπαφωτιου,Αγγελικη Κωττη,.....Λεφαντζης.

vagkalf07 είπε...

@ εεε..τοτε Ιωαννη πες μας το "αλλο"αδιασειστο"στοιχειο...μαντεψε αν δεν το ξερεις...

giannis_ είπε...

Εννοείται φίλε, άλλωστε το ανέβασα για όποιον το θέλει στο αρχείο του.

Unknown είπε...

@vagkalf07

Αν είχα μαντικές ικανότητες θα προτιμούσα τα νούμερα του Τζοκερ.Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα αυτή και επειδή δυστυχώς έχει και πολιτικές διαστάσεις δεν είναι εδώ ο χώρος για να γίνει.

art ant είπε...

Αγαπητοί συνταξιδιώτες, επιτρέψτε μου την διακοπή του διαλόγου σας, προκειμένου να βρώ την ευκαιρία, να συγχαρώ & να ευχαριστήσω τον ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ & δημοσία, μιας & είχα την τιμή & την χαρά, να τον ακούσω ζωντανά στην ομιλία του για τον ΜΥΘΟ.
Πρέπει να σας πω, ότι ήταν μια εξαιρετική παρουσίασις του θέματος από κάθε άποψιν.

Έκανε διεξοδική ανάλυση του θέματος των Ελληνικών Μύθων, με αναφορά στην Φυσική & την Μεταφυσική ερμηνεία αυτών.
Τα επιχειρήματά του ήταν όλα βασισμένα στους αρχαίους μας συγγραφείς, αλλά & σε σύγχρονους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς καταπιαστεί με το σημαντικότατο αυτό θέμα.

Βεβαίως, δεν γίνεται, να μεταφερθούν εδώ τα λεχθέντα εντός 2 & μισής ωρών & εύχομαι, κάποια στιγμή, να τα χαρούμε όλοι σε βίντεο, εάν αυτό είναι εφικτό.

Θα μπορούσα, όμως, με δυο λόγια να συνοψίσω, ότι ...ο ΟΥΣΙΑ-στικά πεπαιδευμένος Άνθρωπος, δύναται να εξάγει από τους Μύθους μας γνώσεις Κοσμογονίας, Ψυχολογίας & πάσας Επιστήμης.

Ευχαριστώ, για την ευκαιρία, που μου εδόθη.

giannis_ είπε...

εδώ η συνέχεια της ανασκαφής το 2011, επαναλαμβάνονται τα δύο ονόματα
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CB4QFjAA&url=https%3A%2F%2Fdiavgeia.gov.gr%2Fdoc%2F45%25CE%259F%25CE%259F7%25CE%259B%25CE%259B-9%25CE%259F3&ei=LbiUVMa1A8bXPYSkgOgN&usg=AFQjCNGWGy8_-PgjHSfwucTqkemhpM1B0A&sig2=iUxg3UJ2aZjX9iZtiYNDWA&bvm=bv.82001339,d.ZWU&cad=rja

vagkalf07 είπε...

@ Εμπεδοτιμε

ειπες απευθυνομενος σε μενα...

"@vagkalf07

Τις δήθεν πληροφορίες αυτές τις ακούω βερεσέ...

Εχω βαρεθεί να ακούω δήθεν εμπιστευτικές πληροφορίες που αποδείχτηκαν μούφα.

Από το άγαλμα της Νίκης, το ότι φόρεσαν το κεφάλι στην Σφίγγα και μόλις μπήκε όλοι δάκρυσαν (!) μέχρι και το ότι βρέθηκαν σκαλιά που κατέβαιναν κάτω (ΠΡΟΣΟΧΗ : Οχι υπόθεση, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ) και άλλα πολλά."

Επειδη το θεωρω επιθετικο απεναντι μου και επειδη δεν με ενδιαφερει η υστεροφημια μου,παρα μονο το μερος που μπορω να επεμβω θετικα αλλα οχι με χαδια ,δηλ. οτι ειμαι απο ενα μερος με πλουσια ιστορια οπως εσυ...
1)αν εβλεπε ενας ασχετος με την τοπολογια ταφου την φωτογραφια που παραθετω ,και σου μεταβιβαζε "σκαλοπατια"....?

http://www.newsbomb.gr/ellada/politismos/story/521654/neo-mystirio-gyro-apo-to-fylo-toy-nekroy-tis-amfipolis

σε πληροφορω οτι εκ των υστερων οταν δυο μερες μετα ειδα την φωτο του ΥΠΠΟ το 1ο δευτερολεπτο νομισα σκαλοπατια και μετα διαβασα το κειμενο...ξερεις καμμια φορα οι πληροφοριοδοτες δεν ειναι αρχαιολογοι...

2)πολλες υποθεσεις εδω μεσα και δικες σου δεν βγηκαν αληθινες.Αλλα η προσπαθεια επιβραβευτηκε.
3)Διαλεξες να βαλεις μια αναρτηση με κλιμα Περιστερη,δεν με αφορα,ανθρωποι ειμαστε.
4)Εγω βαζω ...σιγουρα πραγματα ..σαν υπογραφη....και αν πεσω λαθος κατσαδιαζω αυτους που μου το ειπαν,γιατι τυγχανει να ειναι γνωστοι μου,φανταζομαι οτι για τις κρυφες πυλες του Σεπτεμβριου δεν ειχες κανεναν γνωστο να κατσαδιασεις...
5)Με το λαθος της σκαλας ελεγξα την εγκυροτητα της πηγης μου...παγκοσμια καταξιωμενη επιστημονικη μεθοδος να εκμεταλλευεσαι το λαθος για να καταληγεις σε συμπερασμα.Ειμαι σιγουρος οτι στην αναζητηση αυτη το εχεις κανει και συ.
6)Αν εχεις καποια πληροφορηση ,ταιριαζει με την αποψινη αναρτηση να μας την πεις,εκτος αν ενστερνιζεσαι σε ολα τα σημεια που τονισες την κ.Περιστερη.
7)Εγω πρωτος πειραξα τα γατακια του Amphipolis news για την φτερωτη νικη που δεν ηταν αγαλμα αλλα παρασταση σε τοιχο...και ξεγυμνωσα την αξιοπιστη πηγη τους που ειναι ο παλιος φυλακας του χωρου..που δεν ειναι και κατα βαθος κακο..μια πηγη ειναι μια πηγη,,,
8)Εγω δεν κανω υποθεσεις εργασιας ουτε αποσυμβολισμους...αλλα τι υποννοεις σ'αυτο που ειπες..οτι το κεφαλι δεν ειναι της σφιγγας?...εναν μηνα φαγαμε με αυτο...
9)Η γαιοσκοπηση θα δειξει...
10)δεν νομιζω οτι η ειδησεις που μεταφερουμε εδω στο blog ειναι λιγοτερο θολες απο αυτο που μας μεταφερει η ανασκαφεας,,,

vagkalf07 είπε...

@ και φυσικα εισαι ευπροσδεκτος τις γιορτες και αν συνοδευεται και απο μια διαλεξη σου ακομη καλυτερα

hylap-vn είπε...

@vagkalf07

Είπες: "Προσωπικα πιστευω οτι το μονο συντριπτικο δεν ειναι αρχαιολογικο αλλα η εκθεση του Παπαθεοδώρου,..ο οποιος περιμενει να μιλησει μονο οταν ο δασκαλος του Τσοκας επιβεβαιωσει η οχι τις μετρησεις του. "

Δεν το περίμενα αυτό από σένα!!!
Ακόμα περιμένεις κάτι συντριπτικό?

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn

τα υπαρχοντα ευρηματα να με συγχωρεις ειναι μεγαλειωδη...ξερεις αν παρεις μια μεζουρα και βαλεις να αναμετρηθεις με τις διαστασεις του ταφου θα παθεις σοκ,...η φημολογια ομως ειναι μεγαλειωδης επισης...παντα ηταν αναλογα μεγεθη η πραγματικοτητα και η φαντασια...

vagkalf07 είπε...

@ και ναι περιμενω...

θα σου πω τι...αν δεν υπαρχει μεταλλικο ευρημα...καλες οι πετρες...αλλα δεν λαμπουν..και η μελετη του ΤΕΙ σερρων καλη ,...αλλα προφανως αν πρεπει να επαναληφθει ...μαλλον καποιοι δεν θεωρουν οτι ειναι τοσο καλη.Παντως ηταν αρκετη συν το μεγεθος του μνημειου να κινησει πρωθυπουργους και κυριως τις γυναικες τους...

vagkalf07 είπε...

@ και ναι πιστευω,,,οτι ολοι,αρχαιολογοι,εγω ,εσυ ο Εμπεδοτιμος,η Μενδωνη, ειμαστε ανθρωποι.

Kratylos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hylap-vn είπε...

@vagkalf07

Δεν με κατάλαβες, το πήγες αλλού. Η λέξη "συντριπτικό" εδώ και 4 μήνες προσδιορίζει τις "αποδείξεις".
Συντριπτικές αποδείξεις για κατασκευαστή και ενταφιασμένο. Αυτά δεν υπάρχουν σήμερα.

hylap-vn είπε...


Ρητορικό ερώτημα.
Δηλαδή το Υπουργείο τι ακριβώς διέψευσε? Τα blogs?
Κάποιος δηλαδή που διάβαζε για γυναίκα 54 ετών, πρώτη φορά διάβαζε blog στην ζωή του και το πίστεψε αμέσως?
Και γιατί δεν διέψευσε τόσα και τόσα άλλα που έχουν γραφτεί κατα καιρούς?

