Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - «ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΟΣ»



Στις 30/9/2015 η ανασκαφική ομάδα του Τύμβου Καστά δια της επικεφαλής της κας Κατερίνας Περιστέρη. έκανε την βαρυσήμαντη αποκάλυψη ότι το ταφικό μνημείο του Τύμβου Καστά είναι αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα.

Την θέση της αυτή την τεκμηρίωσε με την αποκάλυψη ότι ευρέθησαν τρεις επιγραφές που περιέχουν το λεγόμενο "μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα" δίπλα στην λέξη "ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ" , οι οποίες ευρέθησαν στην θέση που τώρα βρίσκεται ο Λέων της Αμφίπολης. Επίσης το εν λόγω μονόγραμμα ευρέθη και πάνω σε έναν εννεάφυλο ρόδακα που ευρέθη ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ.


Συνεπώς το μονόγραμμα αποτελεί το συνδέον στοιχείο των επιγραφών και του ταφικού μνημείου και συνεπώς προκύτπει ότι πέραν πάσης αμφισβήτησης, οι ευρεθείσες επιγραφές σχετίζονται άμεσα με το ταφικό μνημείο, μιας και το υπάρχον πάνω σε αυτές μονόγραμμα υπάρχει και εντός του ταφικού μνημείου!  Και όχι μόνον αυτό αλλά και το ότι τα κομμάτια του Λέοντα που βρίσκονται τώρα σε απόσταση από αυτά συνδέονται άμεσα με το Ταφικό Μνημείο.

Ο πολύ καλός φίλος του ιστολογίου και μέλος της ομάδας ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ - Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ    Βασίλης Γιαννούσης   έκανε το αυτονόητο.


Πήρε από τις φωτογραφίες της παρουσίασης στο ΑΠΘ που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο εκείνες που αφορούν τις επιγραφές και χρησιμοποιώντας τις τεχνικές επεξεργασίας φωτογραφιών που γνωρίζει λόγω του επαγγέλματος του, πέτυχε να αποκρυπτογραφήσει το περιβόητο "μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα".


Πράγματι αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι το όνομα του Ηφαιστίωνος είναι ΟΛΟΚΛΗΡΟ πάνω στην επιγραφή και μάλιστα στην ΓΕΝΙΚΗ που σημαίνει ότι αναφέρεται σε κάτι που αφορά/ανήκει στον Ηφαιστίωνα! Ετσι λοιπόν οι περιβόητες επιγραφές αναφέρουν "ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΟΣ" επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση της ανασκαφικής ομάδας ότι αναφέρεται σε παραλαβή του Ηρώου του Ηφαιστίωνος. Βέβαια δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν η λέξη "Ηρώον" βρίσκεται πάνω στις επιγραφές ή αυτό είναι μια λογική συνεπαγωγή, όμως αυτή και μόνο η αποκάλυψη του ονόματος του Ηφαιστίωνος προκαλεί από μόνη της ρίγη συγκίνησης!

Ευχαριστούμε και πάλι τον Βασίλη Γιαννούση για το δώρο που μας κάνει!

Οπως διεφάνη από τις δηλώσεις της κας Περιστέρη μετά την παρουσίαση όπως και από κάποια σημεία της παρουσίασης της, αναμένονται ακόμα πιο συνταρακτικά στοιχεία.

Τα αναμένουμε με αγωνία.....

ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ : "ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ"

Όπως ήταν αναμενόμενο αμέσως μετά την παρουσίαση και χωρίς να έχουν εικόνα από τα ευρήματα, ενεφανίσθησαν πάλι οι γνωστοί τηλεαρχαιολόγοι (αλλά και κάποιοι αποτυχημένοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί) για να επιτεθούν στην κα Περιστέρη και στην ανακαφική ομάδα αμφισβητώντας το βάσιμο των ανακοινώσεων της, εκφράζοντας - στην απέλπιδα προσπάθεια τους να μειώσουν την κα Περιστέρη - κάποιες γραφικές αιτιάσεις όπως το ότι το γράμμα Η μπορεί να σημαίνει 8 και άρα η επιγραφή να σημαίνει κάτι άλλο από την λέξη Ηφαιστίων, ότι οι επιγραφές αυτές είναι θρακικές και δεν έχουν σχέση με το μνημείο  -μάθαμε δηλαδή ότι το ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ είναι θρακική λέξη- ή και μη παρουσιάζοντας κανένα αντεπιχείρημα αλλά  επειδή απλώς δεν θέλουν να είναι έτσι τα πράγματα.

