Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ…..ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ





Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ θα γίνει η εκδήλωση «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά της Αμφίπολης: 2012-2014»  που ουσιαστικά είναι  η πολυαναμενόμενη παρουσίαση  των ευρημάτων και των συμπερασμάτων της ανασκαφικής ομάδας του Τύμβου Καστά.

Συγκεκριμένα το δελτίο τύπου του ΑΠΘ αναφέρει τα εξής :

 «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά Αμφίπολης, κατά το χρονικό διάστημα 2012 μέχρι και 2014, καθώς επίσης και η γεωφυσική και γεωλογική έρευνα στον τύμβο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής.
Πρόγραμμα
Χαιρετισμός του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα.
“Αποτελέσματα γεωφυσικών και γεωλογικών ερευνών στον Καστά”,
Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας.
“Ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολης: Ανασκαφική Έρευνα 2012-2014”,
Αρχαιολόγος, Ανασκαφέας Τύμβου Καστά Αμφίπολης,
Προϊστάμενη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη.
Τη συζήτηση συντονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.
 Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ και είναι ανοιχτή για το κοινό.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απ’ευθείας διαδικτυακά από τον παρακάτω σύνδεσμο : http://www.auth.gr/video/19293
Είναι αναμενόμενο όμως ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος ίσως να υπάρξει  τεχνικό πρόβλημα λόγω των πολυπληθών συνδέσεων με τον server του ΑΠΘ την ώρα εκείνη. Για αυτόν τον λόγο και επίσης για τον λόγο ότι πολύς κόσμος δεν θα έχει διαδικτυακή πρόσβαση για να παρακολουθήσει τις ανακοινώσεις,  είναι νομίζω φυσιολογικά αυτονόητο η ΕΡΤ3 να μεταδώσει σε ζωντανή μετάδοση την εκδήλωση, τροποποιώντας το πρόγραμμα της, εξασφαλίζοντας έτσι σίγουρα και τηλεθέαση άνευ προηγουμένου.
Για αυτό νομίζω ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και εμείς πιέζοντας την ΕΡΤ3 να μεταδώσει απ’ ευθείας την εκδήλωση. Κινητοποιούμε συνεπώς όλους όσους γνωρίζουμε και ενδιαφέρονται για το θέμα, να επικοινωνήσουν με την ΕΤ3 στα τηλέφωνα  : +30 2310 299702, +30 2310 299400, +30 2310 299738,  +30 2310 299700  και να ζητήσουν  να μεταδοθεί ζωντανά  η  ιστορική αυτή παρουσίαση.
Άλλωστε ζητάμε  το αυτονόητο.
Ας κάνουμε το χρέος μας…..


Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε την ανασκαφική ομάδα για τις συγκλονιστικές  στιγμές που μας παρείχε εδώ και πλέον από έναν χρόνο, ευχόμαστε Καλή επιτυχία στην παρουσίαση τους και ελπίζουμε να μας κάνουν να ζήσουμε και πάλι όμορφες στιγμές !

===========

Προσωπικά αναμένω τελικά η ΕΤ3 να καλύψει την παρουσίαση. Δεν ξεχνώ ότι από ντοκυμαντέρ της ΕΤ3 τον Νοέμβριο του 2013  πληροφορήθηκα την ύπαρξη του Τύμβου. Το βίντεο αυτό μου έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθώ με το θέμα, όντας τελείως άσχετος σε ιστορία και αρχαιολογία.

Δύο χρόνια πριν λοιπόν όλοι ανέμεναν με ανυπομονησία την ολοκλήρωση της ανασκαφής. Σε λίγες μέρες θα μας δοθούν κάποιες απαντήσεις........




6 σχόλια:

oryktosploutos είπε...

Αμφίπολη: «Το λιοντάρι ατενίζει την Αλεξάνδρεια»

Ο λέοντας της Αμφίπολης ξεκλειδώνει το μυστικό στο τύμβο Καστά ατενίζοντας την Αλεξάνδρεια.

Το ταφικό σύμπλεγμα της Αμφίπολης ίσως λειτουργεί ως καθρέφτης της πόλης που πολεοδόμησε ο Δεινοκράτης κατ εντολή του Μέγα Αλέξανδρου. Οι αποκαλύψεις αυτές του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή έγιναν το 2013 όταν ταύτισε το λιοντάρι με το τύμβο.

Από τότε έως σήμερα πρόεκυψαν νέα στοιχεία που πιστοποιούν για μια ακόμη φορά τη χρονολόγηση του μνημείου στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πχ αιώνα.

Παράλληλα αναδεικνύουν το κοινό σημείο που έχει ο Μακεδονικός Τάφος της Αμφίπολης με την Αλεξάνδρεια, το ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, τη Δήλο και τη νεκρική πυρά του Ηφαιστίωνα.

Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/politismos/story/629034/amfipoli-to-liontari-atenizei-tin-alexandreia

oryktosploutos είπε...

Εντυπωσιάζουν οι αποκαλύψεις της Κ. Περιστέρη: Μονόγραμμα Ηφαιστίωνα στον τάφο της Αμφίπολης

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής στην Αμφίπολη, κ. Μιχάλη Λεφαντζή, ο οποίος έκανε μία εκτός προγράμματος τοποθέτηση στην εκδήλωση του ΑΠΘ για τον Τύμβο Καστά, ήταν ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος που έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του μνημείου. Και την έδωσε στον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής του, τον Δεινοκράτη.

Όπως αποδεικνύεται, δε, από επιγραφές, οι οποίες βρίσκονταν, μάλιστα, σε κοινή θέα κοντά στον Λέοντα της Αμφίπολης επί 80-90 χρόνια, το ταφικό μνημείο ήταν αφιερωμένο στον αδελφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηφαιστίωνα.

http://www.thestival.gr/culture/item/197318-entyposiazoun-oi-apokalypseis-tis-k-peristeri-monogramma-ifaistiona-ston-tafo-tis-amfipolis-foto

oryktosploutos είπε...

Η μορφή του αφηρωισμένου νεκρού, με κόκκινο μανδύα κυριαρχεί στην ζωοφόρο του θριγκού.

Μια συγκλονιστική παράσταση αποκαλύπτει ο θριγκός (επιστύλια) που βρέθηκαν στον δεύτερο θάλαμο μαζί με το ψηφιδωτό. Στην παράσταση υπάρχουν σκηνές από την ζωή του νεκρού. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παράσταση στην οποία υπάρχουν εικόνες:

-Ο νεκρός σε διάφορες σκηνές, έφιππος, σε άρμα που μετέχει σε αρματοδρομία, κεφάλι λιονταριού μαζί με το τομάρι του δίπλα σε ένα κράνος, το οποίο το συναντάμε σε αρκετά σημεία. Επίσης υπάρχει ένας πύργος δύο κένταυροι που κρατούν ένα κόκκινο πανί επάνω από ένα ταύρο, δύο Νίκες σε μια λέμβο που μεταφέρουν ένα κόκκινο μανδύα. Ακόμη υπάρχει μορφή νεκροσυμποσίου ή συγκέντρωσης θεών όπου ο νεκρός είναι σε ανάκλιντρο.

http://www.xronometro.com/ifaistinonas-amfipolh/

Thanasis είπε...

Αγαπητέ Εμπεδότιμε καλησπέρα.Ενώ εμφανιστηκε η νέα σου ανάρτηση περί των ανακοινώσεων της ομάδας της Κας Περιστερη νωριτερα το απόγευμα,αυτη τη στιγμή συνεχιζει να εμφανιζεται η προηγούμενη σου ανάρτηση τής, απο 24 Σεπτεμβρίου ,ενημέρωσης για την συγκεκριμένη ομιλία.Υπαρχει κάποιο τεχνικό προβλημα;Οπως καταλαβαίνεις ανυπομονώ να διαβασω την γνώμη τη δική σου και των υπολοίπων συνταξιδιωτών για τα νεα ευρήματα.
Ευχαριστώ για το υπέροχο ταξίδι που βιώνουμε μεσα απο το blog σου.

Thanasis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
oryktosploutos είπε...

Περιστέρη: Το μνημείο της Αμφίπολης είναι για τον Ηφαιστίωνα

Ο κ. Λεφαντζής καταλήγοντας στην εισήγησή του επισήμανε ότι ο Αντίγονος ο Μονόφθαλμος και ο Δεινοκράτης είχαν «κοινό εφαλτήριο να συνεχίσουν το όραμα του Αλεξάνδρου, ο ένας το πολιτικό και ο άλλος το αρχιτεκτονικό». Παρατήρησε ότι ο Δεινοκράτης μετά τον θάνατο του Ηφαιστίωνα ανέλαβε πολυδάπανα έργα και με εντολή του έλληνα στρατηλάτη έστησε ηρώα στον ίδιο αρχιτεκτονικό τύπο στην Αλεξάνδρεια (σε δύο σημεία, στον Φάρο και στην Κανωπική οδό) και αλλού.
Ο κ. Λεφαντζής έκλεισε με ερώτημα μήπως η ταφή του έγινε στο ένα από αυτά τα δύο ηρώα στην Αλεξάνδρεια ή... αλλού;

http://www.iefimerida.gr/news/228698/peristeri-mnimeio-tis-amfipolis-einai-gia-ton-ifaistiona#ixzz3nFp6wYgw