Λένε επί λέξη: "Επειδή, χτες και σήμερα, διακινούνται στο διαδίκτυο ανυπόστατες “πληροφορίες” και εικασίες, σχετικά με το οστεολογικό υλικό, που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ανακοινώνονται τα εξής...".

Ε τότε ας γράψουμε ότι μας κατέβει μπας και τους δώσουμε αφορμή να μας ανακοινώσουν και άλλα πράγματα που δεν μας έχουν πει...

Αααα, και αν είναι ανυπόστατες οι "πληροφορίες" περί γυναίκας 54 ετών τότε το μόνο που μένει είναι να είναι άντρας! Χαχαχα. Μας δουλεύουν. Υποθέτω ότι δεν ήθελαν να γράψουν ότι ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ μελετήσει μακροσκοπικά τον σκελετό αλλά δεν θέλουν να το πουν και ξεκάθαρα για να μην τους καταλογισθεί ότι καθυστερούν. Μικροπολιτικάντηδες...
Το ίδιο τροπάριο, σαν όλες τις προηγούμενες ανακοινώσεις, μία από "εντός και εκτός" θα δούμε ΚΑΙ το 2015. Καλή υπομονή.

vagkalf07 είπε...

@ "το διαδικτυο" φιλε μου..ειναι απλα το Amfipoli news"...και να σου πω τι ζημια εκανε η επιλογη του blog...που για μενα απαρτιζεται απο αμορφωτους στην επικοινωνια...(εχω ψηφιακα ιχνη οτι το συγκεκριμενο blog εχει ματια εδω μεσα και εχει κατακλεψει ..και ειδικα εμενα τις τελευταιες 10 μερες)..να σου πω λοιπον την ζημια...καποιος απο εκει η τα περιξ με την επιλογη αυτη ανεβαλε την ανακοινωση των γαιωσκοπησεων..ελλαδα της μονοκρατορικης φρασης "Ξερεις ποιος ειμαι εγω?"

vagkalf07 είπε...

@ και Εμπεδοτιμε...

στα βερεσεδια ...την επιγραφη "Δεινοκρατους και Ηφαιστιωνος" δεν ανεφερες....

george είπε...

@Embedotimos

My good friend, let me remind all that the definition of a "public servant" (that's what Greek archeologists are) is to serve the public - not the other way around.

If a person is willing to "be taken" (that's the kindest way I can put it) by a public servant, be sure (s)he will.

Personally, I took her very seriously at the beginning, and in my pre 29/11/14 Note (that some here have read) I adopted two of her hypotheses in presenting my case on Kasta Hill.

In spite of her backtracking and all her inconsistencies, I gave her the benefit of the doubt. However, after November 29, 2014 I trust little of what she (or anyone in her team) says about or does at the monument there.

I'm sorry but I expect a scientist to deal with archeology in a scientific way, and not as a tour guide.

Yes, she has the right to have working hypotheses as all scientists do; but not the speculative statements of a tour guide.

Now, if some wish to have a tour guide to guide them through an excavation, because it serves their fantasies, it's their right. And so is my right to ask for a scientific undertaken by those who I pay to be scientists.

I hope this answers your concern about some of us being "playing smarty from our armchairs". As a an Emeritus University Professor I despise "playing smarty" no matter where this characterization comes from.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ ολους

Μη φοβοσαστε να μεταφερετε οποιαδηποτε πληροφορια γνωριζετε απο καποια πηγη που τη θεωρειτε αξιοπιστη.

Ολοι διψαμε για πληροφορηση και δυστυχως εχουμε μυστικοπαθεια και μισολογα.

Δεν προκειται να κατηγορησουμε, ουτε να λοιδωρησουμε κανεναν αν δεν επαληθευτουν οι πληροφοριες του, η οι εκτιμησεις του για τον ταφο.

Αλλωστε εδω γραφουμε για να διασκεδασουμε και να απολαυσουμε μια κουβεντα με φιλους. Και οχι για να κανουμε τον εξυπνο.

Και ο Εμπεδοτιμος εχει γραψει πολλα (εγω μαλιστα εντυπωσιαστηκα με την ξεκαθαρη τοποθετηση του σε πολλα θεματα χωρις να κρατα "πισινη" , που δειχνει ανθρωπο ο οποιος εχει και τολμη και εμπιστοσυνη στις γνωσεις του). Σε αλλα απο αυτα δικαιωθηκε σε αλλα οχι. Τι εγινε;
Το σημαντικο ειναι οτι οι αποψεις του και οι υποθεσεις του ειναι συγκροτημενες και πηγαζουν απο στοιχεια και γνωσεις που εχει πανω στο αντικειμενο. Αυτο ειναι το σημαντικο ,γι αυτο και τον διαβαζω .(δεν τον ξερω προσωπικα) . Αν επροκειτο γαι καποιον Λιακοπουλοβελοπουλο δεν θα εκανα τον κοπο να ασχοληθω.

Το ιδιο πιστευω οτι ισχυει και για τους "πληροφοριοδοτες" του φορουμ.
Τους διαβαζω γιατι πιστευω οτι εχουν αγνες προθεσεις και -οι περισσοτεροι- ορθολογικη σκεψη. Αλλωστε εχω εντυπωσιαστει με το οτι οι πιο πολλοι εδω μεσα ειναι των θετικων επιστημων (οπως και εγω ).

ΒΑΓΚΑ, ΚΑΙΡΗ και αλλοι ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ απτοητοι να μας ταξιδευετε.
Σιγουρα οι πληροφοριες σας , διαβαζονται, φιλραρονται και αξιολογουνται!

Εχω ξαναγραψει οτι δεν θα σταυρωσουμε κανεναν αν πεσει εξω, ομως θα προτεινω κατι που θεωρω ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ !!!!!

Αυτον που τελικα θα δικαιωθει στις προβλεψεις του (και ευχομαι αυτος να ειμαι εγω, η εστω ο Κωσταντινος) ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ

1. Να τον τιμησουμε σαν ΗΡΩΑ !!

2. Να τον στεφανωσουμε σαν ΒΑΣΙΛΙΑ!!

3. ΝΑ τον ανακυρηξουμε ΙΣΟΘΕΟ !!!

Ειναι το λιγοτερο που του οφειλουμε!!!!!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους

@vagkalf07

Να μην το παίρνεις προσωπικά διότι δεν υπήρχε τίποτε προσωπικό.

Απλώς επειδή υποθέτω ότι αυτά που έγραψες στα έχουν μεταφέρει (δεν νομίζω ότι είσαι ο ιδιος μάρτυς αυτών) καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, από την στιγμή που μεταφέρονται ως κάτι πραγματικό και όχι ως υπόθεση.

Οπως και για τα σκαλάκια. Δεν αναφέρθηκα σε σένα, άλλωστε αν έκανες και εσύ μια τέτοια υπόθεση (όπως και εγώ) θα το έκανες ως υπόθεση και όχι ως κάποια πληροφορία την οποία αποκόμισες από μέσα ως γεγονός.

Μιλώ για αυτήν την φημολογία που ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ (μαζί με τα υπόλοιπα που αναφέρω στο προηγούμενο σχόλιο) ως εμπιστευτική πληροφορία ότι τελικά ΥΠΑΡΧΟΥΝ σκαλοπάτια με ό,τι αυτό σήμαινε.

Πράγματι ξέχασα την επιγραφή Δεινοκράτους-Ηφασιτίωνος, τι να πρωτοθυμηθούμε από τις μπαρούφες που μας πλάσσαραν τα γνωστά sites. A! ξέχασα και τον κύκνο! Από μια τέτοια μπαρούφα άρχισε ακόμα και αποσυμβολισμός(!) του τι σήμαινει ο φανταστικός κύκνος που ίσως βρέθηκε μέσα (μπορεί βέβαια και να βρέθηκε αλλά το γεγονός είναι αυτό).

Εγώ και εσύ το θέμα των σκαλιών το είχαμε σαν μια λογική ΥΠΟΘΕΣΗ ενώ τα δημοσιεύματα ως ΓΕΓΟΝΟΣ.
Πιστεύω να αντιλαμβάνεσαι την διαφορά.

@george

Αν διαβάσεις τα πρακτικά της 29/11/2014 ( http://www.empedotimos.blogspot.gr/2014/11/blog-post_30.html) θα δεις ότι δεν ανακοινώθηκαν αυτά έτσι όπως κυκλοφόρησε αλλά τελικά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Ενδεικτικά (επειδή κάποιος αναφέρθηκε στον Δεινοκράτη) δες αυτό :
Σπανέλης ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ
Ε: Υποστηρίχθηκε ως αρχιτέκτων του περιβόλου και του μνημείου ο Δεινοκράτης;
Α: Το υποστηρίζουμε -είπε η κ. Περιστέρη- εγώ και ο κ. Λεφαντζής.

Όπως και για το ότι το θέμα του Αλεξάνδρου είναι ανοικτό :
Ε: Μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο νεκρός ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας ή και ο ίδιος ο Αλέξανδρος ο Μέγας;
Α: Τίποτε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Δεν ξέρουμε ακόμη αν πρόκειται για μέλος της βασιλικής οικογένειας ή στρατηγό.

Υπάρχουν και στο βίντεο της παρουσίασης.

Καλό είναι τα πρακτικά να διαβαστούν από όλους.