Ειλικρινά είναι απίστευτο ότι αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται ότι δεν έχουν συνείδηση για το τι λένε και δεν αντιλαμβάνονται πόσο μας κουράζουν με αυτά που λένε, και πόσο απαξιώνουν την Ελληνική αρχαιολογία και τον εαυτό τους. Το "Κρείττον το σιγάν" φαίνεται ότι είναι άγνωστο για αυτούς.
Αντίθετα η χολώτης, η εμπάθεια και η μικροπρέπεια  που αναδύουν ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Παραθέτω την απάντηση της κας Περιστέρη σε αυτές τις κραυγές.....Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουν να αντιληφθούν τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις της κας Περιστέρη.....

"Είναι ιδιαίτερα λυπηρό για μένα να υπενθυμίζω σε συναδέλφους ότι είναι απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό να αξιολογούν και να αποφαίνονται για ένα ανασκαφικό έργο τα στοιχεία του οποίου αγνοούν. Ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών μας επιφυλάσσει και πρόσθετα στοιχεία που κλειδώνουν κυριολεκτικά τα συμπεράσματα της επιστημονικής μας ομάδας. Βιάζονται πολύ και εκτίθενται"




21 σχόλια:

Unknown είπε...

Ηρώο Κ ταφικό μνημείο είναι πράγματα διαφορετικά, φαντάζομαι. Το ηρώο εξυπακουει Κ ταφή νεκρού/ων;εμπεδοτιμε ή όποιος άλλος τα φώτα σας...

hylap-vn είπε...

Εύγε Εμπεδότιμε και για την ανάρτηση αυτή.

@ Vaggelis Vasiliou

Κατά την ταπεινή μου απόψη το ηρώο ΔΕΝ προϋποθέτει και ταφή.
Εξάλλου ο Μ.Α. φαίνεται ότι παρήγγειλε και άλλα ηρώα για τον Ηφαιστίωνα.

Όσον αφορά τους σκελετούς που βρέθηκαν μπορεί κάλλιστα να είναι δευτερογενής χρήση ενός κατεστραμένου μνημείου. Οι θύρες λέει ότι τοποθετήθηκαν αργότερα. Ίσως κάποια πλούσια ή και βασιλική οικογένεια να ιδιοποιήθηκαν το μνημείο αυτό πολλά χρόνια μετά και να το χρησιμοποίησαν για οικογενειακό τάφο. Αυτό φυσικά δεν μειώνει καθόλου την αξία του και τον συμβολισμό του. Όπως είπε ο Λεφαντζής αν ισχύει η υπόθεση εργασίας που το θέλει να είναι ηρώο προς τιμήν του Ηφαιστίωνα τότε θα είναι από τα λίγα οικοδομήματα που φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Μ.Α. και πολύ πιθανόν και ο τάφος του όπου και να είναι αυτός θα ακολουθεί την ίδια αρχιτεκτονική/τυπολογία.

oryktosploutos είπε...

Πάρα πολύ καλή η προσπάθεια του κ. Γιαννούση, μας πάει ένα βήμα πιο μπροστά.