Κρίνεις χωρίς δεδομένα, οι ανασκαφείς έχουν τα δικά τους δεδομένα τα οποία προφανώς και δεν τα έχουν αναφέρει, θα τα δημοσιεύσουν όταν έλθει η ώρα.

Ως Εmeritus University Professor που είσαι θα ξέρεις ότι οι επίσημες παρουσιάσεις δεν γίνονται στο πόδι ούτε στην τηλεόραση και σεμια απλή παρουσίαση, αλλά με διαδικασίες που καθορίζει η επιστήμη.

Η Περιστέρη είναι ΣΥΝΕΠΕΣΤΑΤΗ σε αυτά που λέει (δεν λέει την μια το ένα και την άλλη το αλλάζει), λέει πάντα τα ίδια αφ'ενός, και αφ'ετέρου αυτά που λέει παρουσιάζοντας τα η ίδια ως υποθέσεις σίγουρα θα τα υποστηρίζει και με τεκμηρίωση που θα παρουσιασθεί όταν έλθει η ώρα.
Αυτή είναι η εκτίμηση μου.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@art ant

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Χάρηκα πολύ που σε γνώρισα από κοντά.

giannis_ είπε...

Προφανώς και δεν πιστεύω ότι γράφω από τα χαρακώματα, όλοι μας από τον καναπέ γράφουμε. Αλλά και η δική σου άρνηση αποδοχής της σύλησης και της μεταγενέστερης επίχωσης, παρά τη διαβεβαίωση επί του αντιθέτου από τους ανασκαφείς, δε σε φέρνει απέναντι από την Περιστέρη, που λερώνει τα χέρια της στην ανασκαφή; Εν τέλει όλα κρίνονται, ακόμη και από τον καναπέ.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@giannis

Η διαφορά μας Γιάννη είναι ότι εγώ μεν θεωρώ ότι η ερμηνεία που δίνεται δεν νομίζω ότι είναι και η σωστή αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τους ανασκαφείς άσχετους και ανεπαρκείς.
Αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά μεταξύ μας.

Αλλωστε τόσο στις ανακοινώσεις όσο και στην παρουσιάση, έχουν αφήσει εντέχνως ανοικτό το θέμα το οποίο θα οριστικοποηθεί μόνο μετά την εξέταση των ευρημάτων και των μετρήσεων.
Δεν υπάρχει διαβεβαίωση, είναι ακόμα μια υπόθεση.

Πάντα λένε ότι το τελικό συμπέρασμα θα βγεί ακολουθώντας την παραδεκτή μεθοδολογία που ακολουθεί η επιστήμη.

Απλώς αυτό που αναφέρουν είναι μια πρώτη προσέγγιση και η επικρατέστατη ερμηνεία με βάση την μέχρι τώρα φαινομενική κατάσταση.
Κατ'εμέ το θέμα παραμένει ανοικτό.

Βέβαια μπορεί να είμαι λάθος, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, είναι μια υπόθεση όπως οι άλλες με βάση τα δεδομένα που γνωρίζω.

Αν και αυτοί έχουν ακριβώς τα ίδια δεδομένα τότε νομίζω ότι η προσέγγιση τους δεν είναι σωστή, αν φυσικά υπάρχουν και άλλα δεδομένα που δεν έχουν ανακοινωθεί τότε δεν ισχύει η προσέγγιση μου.

Αλλά εγώ δεν είμαι μάντης να μαντεύω τι υπάρχει άλλο εκτός από αυτό που πέφτει στην αντίληψη μου.

Αλλοιώς δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε την οποιαδήποτε μελέτη των ανασκαφέων, κλείνουμε εδώ το θέμα και ασχολούμαστε με άλλο.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Tο θεμα της συλησης ειναι ακομα ΑΝΟΙΧΤΟ!

Η κυρια Περιστερη το ειπε ξεκαθαρα

Ο ΚΥΡΙΩΣ ταφικος θαλαμος (δηλαδη αυτον που μας εδειξαν για κυριως) εχει συληθει.

Συνεχεια δικια μου. Τωρα για τα αλλα που θα βρουμε απο δω και περα δεν σας λεμε τιποτα!

Natassa είπε...

Ουδείς προφήτης στον τόπο του.
Προσωπικά, ελπίζω η κα Περιστέρη να δικαιωθεί διότι η δικαίωσή της, σ' εμάς όλους θα προσφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι σ' εκείνην την ίδια.

Unknown είπε...

@Εμπεδοτιμος,

Δεν ήταν η δίκη σου μεταφορά των λόγων της κ. Περιςτερη που άφηνε αβεβαιότητα, ήταν οι δικές τις λέξεις επακριβώς "ο Κασσανδρος ειναι μετά"---την άκουσα τη συνέντευξη της.

Εντάξει, εγώ είμαι "εξυπνάκιας", τα στοιχεία όμως ποια ειναι;

Τον Αυγουστο η κ. Περιστερη, ενωπίω του πρωθυπουργού, ανακοίνωνε οτι αρχιτέκτονας ειναι ο Δεινοκρατης (περιφέρεια 158.4 μ, αρχιτέκτονας του Μ.Α.).

Στις 29 Νοεμβρίου στις ερωτήσεις δημοσιογράφων που την πίεζαν απαντά οτι "ενδέχεται" να ειναι ο Δεινοκρατης ο αρχιτέκτων.

Εάν λοιπόν θεωρείς βάσιμα τα στοιχεία που μας δίνει η κ. Περιστερη, τότε δικαίωμα σου.

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυ.


giannis_ είπε...

Να κλείσει το θέμα, για να μη μείνει όμως σκιά ανεπαρκή και άσχετη δεν την αποκάλεσα, αλλά εγκλωβισμένη σε πρακτικές.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ oλους

Αντε να θεσω καμμια απορια να...ξεσκουριαζουμε

Φωτο Νο 1 ΥΠΠΟ 21-10-2014

Τι ειναι αυτο το ΜΠΛΕ φοντο ΠΙΣΩ ΑΠΟ το μαρμαρο του ορυγματος;;

Διακρινουμε τις εξης περιπτωσεις

1. ειναι μερος απο το μπλε φορεμα που φορουσε η περιστερη στην ανασκαφη (τελευταιο μοντελακι)

2. Ειναι ενα τυχαιο μπλε φοντο -που το επελεξαν στα χρωματα της ελληνικης σημαιας-για να φαινεται πιο ωραιο το πεσμενο μαρμαρο στη φωτο (επιλογη Λεφαντζη)

3. Ειναι ενα κομματι μπλε φελιζολ που το τοποθετησαν επιτηδες, για μην τραυματιστει το μαρμαρο ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΤΟΙΧΟΣ ΠΙΣΩ ΤΟΥ, πανω στον οποιο ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΚΟΥΜΠΙΣΜΕΝΟ!!!!
..................................
Ο...τοιχος;;;; ΠΟΙΟΣ ΤΟΙΧΟΣ;;;;

art ant είπε...

@ PM
& Όλους,

Παιδιά, αν δεν είναι κόπος, παρακαλώ, μπορείτε, όταν αναφέρεστε σε συγκεκριμένη φωτογραφία, να ανεβάζετε & τα στοιχεία της;
Είναι τόσο πολλές & μερικοί δεν τις έχουμε πρόχειρες.

Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

@Βασιλική Σιάπκα,
@vagkalf87,

Έχουν βρεθεί δεκάδες χάλκινα τάλαντα στο σημαντικότερο ίσως ναυάγιο της αρχαιότητας που βρέθηκε και ανασκάφηκε κοντά στην Αλικαρνασσό της Μ. Ασίας της μέσης Εποχής του Χαλκού δηλ. περίπου του 12ου αιώνα π.Χ. Το ναυάγιο ανελκύστηκε πλήρως, μετέφερε αντικείμενα από σχεεδόν όλες της περιοχές της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ήταν σαν ένα κινητό παζάρι της Ανατολικής Μεσογείου ή/και μετέφερε πιθανόν βασιλικά δώρα για κάποιο γάμο σύμφωνα με διάφορες απόψεις των αρχαιολόγων μεταξύ άλλων. Στο πλοίο επέβαιναν μάλλον και δύο μυκηναίοι πολεμιστές. Αξίζει να δείτε το άρθρο ή να δείτε φωτογραφίες στο google.

http://cgs.psu.edu/Lesson%20Plans/Eric%20Welch/Pulak%202008%20Reading.pdf

maglis george / Άγγελος

george είπε...

@Embedotimos

I respect your opinion about Peristeri, and your right to have it. Please, do the same for me and others.

I didn't characterize your views of her as "armchair smarty talk". Please extend that courtesy to me and others.

I do know how a scientist presents views on TV, in press conferences, or scientific meetings - and one can tell whether one is a (serious) scientist or not in any of these forums.

george είπε...

@George Maglis

I read the article on the shipwreck and my reactions are twofold: a) this is a rare example where a Turk presents a fair view of a Greek archeological artifact, without trying to hide or distort its cultural identity; and b) this is an example of an "overloading the ship" practice, which apparently goes far back!

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...