Τώρα δηλαδή περιμένουμε όσους επιζητούν τη δημοσιότητα των πέντε λεπτών να παίξουν τα "Γράμματα κι αριθμοί" με τα γράμματα Η-Φ-Α-Ι-Σ-Τ-Ι-Ω-Ν, για να βρουν κάτι άλλο; Προσέξατε τη χολερική διαστρέβλωση, πως η Περιστέρη ισχυρίστηκε ότι ο νεκρός του τάφου είναι ο Ηφαιστίων;

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια στον Κο Καθηγητή, Θεόδωρο Μαυρογιάννη από την Κύπρο!
Περισσότερα και σπουδαιότερα συγχαρητήρια όμως στον πολύ παλιό φίλο του ιστολογίου, "george", Δημήτριο Δενδρινό γιατί δεν είναι το αντικείμενό του!!!

Unknown είπε...

@hylap-vn ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Γειά χαρά σε όλους!!!

Θα ήθελα να αναφέρω το γεγονός ότι η κα. Περιστέρη ήξερε εξαρχής για ποιόν προοριζόταν το ηρώο καθώς, εάν θυμάστε καλά, είχε αναφέρει επανειλημμένα στις συνεντεύξεις της ότι πρόκειτε για έργο του Δεινοκράτη, αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χρονολογώντας το μνημείο στον 4ο αιώνα ΠΧ, και πιθανόν να βρίσκεται θαμμένος ένας "μεγάλος στρατηγός". Περίμενε να βρεί αποδείξεις μέσα στον τύμβο Καστά (κεραμικά, νομίσματα, τοιχογραφίες, κτλ) ώστε να τεκμηριώσει τις υποθέσεις της. Προσωπικά περιμένω να συνεχιστεί η έρευνα με την υποχρεωτική συντήρηση του μνημείου, την χρηματοδότηση για την περεταίρω ανασκαφή του κομματιού εκείνου πού έδειξε η γεωφυσική διασκόπηση, καθώς και οι λοιπές εκπλήξεις που μας ετοιμάζει με νέες ανακοινώσεις. Άραγε τι άλλο να κρύβετε εκεί μέσα;;;;;
Eμπεδότιμε, περιμένουμε την δική σου εμπεριστατωμένη ανάλυση της ζωοφόρου καθώς και τις υποθέσεις της κα. Περιστέρη για δυισμό (δύο άλογα, κτλ) και σου ότι άλλο ειπώθηκε στην παρουσίασή της σε μελλοντικές αναρτήσεις.

Unknown είπε...

γνωμάτευση της Κας Παλιαδέλη.

https://www.youtube.com/watch?v=hgjKRsSl5f4

oryktosploutos είπε...

http://www.sea.org.gr/details.php?id=411

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Ο θόρυβος που ξέσπασε πάλι γύρω από την ανασκαφή στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, και την εικαζόμενη συσχέτιση του ευρήματος με τον Ηφαιστίωνα, δικαιώνει για μια ακόμη φορά την έγκαιρη αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ιδιοτελή επικοινωνιακή εκμετάλλευση της έρευνας ενός σπουδαίου μνημείου.­
Η διατύπωση θεωριών από τους ανασκαφείς χωρίς την κατάθεση των αποδεικτικών τεκμηρίων στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, εκθέτει την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο σύνολό της. Καλούμε κάθε θεσμικά υπεύθυνο να επιβάλει την τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας και τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

και το πανηγύρι συνεχίζεται....

http://www.naftemporiki.gr/story/1012968/amfipoli-antidrasi-tou-sullogou-ellinon-arxaiologon

Unknown είπε...

SOS:

Συγκλονιστική συνέντευξη Περιστέρη. Αναφορά για 2 νεκρούς! Αν και λέει δεν μπορώ να μιλήσω για Αλέξανδρο γιατί δεν έχω στοιχεία, αφήνει υποννοούμενα για το γαλάζιο μάτι κτλ

https://www.youtube.com/watch?t=395&v=w9CiKWwIlFE

Πολλά συγχαρητήρια για την ανάρτηση

GreekFan είπε...

Кαλησπέρα!
Συγνώμη. Δεν μιλω ελληνική.
Παρακαλώ, δείτε τη φωτογραφία

http://savepic.org/7791650.jpg

Αλέξανδρος λεοντοκεφαλή και Αμφίπολης λιοντάρι πολύ παρόμοιος.

Ήθελα να πω περισσότερα.
του ενός αλόγου στο ψηφιδωτό - αυτό 100% Βουκεφάλας!!!
Από τη Αγγλικά Βικιπαίδεια γράφει

https://en.wikipedia.org/wiki/Bucephalus

"He is also supposed to have had a "wall eye" (blue eye)"

μέσα Βουκεφάλας Είχα μπλε μάτια!!
εδώ είναι μια

http://savepic.org/7765028.jpg

σας ευχαριστώ πολύ

hylap-vn είπε...

Ας μεταφερθούμε νοερά για λίγο σε εκείνη την εποχή. Τρομερή δόξα, πολύ χρήμα, μεγάλη περηφάνια για τους Μακεδόνες και γι'αυτούς φυσικά που έμειναν πίσω και δεν ήταν στην εκστρατεία. Πεθαίνει ο Ηφαιστίωνας, έρχεται η εντολή του Μ.Α. να χτιστεί ηρώο για να τιμηθεί ο καλός του φίλος. (Έχει εξηγήσει ο Μαυρογιάννης γιατί στην Αμφιπολη). Πριν τελειώσει η κατασκευή του έρχονται και τα τρομακτικά νέα του θανάτου του Μ.Α. Οι Μακεδόνες, οι ντόπιοι δηλαδή που είχαν στείλει τα παιδιά τους στην εκστρατεία είναι ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΕΝΟΙ. Χρειάζονται ένα μέρος να αποτίσουν φότο τιμής στον υπερήρωα Βασιλιά τους. ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ ΗΡΩΟ (πιθανόν όχι πληρως τελειωμένο) ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΕΚΕΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑ??? ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΗΡΩΟ ΑΥΤΟ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Αργότερα, τα σχέδια για ηρώα για τον ίδιο τον Μ.Α. ναυάγησαν, τα χρήματα κατασπαταλήθηκαν ή διαμοιράστηκαν στους διαδόχους και τελικά έμεινε ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Μακεδονία, η γενέτειρα του σημαντικότερου ανθρώπου που υπήρξε μέχρι τότε (και μέχρι σήμερα όπως φαίνεται) χωρίς ούτε ένα ηρώο γι'αυτόν. Που αλλού λοιπόν θα έκαναν τις προσφορές τους οι Μακεδόνες εις μνήμην του Μ.Α. παρά στο μοναδικό μνημείο που έγινε κατ'εντολή του και είχε την προσωπική του σφραγίδα και αισθητική (δια μέσου του Δεινοκράτη). Η συγκεκριμένη χρήση (ηρώο για Ηφαιστίωνα ΑΛΛΑ ΚΑΙ για Μ.Αλέξανδρο όπως εξήγησα παραπάνω) αποτυπώθηκε και στην ζωφόρο μετά από πολλά πολλά χρόνια (2ος αι. π.Χ. όπως μας λέει τώρα η ανασκαφέας). Αυτό έκαναν εκεί για τόσα χρόνια οι Μακεδόνες, αυτό και αποτύπωσαν στην ζωφόρο, απόδοση τιμών προς 2 νεκρούς. ΦΥΣΙΚΑ λοιπόν και το μνημείο έχει ΔΥΑΔΙΚΟΤΗΤΑ. Πως θα μπορούσε διαφορετικά να γίνει? Οι σωροί (τέφρα μάλλον για τον Ηφαιστίωνα) αν ήρθαν ή δεν ήρθαν τελικά, είναι πολύ σημαντικό αλλά τελείως ανεξάρτητο θέμα που δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα όπως φαίνεται.

hylap-vn είπε...

http://www.sea.org.gr/details.php?id=411

Τους εκθέτει καλέ η Περιστέρη στην διεθνή κοινότητα!

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Οσοι ειδαν την συνεντευξη της Περιστερη στην πρωινη εκπομπη της Ελ. Mωραιτη , καταλαβαν πολλα!