@ Empedotimos

Χαρηκα που το ξεκαθαρισαμε.Παντως πρεπει να πω οτι στις δυο περιπτωσεις που εχω μεταφερει ειδηση,επειδη ξερω την θεωρια του σπασμενου τηλεφωνου,μεσολαβουσε μονο ΕΝΑ ατομο μεταξυ εμου και του προσωπου κοντα για να μην πω "πανω" στην ανασκαφη.Παντως να πω για τους συνωμοσιολογους οτι η πληροφορηση δεν ειναι και τοσο στεγανοποιημενη οσο νομιζουν καποιοι.Με λιγη τυχη ,καποιος σαν και μενα ,μακρια απο πολιτικα και αρχαιολογικα κυκλωματα,εμαθε δυο καιριες ειδησεις.Υπαρχουν ανθρωποι που απλα χαιρονται την ανασκαφη και δεν φαγουριζονται και τοσο για συγκαλυψεις και τα συναφη.


@George Maglis

πολυ ενδιαφερον !!!Ευχαριστουμε!

george είπε...

Something way off track (in terms of subject), but indicative of scientific "morals" and "ethics" of a government scientist in Japan:

http://bigstory.ap.org/article/7afd44f9a991472b8395d5d73e8d3326/japan-scientist-quits-cell-research-discredited

It's on cell research - but it could be in any other field, including archeology.

Unknown είπε...

Ξέχασα να αναφέρω το όνομα του ναυαγίου.

Uluburun.

Δωδωναίος είπε...

@PM είπε...

Καλησπέρα!
Για την διευκόλυνση του πράγματος, να μας βάζεις και την φωτό που αναλογεί στην απορία σου.
Μας έχεις συνέχεια στο τρέξιμο να βρίσκουμε τις φωτό!:)

Δωδωναίος είπε...

@vagkalf07 είπε...

θα κάνεις τίποτε καλό αύριο?
Κυριακή.....κοντή γιορτή?

MB είπε...

Ενδιαφέρον...

http://www.zougla.gr/greece/article/oli-i-simvasi-prin-ksekinisoun-i-anaskafes-stin-amfipoli--ti-provlepete

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Γιώργο Μαγλή, όπως πάντα εξαιρετικός και δαιμόνιος ερευνητής...!! σ΄ ευχαριστούμε πολύ!
συνεχίζουμε την αναζήτηση για χρυσά τάλαντα... εκτός απροόπτου είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κανένα σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική. επισήμως εννοείται...

giannis_ είπε...

@miv71
Πλάκα έχουν, εχθές το βράδυ μετά από πολύ ψάξιμο το βρήκα και το ανέβασα εδώ 11:10μμ, προφανώς μας βλέπουν και ανέβασαν τη σύμβαση σήμερα στο Ζougla.

333 είπε...

Το τάλαντο δεν υπήρξε ποτέ ως νόμισμα, ήταν "συμβατικό", ζύγιζε 26,6 κιλά και αντιστοιχούσε σε 60.000 δραχμές [το χρυσό]

333 είπε...

Το τάλαντο είναι μονάδα μέτρησης της μάζας που χρησιμοποιείτο κατά την αρχαιότητα από πολλούς λαούς της Μεσοποταμίας και της Μεσογείου. Οι υποδιαιρέσεις του, όταν αναφέρονταν σε πολύτιμα μέταλλα, λειτουργούσαν και ως νομίσματα.

Συνήθως ένα τάλαντο ισοδυναμούσε με το βάρος του νερού που χωρά σε έναν τυποποιημένο αμφορέα. Αυτό ποίκιλλε από λαό σε λαό. Κατά προσέγγιση ένα ελληνικό («αττικό») τάλαντο ισοδυναμούσε με 26 σημερινά χιλιόγραμμα, ένα αιγυπτιακό με 27, ένα βαβυλωνιακό με 30,3 και ένα ρωμαϊκό με 32,3. Οι Εβραίοι χρησιμοποιούσαν το βαβυλωνιακό τάλαντο, αλλά αργότερα το αναθεώρησαν - το βαρύ τάλαντο της εποχής της Καινής Διαθήκης θα ζύγιζε σήμερα 58,9 χιλιόγραμμα.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF

vagkalf07 είπε...

@ Δωδωναίος

δεν περιμενω πληροφορια για τον σκελετο..δεν εχω προσβαση στο κομματι αυτο της ερευνας,αλλα...δυο κορυφαιοι επιστημονες που περασαν απο τα χερια μου,εχουν κατι να μας πουν.Επειδη ειναι στο εξωτερικο δεν ειναι αμεση η επικοινωνια,εχουν και δουλειες..Παντως εχουν παρει homework και πιστευω οτι μια εκτιμηση θα την εχουν ετοιμη μεχρι αυριο..και οχι μονο απο τις φωτογραφιες...Ο ενας βεβαια μου ειπε οτι ειδε κατι με την πρωτη ματια...αυτο ψαχνουμε..ειναι και οι δυο ειδικοι στην ιατροδικαστικη..

Βασιλική Σιάπκα είπε...

http://www.alexanderofmacedon.info/greek/FINANCIALgr.htm

333 είπε...

Βασιλική,

δεν υπήρξε ποτέ ως νόμισμα, παρά μόνο οι υποδιαιρέσεις του, δλδ η μνά [σπάνια και αυτή] και η δραχμή

Δωδωναίος είπε...

@Βασιλική Σιάπκα

Αυτό διάβαζα και εγώ τώρα:)

@vagkalf07
Κατανοητόν!

Βασιλική Σιάπκα είπε...

http://www.ellinikoschrysos.gr/ellinikos-chrysos-archaia-metalleia-paggaio.html

και τα τάλαντα που άρπαξε ο Άρπαλος και εξανεμίσθηκαν στην Αθήνα...
http://www.patris.gr/articles/184073?PHPSESSID=#.VJXbb2cgKA

Βασιλική Σιάπκα είπε...

333 έχεις πηγή που τεκμηριώνει πως ο χρυσός δεν φυλασσόταν υπό μορφή ταλάντου όπως σήμερα φυλλάσεται υπό μορφή ράβδων;
γιατί κι έγω έτσι αποφατικά ξεκίνησα την αναζήτησή μου και δεν βρήκα τίποτα ακόμα που να το επιβεβαιώνει, ούτε στις πηγές, ούτε στους μελετητές...
φυσικά εννοείται πως συνεχίζεται η έρευνα...

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Δωδωναίε, ασύλληπτα ποσά...
με αυτά και μόνον αντιλαμβανόμαστε την μοναδικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ιστορία...
οι επίγονοι δεν αντέξαν τόσο βάρος..
ούτε μεγαλείου ανδρός
ούτε μετάλλων εν προκειμένω :)

Dem είπε...

Για την κ. Περιστερη το μονο που μπορω να πω ειναι "ανθρωπινο πολυ ανθρωπινο!"

Καθε αρχαιολογος ονειρευεται να βρει εναν ασυλητο ταφο (ονειρευεται μεταφορικα και κυριολεκτικα, διαβαστε πχ τι γραφει ο Μανολης Ανδρονικος στο βιβλιο του "Το Χρονικο της Βεργινας" για τα ονειρα που βλεπαν στον υπνο τους τα μελη της ανασκαφικης ομαδας του) κι αν ειναι δυνατον και βασιλικο!

Το ιδιο πιστεψε οτι ειχε βρει και η κ. Περιστερη.
Σιγουρα της περασε καποια στιγμη απο το μυαλο οτι εκανε και ΤΗΝ ανακαλυψη του αιωνα.

Γι' αυτο και μεχρι τελευταιας στιγμης ηθελε να πιστευει οτι το μνημειο ηταν ασυλητο οταν ολα εδειχναν το αντιθετο (ακομη και οι εκτακτοι αρχαιολογοι σε ανακοινωση τους εβλεπαν απο νωρις οτι ηταν καταφανως συλημενο.

Οταν βεβαια βρηκε τον ταφικο θαλαμο οχι απλως συλημενο αλλα κυριολεκτικα "σκουπισμενο" αναγκαστηκε να παραδεχτει για να μην χασει καθε ιχνος επιστημονικης αξιοπιστιας οτι οντως εχει συληθει (κατι που αρνειται ακομη να αποδεχθει ο Εμπεδοτιμος αλλα αυτος κατα δηλωση του ειναι ασχετος απο αρχαιολογια οποτε συγχωρειται.

Η συμπαθεστατη κ. Περιστερη εκανε μια τεραστια ανακαλυψη που δυστυχως ομως την ξεπερναει.

Dem είπε...

Στην δε παρουσιαση που εκανε
ηταν απλως τραγικη!

Οταν πχ η διευθυντρια του Αρχαιολογικου Μουσειου Θεσσαλονικης, κ. Τζενη Βελενη, την ρωτησε αν εκτος απο μελαμβαφη βρηκε και ερυθρομορφη κεραμικη η κ. Περιστερη απλως δεν ηξερε να απαντησει!

Ας της δωσουμε ομως χρονο να μελετησει και να δημοσιευσει αυτα που βρηκε γιατι πραγματικα εκανε μια ανασκαφη κατω απο πρωτογνωρες συνθηκες κι εχει ετσι ενα δικαιολογητικο.

Unknown είπε...

ΠΕΡΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΩΝ
Αγαπητοι φιλοι,
Θα ηθελα με αφορμη την μοχλευση των εκαστοτε πληροφοριων που μεταφερθηκαν στο μπλοκ απο μερους μου κατα καιρους, να τονισω καποια στοιχεια:
Οτι μετεφερα λοιπον ηταν σαφες,σταθερο και δεν διαψευστηκε απο πουθενα.
Ξεκινησαμε στις 28/10 με την διαψευση της ανακοινωσης υππο περι αδιεξοδου στην ανασκαφη δια στοματος, ζωντανα μαλιστα ,Περιστερη και την διαψευση των λογων Τιβεριου.
Συνεχισα με τα επιστυλια(8 μετρα) που αναγκασαν την ηγεσια του υππο να αυτοδιαψευθει.Μιλησα για ατελειωτα ευρηματα(αποδειξη η μελανομορφη κεραμικη) ,νομισματα και διευκρινηση προελευσης αυτων,περαιτερω θαλαμους(θετικο το πορισμα της μετεπειτα(;) διασκοπισης), ανακατασκευασμενου θ3 και μεταφορας των στοιχειων του ,πολυ πριν τις δηλωσειςΛεφατζη και Περιστερη.
Επισης ,τονισα την παρουσια επιγραφων αμεσα σχετικων με τον Μεγα,τον ρολο των Αγγλων στην υποθεση μας,τα ορυγματα του Α παγκ.πολεμου, την αποπειρα αρπαγης του λεοντα,τους βομβαρδισμους του τυμβου(μηχανικος Εγγλεζος μετεπειτα),τον υποπτο ρολο Ρωσων(ναυαρχος Σπυριδωφ) Γαλλων(λουβρο) γερμανων και εγγλεζων στην υφαρπαγη μεσω ελληνων παραγοντων ατελειωτων ευρηματων.
Αποκαλυψα την διαμαχη και την ρηξη των παραγοντων της ανασκαφης σε διαφορα ζητηματα ενημερωσης της κοινης γνωμης και τη συγκαλυψη ευρηματων.
Εντοπισα την απουσια σημασιας στα ευρηματα της Κερκινης,και την εισσονος σημασιας ανακαλυψη του σκελετου σε πληρη αντιθεση,θυμιζω ,με το κλιμα των ημερων.
Κυριως ομως στυλιτευσα εντονα την αρχαιοκαπηλικη συνεχιζομενη δραστηριοτητα κατι που εντοπισαν εν συνεχεια Περιστερη και Λεφατζης σε συναρτιση και την καταδικη του, γνωστου στην περιοχη ,,ποντικου του υππο.(εμμεση συσχετιση με το στεφανι).Αποροια ολων αυτων η αθροα επιστροφη ευρηματων απο κατοικους της περιοχης(δηλωσεια Λεφατζη)...
Ανεδειξα την ιστορια του χρυσου στεφανου του getty ,και το παρασκηνιο του διορισμου Περιστερη στην περιοχη μεσω αυτου, απο την τοτε πολιτικη ηγεσια.Καθολου τυχαια δεν ειναι η επαναπροβολη μετα απο 6 χρονια του ντοκυμαντερ της Ερτ γι αυτο.
Η δευτερη εισοδος θα αποκαλυφθει εν καιρο(διαθετω επωνυμη ,επισημη δηλωση επ αυτου).
Τιποτε απο τα παραπανω δεν δυναται να διαψευσθει ,σας διαβεβαιω.Απλα με υπομονη θα περιμενουμε την σταδιακη επαληθευση των ανωτερω με αισιο τελικο αποτελεσμσ για το οποιο εκφραζω την βεβαιοτητα μου
Με απεκαλεσαν μυθομανη,μισοτρελο,παραπληροφορητη,διαστρεβλωσαν το υφος και την ερμηνεια των αναρτησεων μου αλλοτε σκοπιμως κι αλλοτε αλλαζονικως.
Γνωριζω πολλα περισσοτερα, τα οποια αν χρειαστει θα τονισω οπως π.χ. ο ρολος Ωναση και Λατση στο ολο θεμα μας καθως και ο φακελος του μνημειου στο υππο και τα στοιχεια μεσα σαυτον απο το 2002.
Δεν ξεχνω βεβαια την παροτρυνση παμπολων φιλων του μπλοκ,την βοηθεια και την χορηγηση σημαντικων πληροφοριων απο μερικους εξ αυτων την οποια ομολογω οτι χρειαστηκα οταν τα πρακτορικα προκατασκευασμενα κειμενα προσπαθουσαν να με απαξιωσουν...
Δεν ξεχνω τελος την ανεκτικοτητα του Εμπεδοτιμου, ο οποιος ,εβαλε με την ανοχη του πλατη στον δυσκολο αυτον αγωνα που κατεβαλλα και τον ευχαριστω ιδιαιτερως γιαυτο.Ομολογω οτι η ευθυνη μου απεναντι του με εκανε πολυ μαχητικο, προσεκτικο και καχυποπτο.
Ωστοσο διαβλεποντας την πολιτικη δυσκολια στην οποια εισηλθε ο τοπος θα κρατησω τα οπλα σε σιγη ετσι ωστε να μην δωσουμε σε κανεναν την ευκαιρια για εκμεταλευση της προσπαθειας μας,μεχρι να μαθουμε με ποιον τελικα θα λογαριαστουμε....
Σε λιγες ημερες θα αναρτησω ενα σημαντικο κειμενο συσχετισης των μαιναδων σε κινηση,της εκστατικης στασης τους,και την διασυνδεση των με την Βιβλια Χωρα, τις σφιγγες και το ΜΑΝΤΕΙΟ-ΤΥΜΒΟ της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ απο που επαιρνε χρησμους ο ΜΕΓΑΣ σε μια αναρτηση που σας διαβεβαιω οτι θα κλαπει πολλαπλως!!!!
Καλημερα σε ολους....

Unknown είπε...

ΥΓ:
Μην ξεχασουμε τον ρολο τωνΑλεξανδρου Ιολα(και τι ψευδωνυμο ε;;;),και Ρομπερτ Χεχτ στην ιστορια μας.Επειδη πεθαναν δεν σημαινει οτι δεν επιτελεσαν υβρη κατα του εθνους!!!!
Κι αβ ο Χεχτ ηταν ως εγγλεζος γνωστος βρωμιαρης,
Ο Ιολας με την Αλεξανδρινη καταγωγη του ,βεβηλωσε και υβρησε πολλαπλως την Ελλαδα!!!!

Unknown είπε...

@dem,
Καπου καπου πρεπει να κανεις και τον χαζο για να επιβιωσεις....

Unknown είπε...

@2 dem,
Εγω παντως δεν εχω καμια αμφιβολια οτι θα εχουμε την ανακαλυψη του αιωνα τουλαχιστον επι ελληνικου εδαφους
Το μεγεθος του μνημειου και το μυστηριο γυρω απαυτο ,αυτο μαρτυρουν....

Unknown είπε...

@ Kairis
Ως ένα σημείο καταλαβαίνω την <> σου να κάνεις ανακεφαλαίωση. Αλλά πίστεψέ με ... δεν χρειάζεται. Ο Εμπεδότιμος, εσύ, ο Vargas, τα κορίτσια (είναι και πολλά), είστε ο λόγος που το Bloog μεγάλωσε έτσι απότομα. Και δεν είναι απλά η πληροφορία που μεταφέρατε, ή οι ειδήσεις. Ειδήσεις και πληροφόρηση μπορεί να πάρει κάποιος που ενδιαφέρετε από παντού, εάν ψάξει. Ο τρόπος που έγιναν όλα, η ελπίδα, ο καημός στα γραφόμενά σας, η αγάπη για το αντικείμενο, αποτυπώνονται στον γραπτό λόγο. Και όλοι αυτοί που έχουν το ίδιο κύτταρο με σας, την ίδια γλυκιά αρρώστια, το καταλαβαίνουν, το νιώθουν.
Δεν έχει σημασία τι βρήκαν, ή τι θα βρουν στην Αμφίπολη. Τα επακόλουθα έχουν σημασία και μάλιστα μεγάλη. Για να χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρικούς όρους:
Εάν μια ομάδα αποκτήσει έναν τίτλο, αυτό που τελικά έχει την μεγαλύτερη αξία είναι οι καινούργιοι οπαδοί-φίλαθλοι που θα αποκτήσει. Το νέο αίμα. Η αγάπη και το ενδιαφέρον του Έλληνα για το παρελθόν του, βγαίνει ξανά στην επιφάνεια και έρχεται να μας θυμίσει ότι το <> δεν είναι τυχαίο.
Για όλα αυτό το ταξίδι λοιπόν δεν μπορώ παρά να ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤἨΣΩ.

Unknown είπε...

Ξέχασα ότι μέσα στα << δεν φαίνονται τα γράμματα.

1ο ανάγκη
2ο Από τα κόκαλα βγαλμένη

Αρέθουσα είπε...

@ Κωνσταντίνος Καίρης

Σαν άλλος Λεωνίδας φυλάτε Θερμοπύλες για εμάς.Το πάθος και η αγάπη για τον τόπο σας/μας είναι φανερό .Κάθε σας σχόλιο είναι και μια ανάταση ψυχής.Συνεχίστε τον δύσκολο δρόμο που εσείς έχετε διαλέξει και χαράξει, καλή δύναμη!

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...