Το συμπερασμα συνοψιζςται στο εξης ανεκδοτο :

_Τοτε, παιδι μου , τι κανει νιαου νιαου στα κεραμμυδια;;

_Τοτος: Ελεφαντας κυριε!!!!


gtroza είπε...

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/10/blog-post_539.html#more

Unknown είπε...

Αυτό ακούγετε ενδιαφέρον.

http://www.xronometro.com/veleni-metro/

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Τα αλογακια ειναι ΔΥΟ ειπε η Περιστερη (αντι για τεσσερα)

Το ενα μαλιστα -το πιο εντυπωσιακο- εχει ενα μαυρο και ενα γαλαζιο ματι.

Ειναι γνωστο ,πως ολους τους μεγαλους της ιστοριας τους ακολουθουσαν καποιοι μυθοι'

τους οποιους οι "αυλικοι" και οι καλλιτεχνες φροντιζαν να τους συντηρουν στη συνειδηση του λαου.

Ειτε λοιπον τα διαφορετικα ματια του αλεξανδρου ειναι μυθος ειτε ειναι πραγματικοτητα, ο καλλιτεχνης φροντισε να διατηρησει αιωνια αυτον τον μυθο...

Ο Αλεξανδρος με τον Ηφαιστιωνα μαζι και στο ταξιδι στον κατω κοσμο....

Αυτο πιστευω εγω,( αν ειναι βασιμοι οι ισχυρισμοι της Περιστερη για διαδικοτητα,) και δεν νομιζω οτι το αλογο εχει καμια σχεση με τον Βουκεφαλα.

Θα ηθελα παντως να ακουσω και αλλες αποψεις.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Επισης οσο κι αν εψαξα στο διαδυκτιο (και εδω ζητω τη γνωμη Εμπεδοτιμου και αλλων πιο ειδικων)

δεν βρηκα αρπαγη της περσεφονης σε αρμα με δυο ιππους. Παντα ηταν τεθριππο!

Εδω, η ο χωρος ηταν στενος, η ο καλλιτεχνης βαριοτανε....


Παντως το ενα αλογατακι-αυτο με τα μαυρα ματια- ειναι λιγο πιο μπροστα απο το αλλο το γαλαζοματικο.

Σαν να προηγειται στο ταξιδι προς τον κατω κοσμο....

Unknown είπε...

Επιτέλους!
Και λίγα τους είπε...

http://www.xronometro.com/peristeri-apantisi/#respond

oryktosploutos είπε...

Ξέσπασε η Περιστέρη κατά του ΣΕΑ!

http://www.iefimerida.gr/news/230155/orgismeni-apantisi-peristeri-aidos-argeioi-i-mipos-ahreioi

Ένα μικρό μόνο δείγμα:
"Μόνο που εκείνοι που «σε καθημερινή βάση, για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, πολιτικών και άλλων, αλλά και προς τέρψη μιας κοινής γνώμης εθισμένης στον εύκολο εντυπωσιασμό και την υπερκατανάλωση τηλεοπτικών, εντύπων και διαδικτυακών υποπροϊόντων» δεν ήμουν ούτε εγώ, ούτε η επιστημονική μου ομάδα, αλλά ο καθένας και η καθεμία που με διαβατήριο τον τίτλο σπουδών τους έγιναν μόνιμοι ένοικοι σε κανάλια, ραδιόφωνα και στήλες εφημερίδων. Κακώς λοιπόν στοχοποιήθηκα για μία ακόμα φορά. Άλλοι ήταν όσοι τροφοδοτούσαν την κοινή γνώμη και τα διαδικτυακά προϊόντα με τα επιστημονικά σκουπίδια που περιέφεραν ως προίκα τους ανενδοίαστα!"

gtroza είπε...

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/10/blog-post_449.html

Περιστέρη προς Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για την Αμφίπολη: «Αιδώς Αργείοι ή μήπως αχρείοι;»