Ας ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας..
Την παρασκευή το βράδυ 11:10μμ ανέβασα,μετά από αρκετό ψάξιμο, την πρώτη σύμβαση,με την οποία ξεκίνησε η ανασκαφή το 2010, στην οποία καταγράφονται τα ονόματα της Ρωξάνης και Αλέξανδρου Δ και ακολούθησε και συζήτηση επ' αυτού. Από το Σάββατο κάποια σάιτ, όλως τυχαία το ανακάλυψαν και αυτοί.., zougla, amgipolisnews κλπ
Επειδή εδώ κάνουμε την πλάκα μας και αμοισθί, είμαστε αρκετά τυχεροί γιατί αρκετά από αυτά που άλλοι τα διαβάζουν με καθυστέρηση εμείς τα βλέπουμε εδώ νωρίτερα χάριν της τρέλας που μας δέρνει.
Σίγουρα άτυχοι είναι οι εργοδότες αυτών χαχα
Επειδή το διαβάζετε και εσεις, μία παράκληση επειδή υπάρχουν αδημοσίευτες υπουργικές αποφάσεις θα μπορούσατε να τα βρείτε για εμάς και να δικαιολογήσετε το μισθό σας και εμείς να μάθουμε τι περιλαμβάνουν;

amfipolis1 είπε...


Η Kostas Georgiadis είπε...

@ Kairis
Ως ένα σημείο καταλαβαίνω την <> σου να κάνεις ανακεφαλαίωση. Αλλά πίστεψέ με ... δεν χρειάζεται. Ο Εμπεδότιμος, εσύ, ο Vargas, τα κορίτσια (είναι και πολλά), είστε ο λόγος που το Bloog μεγάλωσε έτσι απότομα. Και δεν είναι απλά η πληροφορία που μεταφέρατε, ή οι ειδήσεις. Ειδήσεις και πληροφόρηση μπορεί να πάρει κάποιος που ενδιαφέρετε από παντού, εάν ψάξει. Ο τρόπος που έγιναν όλα, η ελπίδα, ο καημός στα γραφόμενά σας, η αγάπη για το αντικείμενο, αποτυπώνονται στον γραπτό λόγο. Και όλοι αυτοί που έχουν το ίδιο κύτταρο με σας, την ίδια γλυκιά αρρώστια, το καταλαβαίνουν, το νιώθουν.
Δεν έχει σημασία τι βρήκαν, ή τι θα βρουν στην Αμφίπολη. Τα επακόλουθα έχουν σημασία και μάλιστα μεγάλη. Για να χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρικούς όρους:
Εάν μια ομάδα αποκτήσει έναν τίτλο, αυτό που τελικά έχει την μεγαλύτερη αξία είναι οι καινούργιοι οπαδοί-φίλαθλοι που θα αποκτήσει. Το νέο αίμα. Η αγάπη και το ενδιαφέρον του Έλληνα για το παρελθόν του, βγαίνει ξανά στην επιφάνεια και έρχεται να μας θυμίσει ότι το <> δεν είναι τυχαίο.
Για όλα αυτό το ταξίδι λοιπόν δεν μπορώ παρά να ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤἨΣΩ.

ΕΠΕΙΔΗ οι εξελίξεις τρέχουν, όπως λένε και οι φίλοι δημοσιογράφοι, που ουκ ολίγες φορές έχουν δανειστεί κείμενά σας και ιδέες σας, εγώ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε όσους είναι από την ευρύτερη περιοχή Σερρών, Καβάλας, Δράμας κτλ..

ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΜΙΑ πρώτη συνάντηση που θα οργανώσουμε στις Σέρρες ή στην Αμφίπολη, με αποκλειστικό θέμα την ανασκαφή Καστά.
Στο ιμειλ amfipolis1@gmail τελεια κομ δηλώστε ποιοί μπορείτε, ώστε να υπάρξει βολική ώρα και ημέρα για όλους.
Ευχαριστώ ήδη αυτούς που ανταποκρίθηκαν.
Κατερίνα

vagkalf07 είπε...

@ Κωνσταντινε...

συνεχισε!!!το DNA σου το εχουμε αναγκη!

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Γιάννη έτσι κι εγώ είχα ανεβάσει εδώ ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία από το 1975 και σε μία ώρα το είδα άρθρο στην ζούγκλα χωρίς να παραπέμπουν στο μπλογκ.
Από τότε μαζεύτηκα και αποφεύγω να κοινοποιώ την όποια έρευνα κάνω...

art ant είπε...

@ Kostas Georgiadis

Πόσο δίκιο, αλήθεια, έχεις!
Αυτός ο ...καημός, το ίδιο κύτταρο & η ίδια ...γλυκιά αρρώστια, είναι η Μαγιά, που ένωσε τις Ελληνικές Ψυχές, όπου γής, σε τούτη την Συμφωνία & Αρμονία, ώστε να λαχταράνε από παντού να κρυφακούν & να ξεκλέβουν κάτι απ` το δικό μας ``τραγούδι``.

@ amfipolis1

Κατερίνα, όταν, με το καλό, καταλήξετε σε ημερομηνία & ώρα συνάντησης, πληροφόρησέ μας, ώστε να βρεθούμε ΝΟΕΡΑ κοντά σας & όσοι μένουμε μακριά.
Με χαρά θα περιμένουμε & μια, μικρή έστω, ανακοίνωση κάποιων συμπερασμάτων & ιδεών, που θα προκύψουν από την συνάντηση αυτή.
Όλα αυτά, βέβαια, χάριν εκείνου του ...καημού & της γλυκιάς αρρώστιας, που μας κατατρώει, αλλά & μας πυρώνει τόσο ονειρικά & δημιουργικά.

Επιτρέψτε μου & μία αφιέρωση προς όλους, που νομίζω, πως εκφράζει κατά κάποιον τρόπο αυτόν τον καημό

https://www.youtube.com/watch?v=AM2pyQoRDIs

ΖΗΝΩΝ είπε...

Υπήρχε ένα παλιό ανέκδοτο που λέγαμε οι φοιτητές της Φυσικομαθηματικής για τους Πολιτικούς Μηχανικούς, στα μέσα της δεκαετίας του ΄70:
"Στη Αθήνα είχε προγραμματισθεί μια πολυαναμενόμενη συναυλία κλασσικής μουσικής με διεθνείς σολίστες, για την οποία είχαν κοπεί πολλά εισιτήρια. Δυστυχώς η ώρα περνούσε και ο μαέστρος αργούσε να εμφανισθεί. Ο κόσμος άρχισε σιγά-σιγά να δυσανασχετεί και να οξύνονται τα πνεύματα...
Απελπισμένος τότε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης ανεβαίνει στο πόντιουμ και αρχίζει να λέει στο ακροατήριο:
- Αγαπητοί μου φίλοι, δυστυχώς λόγω έκτακτου περιστατικού ο μαέστρος μας θα καθυστερήσει. Ζητάω λοιπόν την κατανόηση σας και παράλληλα κάνω έκκληση, αν υπάρχει στο ακροατήριο κάποιος Πολιτικός Μηχανικός, να έλθει να τον αντικαταστήσει προσωρινά! "

...Θέλοντας έτσι να καυτηριάσουμε την πολυπραγμοσύνη των ΠΜ του ΕΜΠ!
Έτσι και τώρα στο παρόν Ιστολόγιο, υπάρχει κάποιος επίμονος και κακοκέφαλος ΠΜ με το ψευδώνυμο "Κρατύλος" που συνεχώς παρεμβαίνει προσπαθώντας να αυτοεπιδειχθεί και να μας αποδείξει πως το ομόηχο "Κρετίνος" του πάει καλύτερα!
Ευτυχώς ο Εμπεδότιμος "καθαρίζει" εγκαίρως την κόπρο του Αυγείου, όμως εις βάρος της ηρεμίας και της ξεκούρασής του. Όσοι βέβαια όπως κι εγώ έχουμε αυτόματη παραλαβή E-MAIL με κάθε νέο σχόλιο, τον τρώμε στη μάπα!
Επειδή υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα Forum και ένα Blog, η σημαντικότερη των οποίων είναι πως το Forum είναι ένα "πολυσυλλεκτικό" ετερόκλητο συνονθύλευμα σχολιαστών επί παντός επιστητού που σχεδόν πάντα κυριαρχείται από troll, ενώ το Blog είναι η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ έκφραση και διατύπωση των σκέψεων ΕΝΟΣ και μόνον ατόμου, θα πρέπει οι "κακομαθημένοι" φορουμίτες, όπως ο παραπάνω να τα μαζεύουν και να πάνε να παίξουν στη δική τους παραλία.
Κάνω δε έκκληση στον Εμπεδότιμο να αλλάξει λίγο τον τρόπο δημοσίευσης σχολίων από τρίτους, επιτρέποντάς τα μόνο σε όσους είναι πιστοποιημένοι χρήστες. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί πιο εύκολα να "δίνει πόρτα" στα κακοπροαίρετα "Σκοτεινά" τρολλ όπως ο λεγάμενος, που το παίζει και οπαδός του Ηράκλειτου ο αθεόφοβος!

giannis_ είπε...

@Βασιλικη Σιαπκα
Κακώς δεν τα ανεβάζεις, ας τα ανεβάζουν και αυτοί, δεύτεροι, αυτό που θέλουμε στην τελική είναι να μη θάψουν την ανασκαφή.
Άλλωστε δεν έχαιραν ποτέ της εκτίμησής μας οι κοπρίτες δήθεν δημοσιογράφοι.

vagkalf07 είπε...

@ προς αντιγονη και προς ολους...

λιγο υπομονη για την μελετη που ειχα υποσχεθει για σημερα και αφορα την φωτογραφια του σκελετου.

Δωδωναίος είπε...

@vagkalf07
Για τα ωραία πράγματα, υπάρχει υπομονή!


**
@Poly
Αναρωτιέμαι που να έχεις φτάσει?

Antigoni είπε...

@vagkalf07

Μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει άγχος. Το καλό πράμα αργεί!!
Εξάλλου, με όσες πληροφορίες έχετε ήδη καταθέσει, θα έπρεπε να λέγεστε vagkalf007 (κάνουμε και λίγο κρύο χιουμοράκι.. )

Kratylos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...


Καλησπέρα σε όλους!

@ Δωδωναίος

Η πρόοδος των ημερών, είναι μόνο η αύξηση των κιλών που δείχνει η ζυγαριά μου από την πρόωρη κατανάλωση Χριστουγεννιάτικων λιχουδιών!!! Χαχαχα!!!

Σε ότι αφορά τον τύμβο, σας διαβάζω όλους ανελλιπώς, και περιμένω υπομονετικά για νέα στοιχεία...
Επίσης μου έχουν γεννηθεί και κάποιες απορίες, μία εκ των οποίων θα ήθελα να μοιραστώ επί της ευκαιρίας μαζί σας.
Υπάρχουν οι πληροφορίες για δεύτερη είσοδο από τον vagkalfo7, και έχω την αίσθηση ότι όλοι υποθέτουμε ότι αυτή βρίσκετε εκεί που είναι το φυλάκιο. Εμένα πάντως με προβληματίζει το σημείο που βρίσκετε το Η6, που φαίνεται και στις 3 διασκοπίσεις Πολυμενάκου.
https://drive.google.com/folderview?id=0B2PRfBcFKTU2c1lIMFAwT2NTQXM&usp=sharing
Είναι σχεδόν πάνω στον περίβολο, φαίνεται να είναι σε λίγο χαμηλότερο ύψος από τους θαλάμους που έχουν ανασκαφεί, αλλά να έχει μεγαλύτερο βάθος, και μου κινεί την περιέργεια, ότι το σημείο αυτό του περιβόλου, δεν έχει έρθει στο φως από τους ανασκαφείς ολόκληρο, παρά μόνο το πάνω μέρος του. Συνειρμικά μου έρχεται στο μυαλό η σκέψη, ότι θα μπορούσε πολύ πιθανόν εκεί να βρίσκετε μια είσοδος, αλλά με την μορφή 'πόρτας' πάνω στον περίβολο....

@ vagkalfo7
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!! Όποτε και αν έρθουν αυτές!! Εδώ είμαστε και υπομονή έχουμε!!
Με την ευκαιρία, μήπως έχουμε κανένα νέο για τη δεύτερη είσοδο?

schumi44 είπε...

http://www.hellasforce.com/blog/e-retvelatze-o-m-alexandros-ine-stin-vavilona-ochi-stin-amfipoli/

amfipolis1 είπε...

Φίλοι μου,
πολύ χάρηκα απόψε, όταν μπηκα στο ιμειλ και ειδα το ενδιαφέρον που υπάρχει για μία συνάντησή, με θέμα την ανασκαφή της Αμφίπολης.
Επειδή ανάμεσα σε αυτούς που έδειξαν ενδιαφέρον υπάρχουν και κάποιοι από άλλες περιοχές, πλην Καβάλας, Δράμας και Σερρών, σύντομα θα ανακοινώσουμε λεπτομέρειες για τη συνάντηση αυτή, σε ημερομηνία κατά το δυνατόν βολικότερη για όλους.

Φυσικά, το amfipolis1@gmail. τελεία κομ εξακολουθεί να δέχεται "δηλώσεις συμμετοχής".

Με εκτίμηση (και χαρά)
Κατερίνα

art ant είπε...

Και μέχρι να έχουμε τα όποια νέα επί του κεντρικού θέματος, μπορούμε να ψάχνουμε διάφορα άλλα, με κάποια μικρότερη ή μεγαλύτερη σχέση...


Στις κοιλάδες του ορεινού Πακιστάν, εκεί, που έφτασε ο Μ. Αλέξανδρος.
Προσφορές στην θεά Jestak (Εστία) των ``άπιστων`` Kalash...

https://www.youtube.com/watch?v=BMEk_hdPCqg


Σειρήνες
...Ήδη από την αρχαιότητα οι μυθογράφοι προσπάθησαν να εξηγήσουν τη διττή φύση των Σειρήνων. Σύμφωνα με τον Οβίδιο ήταν κοπέλες, συνοδοί της Περσεφόνης. Όταν την απήγαγε ο Άδης, ζήτησαν από τους θεούς να τις δώσουν φτερά, για να αναζητήσουν την κόρη σε στεριά και θάλασσα. Κατά άλλους, η μερική μεταμόρφωσή τους οφείλεται στην οργή της Δήμητρας, γιατί δεν βοήθησαν την κόρη της τη στιγμή της αρπαγής...

http://www.greek-language.gr/Resources/ancient_greek/mythology/lexicon/metamorfoseis/page_235.html

Unknown είπε...

vagalf07,

Σήμερα Τρίτη;

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ ολους

Μηπως γνωριζει κανεις τις διαστασεις του τριτου θαλαμου Θ3;

Θα εκτιμουσα μια υπευθυνη απαντηση γιατι εχω μπερδευτεί.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Προς όλους,

Από σήμερα τα σχόλια προεγκρίνονται και συνεπώς θα εμφανίζονται στο blog με λίγη καθυστέρηση.

Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία από τους τακτικούς χρήστες του ιστολογίου αλλά κρίθηκε απαραίτητο λόγω των γνωστών trols που συχνάζουν στο ιστολόγιο, οι οποίοι είναι σαφές ότι έχουν σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, κάποιοι σίγουρα λόγω γεροντικής αποβλάκωσης.

Τους συνιστώ να κοιταχτούν σε κάποιον ειδικό, η συμβουλή αυτή είναι δωρεάν.

schumi44 είπε...

ΣΩΣΤΟΣ ο Εμπεδοτιμος

onar είπε...

NEA ANAKΟΙΝΩΣΗ

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59552

onar είπε...

για ποια θόλο μιλάνε?

onar είπε...

ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

1. Δεν έκαναν ηλεκτρική διασκόπηση σε όλη την περίμετρο του λόφου, παρά μόνο βόρεια του ανασκαφέντος τμήματος.

2. Φαίνεται ότι έχουμε 4 σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος βόρεια από το ήδη ανασκαμμένο τμήμα

3. Συμφωνείτε?
http://postimg.org/image/9sp5vcvrx/

art ant είπε...

@ onar

Θόλο εννοούν όλο το θολωτό οικοδόμημα /μνημείο, που έχει ανασκαφεί έως τώρα.

Μιλάνε για κάποια μικρή συνέχεια προς τα βόρεια αυτού.
Εικόνες, βέβαια, δεν βλέπουμε.
Υποθέτω, πως ίσως μας τις δείξουν, όταν ολοκληρωθεί η μελέτη του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ. Μπορεί & όχι.
Πάντως, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν, ως οδηγοί για την περαιτέρω ανασκαφική εργασία, που ήδη αναφέρει η ανακοίνωση...
``...Κάποια άλλα σημεία, τα οποία έχουν εντοπιστεί χρήζουν ανασκαφικής διερεύνησης...``

ATs είπε...

Aυτά είναι τα αποτελέσματα της «αξονικής» στον λόφο της Αμφίπολης
-Τι αποκαλύπτουν.


http://www.iefimerida.gr/news/183859/ayta-einai-ta-apotelesmata-tis-axonikis-ston-lofo-tis-amfipolis-ti-apokalyptoyn-eikona

vagkalf07 είπε...

@ επαληθευτηκαμε κυριοι ..4 υποψηφιοι οικοδομικοι χωροι !!!

Planet είπε...

Τα σημεια δεν ειναι 4, πλεον αλλα το πολύ δυο. Τα αποτελεσματα της διασκοπησης ειναι πριν την αφαιρεση των χωματων και μετα απο αυτη λενε πως κάποιες (ή ολες) ανωμαλιες οφειλονται σε "φακο άμμου".

Περι άλλης εισοδου που περιμεναμε να ακουσουμε, δυστυχως τίποτα.

kostas είπε...

Καλημέρα,
δυστυχώς η όλη ανακοίνωση συντάχθηκε για να θολώσει και πάλι τα νερά. Λέει την μισή αλήθεια, δίνοντας βάση μόνο στην περιπτωσιολογία μίας λανθασμένης αρχικής εκτίμησης, ενώ μιλάει στο τέλος για "κάποια" άλλα σημεία που χρήζουν ανασκαφικής διερεύνησης...ούτε σε πιο ακριβώς σημείο ούτε τον λόγο, ούτε την αντίστοιχη κάτοψη με την απεικόνιση χρωματικής κατανομής ηλεκτρικής αντίστασης στα σημεία αυτά. Παράλληλα υποβαθμίζει τις ενδείξεις στο επάνω βόρειο τμήμα του διαγράμματος(κόκκινες νησίδες) ως μη ενδιαφέρουσες. Λέει δηλαδή η ανακοίνωση με απλά λόγια, ότι αρχικά υπήρξαν τέσσερα σημεία ενδιαφέροντος, ακριβώς σε συνέχεια των θαλάμων (τα P1,P2,P3 και P4) που κίνησαν υποψίες, όμως με ανασκαφική έρευνα στο εσωτερικό χώρο που αυτά περικλείουν βρέθηκε απλώς φυσική άμμος (φακός άμμου) και όχι ανθρώπινη επέμβαση. Από όλη την τεχνική έκθεση, την λανθασμένη αυτή εκτίμηση διάλεξε να παρουσιάσει διεξοδικά το υπουργείο. Και πολυλογία εδαφηχανικού ενδιαφέροντος. Για τα άλλα κουβέντα. Ας ελπίσουμε ότι το κάνουν για λόγους ασφάλειας της ανασκαφής. Διαχειριστικά τα έχουν κάνει θάλασσα από την πλήρη ενημέρωση στην τεχνητή κάλυψη...

Unknown είπε...


Καλημέρα σε όλους!!!

Πρώτη προσπάθεια τοποθέτησης νέας διασκόπισης πάνω στις διασκοπίσεις Πολυμενάκου (και στα 3 ύψη). Είναι δοκιμαστικό, όπως το καταλαβαίνω εγώ, πρέπει να το συζητήσουμε και θα βγάλουμε την άκρη που ακριβώς κεντράρουν τα δύο αυτά δεδομένα.

https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2S2tqMFRod3hMcnc/view?usp=sharing

Έχω φέρει τη νέα διασκόπιση, στα ίδια 'μέτρα' με αυτή του Πολυμενάκου, και τα έφτιαξα και ξεχωριστά, έτσι ώστε όποιος θέλει μπορεί με crop να πάρει τις εικόνες και να τις 'κεντράρει όπως νομίζει εκείνος για να βγάλουμε την άκρη.

https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2RG4zYUhvNjRHLWc/view?usp=sharing

@ onar

Κάπως έτσι είναι, έχει μόνο διαφορά στα 'μέτρα' της μίας διασκόπισης και της άλλης. Θέλει λίγο resize η καινούρια από το δικό σου σχέδιο. Ο καμβάς Πολυμενάκου είναι 25 μέτρα κάθε τετράγωνο, η καινούρια είναι 10 μέτρα η κάθε γραμμή. Αν σε βολεύει πάρε το με crop από το δεύτερο σχέδιο, που το έχω κάνει resize.

kostas είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
onar είπε...

@ Poly Katri

Αν και ενθουσιάστηκα στην αρχή, νομίζω δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε και να χάνουμε τον χρόνο μας, γιατί διαβάζοντας καλύτερα την ανακοίνωση διαπίστωσα ότι το τομογράφημα δεν αφορά σε κατασκευές αλλά σε εδαφικές ανωμαλίες...

Επομένως ...
Καλά Χριστούγεννα!

Unknown είπε...


@ onar

Έχεις δίκαιο..., αλλά ακόμα και έτσι, κάτι μας δείχνει... πιθανόν κάτι να μπορούμε να καταλάβουμε παραπάνω.... εύχομαι δηλαδή...
Για παράδειγμα, εμένα μου κάνει εντύπωση, το πάνω δεξιά μέρος της καινούρια τομογραφίας που συμφωνεί με τα ίχνη Πολυμενάκου κοντά στο Η2.
Κατά τα άλλα, θα συμφωνήσω ότι μάλλον η ανακοίνωση είναι έτσι φτιαγμένη ώστε επί της ουσίας να μην λεει τίποτα ουσιαστικό.... Κρίμα...

vagkalf07 είπε...

@ Planet...

ειχα ακουσει και γω για δυο υποψηφιους χωρους στην τελικη επεξεργασια,ξερεις οτι οριστικοποιηθηκε αυτο?...επισης αν ξερεις αν αυτο που μας δειχνουν ειναι πριν ενα μηνα ??

art ant είπε...

@ onar &
@ Poly Katri

Εκείνο, που παρατηρώ, είναι ότι το σκαρίφημα της κάτοψης της θόλου (του μνημείου) δείχνει ασύμμετρο & ότι οι χώροι του δεν είναι διατεταγμένοι ακριβώς σε μια ευθεία. Υπάρχουν ``παραγωνιάσματα``.
Αυτό το είχαμε συνειδητοποιήσει, ως τώρα;
Το είχαν ξαναδείξει έτσι, ποτέ πριν;
Μήπως, άραγε & το βελάκι γι` αυτό έδειχνε κάποιες διαφορές;
Το θέμα είναι, ότι ακόμη δεν μπορούμε να έχουμε την ακριβή εικόνα, ούτε για το ήδη ευρεθέν τμήμα.
Ο onar έχει δίκιο.
Η πορεία μας γίνεται με ...τυφλό σύστημα.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ σε όλους & όπως έλεγε ο Χάρρυ Κλύνν & ...για το Πάσχα, Αυγοπατάτες, καλή του ώρα.

Antigoni είπε...

@ kostas, Poly, Onar

Καλησπέρα! Πάλι το χρησμό της Πυθίας μας έδωσαν. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω για να βγάλω άκρη. Έχει καταλάβει κανείς σας τι δείχνουν τα σχήματα με τις γκρι διακεκομμένες; Το μυαλό μου κάνει περίεργα σενάρια...

giannis_ είπε...

Τα συγχαρητήρια μας στην υπεύθυνη επικοινωνίας του ΥΠΠΟ, για ακόμη μία φορά μας άφησε με ανοικτό το στόμα με μια ανακοίνωση μνημείο...., η οποία μας κάνει σοφότερους

Unknown είπε...


Δύο διαπιστώσεις

1)Στο σημείο επαφής των θαλάμων με το λόφο, τα 'χρώματα' της τομογραφίας απουσιάζουν. Α) Εκεί οι θάλαμοι είναι ανασκαμμένοι και άρα το κενό δεν αποτυπώνεται στην τομογραφία, Β) Έχουν αφαιρεθεί (γιατί?) και δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση απεικόνισης δομών και άλλων στοιχείων.

2)Το μαύρο περίγραμμα κάτω στο κέντρο (εκεί που πρέπει να είναι οι θάλαμοι, τι δείχνει? Α) τους θαλάμους, άρα ο Θ3 είναι μικρότερος σε πλάτος από τους άλλους (και γι αυτό έκκεντρη η θύρα?), και έχει περίεργο σχήμα στη βόρια ανατολική πλευρά, και το επόμενο τι είναι? Θ4? το πλαστικό από πάνω στα χώματα? Β) ???


@ Antigoni
Help...!!!

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ poly katri, antigoni, art ant κλπ

Σας παραπεμπω στο πιο πανω ερωτημα μου

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Θ3;;

(που μουρθε παλι αυτο το ερωτημα...)

Unknown είπε...

Πιστεύω ότι θα αργήσουν τα αποτελέσματα, τόσο ώστε να βγουν 2-3 papers από τους συμμετέχοντες Καθηγητές, έτσι ώστε να κατοχυρώσουν την έρευνα.
Πρέπει λοιπόν να έχουμε τον νου μας και στα επιστημονικά περιοδικά (τομέα γεωλογίας, φυσικής κλπ) μήπως βρούμε κανένα υποψήφιο σχετικό paper.

Valia K είπε...

Επειδή κοντέυω να το ''κάψω'' , αυτό που δείχνει ότι είναι οι θάλαμοι κλίνει προς το κέντρο ή βλέπω κάτι λάθος;; Δεν είχαν πει ότι είναι παράλληλοι με το κέντρο;;
Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για τη τεράστια προσπάθεια που κάνετε!

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ Εμπεδοτιμος

Το νεο συστημα ειναι απλως...χαλια

Χανεται ολη η μαγεια της αμεσοτητας στη συζητηση.

Γυρνα το ,οπως πριν. Το τρολαρισμα ειναι μεσα στο παιχνιδι και οι Κρατυλομακηδες κι αυτοι μεσα στο παιχνιδι...

Τωρα στα νεοτερα
" εγω θα στηριχτω σ αυτα που αποκαλυπτουν οι ανασκαφεις.."

Εμπεδοτιμε , μη στηριζεσαι πολυ σ αυτα ,γιατι θα πεσεις. Εκτος κι αν εγινες σοφοτερος σημερα!
Εγω παντως θα στηριχτω σε κατι που ειπε ο Μιχαλακης στην συνεντευξη

"ολος ο τριτος θαλαμος ειναι ενα μυστηριο! "

Εμενα μου λες;....Μιχαλη μου!

vagkalf07 είπε...

@ PM

4,5 m πλατος
6 m μηκος

gtroza είπε...

@Ο/Η PM είπε...
ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Θ3;;

4,5X6,0m

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ vagha

Φιλε βαγκα ,κι εγω τοσο πιστευω οτι ειναι (το γιατι ειναι μεγαλη ιστορια, θα το εξηγησω μια αλλη φορα)

Ομως να...θα με πεις παλι περιεργο...
στο πρωτο σχεδιο Λεφαντζη 21-9-2014
ΘΑ ΟΡΚΙΖΟΜΟΥΝΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΣ , με διαστασεις 4,5 Χ4,5 και εκκεντρη θυρα!!
Και εγω ξερεις , το εμπιστευομαι πολυ το πρωτο σχεδιο Λεφαντζη (θα με πεις παλι περιεργο).
Αντιθετα το δευτερο σχεδιο ΛΕΦΑΝΤΖΗ με τον ταφο (που δειχνει την πορτα ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ) δεν το εμπιστευομαι και τοσο πολυ!! (αλλη μια ιδιοτροπια μου)

Κι ομως ,πιστευω οτι ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΧΕΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ !!!!
(ασχετα αν το δευτερο δεν μας λεει ΟΟΟΟΛΗ την αληθεια!)
Σε τρελανα ετσι;
Θα επανελθω.......

art ant είπε...

@ όλους

Νέα ανάρτηση ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ.

Μετακομίζουμε εκεί, ε;